In 2019 kwam Ziggo met de Next-mediabox, die sneller, stiller en vooral veel zuiniger is. De Next verbruikt 11,84 watt als hij aan staat, en tot 11,12 watt in stand-by. Jaarlijks zou dat je zo'n 65 euro kosten; een besparing van 135 euro per jaar ten opzichten van de XL dus.
Deze verbruikt constant zo'n 7,5 Watt, dat is omgerekend zo'n 65 kWh per jaar.
Een gemiddelde router verbruikt al snel 22,5 watt per uur. Als we uitgaan van een prijs van 25 cent per kilowatt uur komen de totale kosten van je WiFi op € 50 per jaar. Dat lijkt misschien niet heel veel maar zo zijn er nog heel veel apparaten in huis die ook veel stroom verbruiken.
Routers en wifi versterkers verbruiken relatief veel stroom en staan vaak de hele dag aan. Zelfs als je niet aan het internetten bent gebruikt een wifi- router, afhankelijk van het type, zo'n 10 Watt. Heb je ook nog een wifibooster? Dan kan dit sluipverbruik makkelijk oplopen 18 Watt.
Het meest gebruikte tv-kastje van Ziggo, de Mediabox XL, verbruikt in stand-by modus bijna tien keer zoveel stroom als die van concurrent KPN. Wil je als Ziggo-klant op jaarbasis meer dan honderd euro aan stroom besparen? Zet dan je Mediabox XL op de eco-modus, of doe deze de deur uit!
Ziggo: internet & tv duurder
Klanten betalen niet 70,50 euro, maar 77 euro per maand. De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand! Volgens Ziggo is het bedrijf door de wereldwijde inflatie genoodzaakt de prijzen op te voeren. De kosten voor de energie voor het netwerk en de datacenters lopen bijvoorbeeld op.
Stroomverbruik in standby
In de 'gewone' standby-stand gebruikt een tv heel weinig stroom, namelijk maximaal 0,5 Watt (dat is 3,6 kWh per jaar). Maar het standby-verbruik kan door bepaalde functies een stuk hoger zijn. Bijvoorbeeld als je tv via een netwerkverbinding oproepbaar is of een quick-start functie heeft.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.
Wil je de modem uitzetten, dan doe je dit met de aan-/uitknop aan de achterkant van het modem. De stekker er zomaar uittrekken is niet ideaal, want het blijft een elektronisch apparaat en daar wil je voorzichtig mee omgaan.
Log in op je modem/router-combinatie, ga naar de instellingen en zet wifi uit.
Apparaten met het meeste sluipverbruik van stroom
Dit zijn de grootste sluipverbruikers: modem. televisie of monitor. elektrische tandenborstel in het stopcontact.
Een makkelijke manier om de blootstellingsduur te beperken is om een tijdschakelaar te gebruiken. Deze is eenvoudig in te stellen en hiermee kun je bijvoorbeeld iedere nacht tussen 23.00 en 6.00 de Wifi-router automatisch uitschakelen.
Verbruik van een oven en een kookplaat
De oven is één van de grootste energieverslindende apparaten in de keuken: bijna 560 kWh/jaar (berekend op basis van een gebruik van 4 uur per week en een thermische weerstand van ongeveer 2000 W). Op de voet gevolgd door kookplaten.
Op de afstandsbediening van de mediabox Next zitten bovenaan wederom twee knoppen. Echter is nu de functionaliteit verandert: met de ene knop zet je zowel de mediabox als ook de tv uit, met de andere knop zet je enkel de tv uit.
Volgens Milieu Centraal is een gemiddeld huishouden zo'n 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Hoeveel je daarvoor betaalt hangt af van je stroomtarief. Met de energieprijzen van dit moment is dat al snel een paar honderd euro per jaar.
2 verschillende Ziggo-modems: Arris of Compal
De meeste nieuwe Ziggo-klanten krijgen een Ziggo Connect Box voor internet. Hoewel ze er allemaal hetzelfde uitzien, zijn er eigenlijk 2 verschillende soorten. Eén van het merk Compal en 1 van Arris. In deze review behandelen we de versie van Arris.
Wacht 2 tot 3 minuten tot de modem helemaal uit staat. Alle lampjes op de modem moeten uit zijn. Sluit de stroomkabel en ethernetkabel weer op de modem aan. Wacht tot het internetlampje brandt en check of internet naar behoren werkt.
Bij normaal gebruik hoef je de modem maar 1x per half jaar te resetten. Vaak hoef je dit niet zelf te doen en doet je modem niet zelf en automatisch. Het kan een enkele keer voorkomen (vooral bij wat oudere modems) dat deze niet automatisch zichzelf ververst.
Nu je bekend bent met wat een modem en een router doen, weet je ook meteen wat het verschil tussen deze twee apparaten is: de modem regelt de verbinding met je internetprovider, en de router verdeelt het internetsignaal naar de apparaten van de gebruikers die van het netwerk gebruik maken.
Waarom moet ik de wifi op mijn smartphone altijd aan laten? Als je de wifi ingeschakeld laat, kan je telefoon zijn positie bepalen op basis van de wifi-netwerken die het in je omgeving detecteert. Het is dus noodzakelijk dat je de wifi aan laat, zelfs als je op dat moment niet met een wifi-netwerk verbonden bent.
Log in via Mijn Ziggo -> Mijn Producten-> Beheer je internetdiensten. Hier kun je ervoor kiezen om de Wifispots uit te schakelen.
Twee onmisbare apparaten, de koelkast en vriezer, zijn de grootste energievreters in huis als je kijkt naar huishoudelijke apparaten. Ongeveer 18% van de stroom wordt verbruikt door de koelkasten en vriezers. Je kunt hier veel geld op besparen. Nieuwere koelkasten en vriezers verbruiken veel minder stroom dan oudere.
Bij een gemiddeld aantal van 4 uur per dag variëren de stroomkosten tussen de 8 en 130 euro per jaar! Daar komt dan ook nog de stroom bij van je digitale decoder, die ook al gauw een paar tientjes per jaar aan stroom verbruikt. Als je de TV de hele dag als radio gebruikt, ben je twee tot driemaal zoveel kwijt.