Hoe lang een gemiddelde verliefdheid duurt? De wetenschap geeft ook daar een antwoord op. Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar.
In het merendeel van de relaties is de verliefdheid na 1,5 jaar wel over, zo blijkt uit onderzoek.
Volgens experts en onderzoek duurt het zo lang om verliefd te worden. Men onderzoekt de wereld van liefde al decennia. Onderzoek wijst uit dat mannen hun liefde willen betuigen na 97 dagen in een relatie, terwijl dat bij vrouwen wel 149 dagen kan duren.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
De stofjes die worden aangemaakt als je verliefd bent, hebben een groot effect op je hersenen. Bij een verliefd persoon is een verhoogd gehalte dopamine te zien in het brein. Dopamine zorgt voor een extreem gelukkig gevoel. Dit stofje kan ook als verslavend werken.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Je kunt wel degelijk enkele momenten nadat je iemand voor het eerst ziet verliefd worden op diegene. Uit onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine blijkt namelijk dat fysiologisch gezien slechts een vijfde van een seconde duurt om dat smoorverliefde gevoel te veroorzaken.
De honeymoon fase begint ongeveer 8 maanden na een maagverkleining en duurt gemiddeld 16 maanden. Het volgt op een periode van herstel, het aanleren van nieuwe (eet)gewoontes en het verliezen van de eerste kilo's.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws; volgens de wetenschap, dan. We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
Binnen 2 jaar na de eerste vonk komt er echter in veel relaties de klad. De verliefdheid neemt af, de zin in seks ook, en mensen krijgen weer oog voor hun vrienden en hobby's.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
'Fysieke aantrekkingskracht kan voor veel mensen een instant ding zijn. Het is dus goed mogelijk om binnen een maand na die eerste date ook aantrekkingskracht te kweken voor meer dan alleen het uiterlijk van je crush. Zo kan aantrekking zich ook vestigen op persoonlijkheid, spiritualiteit, carrière of passie.
Lust en verlangen kunnen verschillende duur hebben, afhankelijk van de persoon en de situatie. Soms kan het slechts een kort moment zijn, terwijl het in andere gevallen maanden of zelfs jaren kan duren. In het algemeen is lust vaak gerelateerd aan fysieke aantrekkingskracht en kan deze snel opkomen en weer afnemen.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Ongeveer een derde van de mannen en de vrouwen had al binnen de maand na hun eerste afspraakje seks, 28 procent wachtte hier minstens zes maanden mee. Daaruit blijkt dat vooral de vrouwen die gewacht hadden om de eerste keer te vrijen met hun nieuwe partner gelukkiger waren.
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Seksuologe legt uit hoe je dat herkent. “Hersenen en hormonen bepalen niet alles” Elkaar diep in de ogen kijken, niets anders kunnen denken dan 'waaauw' en dan de vonk van passie die overslaat. We zien het vaak op het grote scherm, maar ook in het echte leven komt het voor: chemie.
Liefde zorgt voor de aanmaak van endorfines. Deze bevestigen of versterken het geluksgevoel en dragen het rond in het hele organisme. Endorfines zijn goed voor je weerstand en genezingsproces. Daarnaast maakt liefde ook fenylethylamine aan (wat ook in chocola zit, vandaar..)
Een verliefde man beschermt je
Dan zal hij zonder aarzelen zijn trui om je schouders leggen. Een verliefde man houdt ervan om zorg te dragen voor zijn liefje. Hij bekommert zich echt om jou en hoe je je voelt. Én hij is zelfs bereid om zijn dessert met jou te delen.