LUNGO INTENSO. Gemalen gebrande koffie. Daag jezelf uit met de intense smaak van de Nescafé Dolce Gusto lungo intenso koffiecups. Een heerlijk fruitige en kruidige lungo koffie met een fluweelzachte cremalaag.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Dat komt omdat het hete water in je koffiemachine meer tijd heeft om de cafeïne uit de koffieboon op te nemen. Dat maakt de Lungo, maar ook de Lungo Extra Forte, een uitstekend bakje koffie om de ochtend mee te beginnen. De Lungo Extra Forte onderscheidt zich door zijn nog intensere, rokerige smaak.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Waar bij de Lungo al het water door de gemalen koffie van de Espresso loopt, wordt het warme water bij de Grande pas achteraf aan de Espresso toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat een Lungo veel bitterder is omdat het water veel meer smaak opneemt, en dat de Grande veel milder is, omdat de Espresso wordt aangelengd.
Lungo – Plaagstoot
Lungo, 'de lange', is de mildste van de drie varianten. Wat niet betekent dat hij niet van zich kan afbijten. Voor een lungo heb je 5 à 7 g espressopoeder nodig – dezelfde hoeveelheid koffie als voor een klassieke espresso. Maar met twee keer zo veel water.
Een lungo daarentegen zou bij gebruik van dezelfde maalgraad tot 1 minuut doorlooptijd nodig hebben om een kopje te vullen met 150 milliliter koffie. ' Dus: verwar een lungo nooit met een americano. Bestel de americano, de correct gezette espresso die wordt aangelengd met heet water.
Een caffé lungo bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water. De totale volume is dan ongeveer 75 / 95 ml. De sterke is uiteraard minder sterk dan een espresso, door de toevoeging van water. Je serveert het in een kopje of een klein cappuccinokopje van 1,5 dl.
De koffie is sterk en heeft een goede smaak. ruikt lekker.
Voor een heerlijke kop koffie die zacht van smaak is, zit je goed met de Linizio Lungo. Ondanks zijn milde karakter laat hij niks te wensen over qua smaakervaring. Voor deze cups heeft Nespresso rode en gele Bourbonbonen uit Zuid-Brazilië gebruikt. Deze zorgen voor een smaak die aan gemoute granen doet denken.
Lungo betekent in het Italiaans namelijk lang. Deze koffiesoort is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die je gebruikt.
Lungo koffie is een perfecte keuze wanneer jij houdt van de ultieme koffiesmaak en graag geniet van een grotere koffie. Bij Nespresso is een lungo standaard 110 ml, vergelijkbaar met een normale kopgrootte in Nederland.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto.
Het cafeïnegehalte in een bereide espresso capsule bedraagt ongeveer 50 tot 120 mg. Omdat de lungo variëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveelheid cafeïne tussen 70 en 110 mg per capsule.
Een lungo bestaat uit 1/2 koffie en 1/2 heet water. De koffie moet een espresso zijn. De hoeveelheid water is afhankelijk van je smaakvoorkeur.
Kan ik een Lungo maken met een Nespresso Espresso-capsule? Dit is eigenlijk heel belangrijk – u moet geen espresso maken met een lungo-capsule of andersom! De koffiemelanges en hun respectievelijke smaken worden specifiek samengesteld met het oog op de extractietijd.
Als je een lungo bestelt, krijg je dus ook 2 keer zoveel koffie dan wanneer je voor een espresso gaat. De grotere hoeveelheid water en de langere doorlooptijd maakt dat de lungo minder intens smaakt dan een espresso of een ristretto.
Lungo is een koffie met als basis een espresso, maar wordt dan bij de extractie (het koffiezetten) verlengd met meer water. Feitelijk is een lungo een overextractie. Met als resultaat een grote kop krachtige koffie. De meest geschikte melange hiervoor zijn minder doorgebrande koffiebonen, als een 'city roast'.
Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van 7a 8 gram koffie. Een dubbele espresso is tussen de 50 en 80 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van de dubbele hoeveelheid koffie.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Waar komt de hoeveelheid cafeïne in koffie vandaan en hoeveel cafeïne zit er eigenlijk in een espresso en in ander koffiesoorten? Robusta koffie bevat gemiddeld bijna twee maal zoveel cafeïne als Arabica koffie. Dit heeft te maken met de hoogte waarop de koffie groeit.
Als het op smaak aankomt, is Arabica de beste boon. Aan de andere kant, als je een hoger cafeïnegehalte wilt, is Robusta de betere keuze. De unieke koffiesmaak wordt mede bepaald door de mate van branding. Door de koffie gedurende verschillende tijdsduur te branden, ontvouwen de verschillende delicate smaken zich.
De keuze voor de koffiezetmethode. Een barista zet koffie met een espresso apparaat of met andere koffiezetmethoden zoals de french press, chemex en andere slow koffie zetmethoden. Elke zetmethode vereist een andere maalgraad en levert dus andere resultaten op.
Welke drankjes kunnen worden ontworpen op basis van Lungo
Gebruik ongeveer 60 ml vers water voor 7 g koffie en geniet van een echte Italiaanse koffieklassieker. Deze koffie kan ook worden gebruikt om verschillende andere dranken en etenswaren te bereiden.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).