Voor jongeren van 16 en 17 jaar gelden de volgende rusttijden: Per dag minstens 12 uur rust, in elk geval tussen 23.00 uur en 6.00 uur. Werkt je kind meer dan 4,5 uur achter elkaar? Dan heeft hij recht op een half uur aaneengesloten pauze.
Als je 16 of 17 bent en meer dan 4,5 uur werkt, heb je recht op een half uur pauze. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Jeugdigen van 16 en 17 jaar
De jeugdige werknemer mag tot 23.00 uur werken. Jeugdigen van 16 en 17 jaar mogen maximaal 9 uur per dag werken en 45 uur per week. In elke periode van 4 achtereenvolgende weken mogen zij niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Als je 15 jaar bent, moet je iedere dag minimaal 12 uur rust hebben. En heb je recht op een pauze van 30 minuten achter elkaar als je meer dan 4,5 uur achter elkaar werkt.
Er zijn geen regels over de precieze pauzetijden voor kinderen op school, behalve dat er pauzes moeten zijn en dat ze evenredig over de dag verdeeld worden. De school is verantwoordelijk voor het toezicht tijdens de pauze.
Arbeidsrecht: zo werken pauzes
Als werkgever hoef je lunch of andere langere pauzes die je mensen nemen niet door te betalen. Het werkt heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald. Je mag hiervan afwijken en medewerkers wel doorbetalen.
Pauze is niet alleen belangrijk, maar ook nog eens verplicht. Er staan regels over pauze in de wet. Je werkgever moet zich daaraan houden, maar jij ook. Afhankelijk van hoe lang je werkt, moet je 30 of 45 minuten pauze nemen.
per werkdag of dienst: 9 uur. per week: 45 uur. per 4 weken: 160 uur weken (dus gemiddeld 40 uur per week)
Als je 16 of 17 jaar bent, mag je bijna elk soort werk doen. Maar geen gevaarlijk werk. Je mag bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen.
Voor de veiligheid op de werkplek en om de gezondheid van uw werknemers te beschermen, gelden wettelijke regels voor werktijden. In de Arbeidstijdenwet staat hoelang en hoeveel uw werknemer (van 18 jaar of ouder) maximaal mag werken, dat is: maximaal 12 uur per dienst. maximaal 60 uur per week.
Over een periode van 16 weken mag je kind gemiddeld 48 uur per week werken.
Uw werknemer mag alleen meer dan 5 dagen per week werken als hij in een periode van 14 dagen minimaal 72 uur achter elkaar niet werkt. Deze periode is eventueel te splitsen in 2 perioden van minimaal 32 uur achter elkaar.
Hoe vaak heb ik recht op rookpauze op mijn werk? Een werknemer heeft geen recht op rookpauzes. Een werkgever is ook niet verplicht om tijd of gelegenheid te geven om te roken in betaalde werktijd. Het mag wel.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
Ja, dat mag. Regels rond het 'naar toilet gaan' kan de school volledig zelf opstellen. Veel scholen hebben te kampen met vandalisme in de toiletten en passen daarom strenge regels toe voor toiletbezoeken tijdens de lesuren. Kijk zeker eens in het schoolreglement.
In de Arbeidstijdenwet staat vermeld dat bij een arbeidstijd van meer dan 5½ uur een pauze van minimaal 30 minuten verplicht is. Deze pauze kan worden gesplitst in pauzes van elk 15 minuten. Wordt er langer dan 10 uur gewerkt dan moet die pauze ten minste drie kwartier zijn.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
Werknemers van 16 jaar mogen maximaal 9 uur per dienst werken en maximaal 45 uur per week, inclusief de tijd dat ze op school zitten.