Skyr bevat geen vet, weinig calorieën en weinig snelle koolhydraten. Het is daarom een super goed product voor veel mensen die willen afvallen. Door het hoge eiwitgehalte hou je lang een vol gevoel na het eten van skyr. Ook dit helpt als je wilt afvallen.
Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Skyr heeft ook weinig koolhydraten en past daarom prima in een koolhydraatarm dieet. Het bijzondere aan Skyr ten opzichte van Griekse yoghurt is, dat het zo weinig vet heeft. Verder heeft Skyr ook veel eiwitten, daarom eten sporters het ook vaak.
Geniet van skyr met mate als toevoeging aan je dieet. Voeg één schaaltje per dag (of per week) toe als je het lekker vindt. Afwisseling met andere zuivelproducten is aan te raden en zorg ook voor voldoende vezels, gezonde koolhydraten, vitaminen en mineralen, onverzadigde vetten en eiwitten.
Skyr biedt veel variatiemogelijkheden. Meng het met je favoriete fruit, met ontbijtgranen, superfoods, noten, pitten, zaden… of een schepje bij je mug cake of bananenbrood. Alles even lekker! Het vult goed.
Er zitten 90 kilocalorieën in 1 schaaltje (150 gram) skyr yoghurt, mager, naturel.
Skyr is een zuivelproduct. Oorspronkelijk werd voor Skyr melk van vrouwtjesschapen gebruikt, maar tegenwoordig vormt koeienmelk de basis (1). Het wordt vaak 'IJslandse yoghurt' genoemd en vergeleken met kwark en (Griekse) yoghurt, omdat het dezelfde stevige textuur heeft en vergelijkbaar is in smaak.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Kwark bevat meer eiwitten dan yoghurt. Als je wilt afvallen kan het zinvol zijn om voor kwark te kiezen. Het geeft namelijk langer een vol gevoel, wat als voordeel heeft dat je minder snel trek krijgt en daardoor onnodig gaat snacken.
Magere zuivel zoals, magere melk , magere yoghurt en 20+ kaas bevatten minder vet en ook minder calorieën dan volvette kaas en volle melkproducten. Magere zuivel is dus een prima keuze. Toch is er iets voor te zeggen om – ook als je wilt afvallen – voor volle zuivel te kiezen.
Skyr (spreek uit: skir) is een typisch IJslands melkproduct. Van origine is skyr een product dat door de Vikingen vanuit Noorwegen zou zijn meegebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland. Skyr verdween echter in Europese Scandinavische landen. In elk geval zijn de koeien door de Vikingen naar IJsland gebracht.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Kun je Ísey Skyr ook gebruiken om te koken of bakken? Ja, net zoals je Griekse yoghurt of crème fraîche kunt gebruiken om te koken of bakken kun je hier ook de Ísey Skyr producten voor gebruiken.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Skyr wordt gemaakt van afgeroomde, magere melk. Die melk wordt daarna verwarmd en gecombineerd met levende culturen van bacteriën. Dit proces is bijna hetzelfde als bij yoghurt. Wat Skyr echt anders maakt is dat er daarna stremsel ('skyr') wordt toegevoegd.
Een portie skyr komt overeen met 100 gram.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Ja. Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen magere en halfvolle melkproducten, zoals Arla Skyr Yoghurt Aardbei 0% vet 1 kg.
De overgebleven eiwit-massa vormt de skyr. Wordt de skyr traditioneel gemaakt, dan smaakt deze zeer zacht, mild en licht zurig. met een zoete nasmaak.
Skyr is een soort verse plattekaas. Skyr wordt volgens een typisch Ijslands procédé gemaakt: aan magere melk worden zuursel (melkzuurbacteriën) en wat stremsel (enzymen) toegevoegd.