Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje. Hierbij is het gebruikelijk dat je eventjes onderuitgezakt op een confortable stoel gaat uitrusten met de ogen gesloten.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten. De Spanjaarden duiken dan niet hun bed in, maar zoeken een rustig plekje op in de schaduw. In het park, languit onder een boom of in hun luie stoel.
De naam siësta is waarschijnlijk afgeleid van de Romeinse term sexta hora, het zesde uur, gemeten vanaf zonsopkomst. Op dat moment staat de zon het hoogst aan de hemel en beginnen de warmste uren. Vooral in Spanje is het dan de gewoonte om je even na de lunch terug te trekken en een middagdutje te doen.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur.
Volgens de laatste cijfers van het Spaanse statistiekbureau Instituto Nacional de Estadística (INE) ligt het gemiddelde brutosalaris in Spanje op € 2.033,- per maand. In datzelfde jaar lag het gemiddelde brutosalaris in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op € 3.854,-.
In de EU werkten werkgevers met 47.1 uur en zelfstandigen met 39.7 uur in 2020 gemiddeld meer uren per week dan werknemers met 36.2 uur en meewerkende gezinsleden met 33.9 uur. In Spanje was dat gemiddeld 36,4 uur per week bij werknemers maar 46,2 uur per week bij zelfstandige ondernemers.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Houd rekening met de volgende zaken. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
De schooltijden in Spanje zijn afhankelijk van de school. Sommige scholen werken van 9.00 tot 17.00 uur, met een lunchpauze van twee uur (van 13.00 tot 15.00 uur), terwijl andere scholen van 9.00 tot 14.00 uur werken. Het schooljaar in Spanje verloopt meestal volgens een trimestersysteem.
Uit een eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen, mist niet langer dan 40 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.
Siësta in Barcelona
Zo is het gebruikelijk dat winkels tussen de middag sluiten. Dit is vaak vanaf 14.00 uur tot ongeveer 16.00 of 17.00 uur. Vooral de kleine boetiekjes en familiezaken zijn dan gesloten. De winkeliers lunchen uitgebreid en houden een middagdutje.
Doorgaans kun je lange dagen winkelen. Valencia's openingstijden zijn als volgt: maandag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.30 uur. In de middag sluiten de winkels namelijk voor de siësta.
Het Spaans gebruikt er 24. Dus, sprekers van het Spaans produceren dan wel meer lettergrepen per seconde, ze hebben misschien ook meer lettergrepen nodig om hetzelfde te zeggen. Zo'n verband lijkt inderdaad te bestaan.
Ontbijt (desayuno)
Het ontbijt 's ochtends heet 'esmorzar' in het Catalaans of 'desayuno' in het Spaans en wordt vaak thuis of in een café genuttigd. Het ontbijt bestaat meestal uit een stukje geroosterd stokbrood of tostada, die je insmeert met boter of olijfolie en wat kaas of vleeswaren.
Onderstaand geven we de meest gebruikte Spaanse begroetingen die u kunt gebruiken tijdens een ontmoeting. ¡Hola! ¡Buenos días! ¡Buenas tardes!
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Vanaf 55 jaar oud neemt het aantal Spanjaarden dat niet op een fiets kan rijden toe en vanaf 70 jaar is dat percentage zelfs 25%. Het aantal Spanjaarden dat een fiets in bezit heeft was in 2009 nog 54,1% waarna dit daalde naar 52,7% in 2011 en weer steeg in 2015 naar 58,2% maar in 2019 daalde naar 54,4%.
Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena. Vaak is dit een veel lichtere warme maaltijd dan het middagmaal. Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner.
Het gemiddelde ouderdomspensioen (jubilación) in Spanje in de maand juni (2022) is 1.254,70 euro maar is per autonome regio hoger of lager. Een uitleg van de Spaanse pensioenen. Om gebruik te kunnen maken van een volledig pensioen moet een werknemer in 2022 tenminste 66 jaar en 2 maanden oud zijn.
De laagste bruto maandsalarissen zijn te vinden in de thuiszorg- en schoonmaaksector met 997,30 euro gevolgd door de horeca met 1.119,50 euro, landbouw en visserij met 1.373,60 euro, administratieve werkzaamheden met 1.423,00 euro en andere diensten met 1.493,30 gevolgd door artiesten etc.