Beide worden gebruikt voor het indikken van de melk maar wel met een andere toepassing en doel. Samengevat wordt Johannesbroodpitmeel gebruikt tegen het spugen van je baby en Rijstebloem om meer voedingswaarde aan de melk te geven bijvoorbeeld voor hongerige baby's of als papje voor het slapen gaan.
Johannesbroodpitmeel: poeder van kiemende zaden
Het meel hiervan wordt gebruikt als verdikkingsmiddel van melkvoeding voor baby's, om zo onder andere problemen als een extreme reflux te voorkomen of verbeteren. Het johannesbroodpitmeel kan zowel aan borstgevoede als flesgevoede baby's worden gegeven.
Voor veel baby's is johannesbroodpitmeel een uitkomst, maar het helpt niet bij alle baby's. Sommige baby's krijgen juist meer last van krampjes, omdat ze de voeding niet goed kunnen verteren. Je baby drinkt minder. Johannesbroodpitmeel zorgt ervoor dat je baby's buik sneller gevuld is.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Voordelen rijstebloem
Rijstebloem kan een welkome aanvulling zijn. Zo kan je baby toe zijn aan wat anders dan alleen melk en kunnen zijn darmpjes alvast wennen aan deze licht verteerbare vezels. Het geeft daarnaast ook een (tijdelijk) verzadigd gevoel, dit kan helpen bij het in slaap vallen.
Rijstmeel is meel gemaakt van fijngemalen (kleef)rijst en wordt in het Oosten gebruikt als bindmiddel, maar ook als basis voor gebak, noedels en rijstproducten. Wanneer rijstmeel wordt gezeefd ontstaat een fijn poeder genaamd rijstebloem.
Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Hoewel overgevoeligheid voor rijstebloem zelden voorkomt, moet er bij kinderen met onverklaarbare gastro-intestinale en/of systemische verschijnselen in relatie tot voeding toch aan gedacht worden.
Een van de vele eigenschappen van johannesbroodpoeder is de versterking van het immuunsysteem. Dankzij de vitamine A die het bevat bevordert het de gezondheid van de ogen, de huid en de celregeneratie. De vitamine B2 ,die eveneens aanwezig, is verantwoordelijk voor de productie van antioxidanten.
Rijstebloem is het meest geschikt als eerste pap voor je kindje. Deze bevat weinig vezels en is daardoor licht verteerbaar. Als je baby hieraan gewend is, kan je langzaam andere granen introduceren.
Melk indikken
Nutriton bevat johannesbroodpitmeel, dit is een onverteerbare vezel die de voeding doet indikken door het water eruit te onttrekken. Bij sommige kindjes kan dit tot krampjes leiden. Gelilact : bevat cellulosegom en dikt de voeding in.
Indien je kindje spuugt, kun je Nutrilon Nutriton toevoegen aan de borstvoeding of flesvoeding, of combineren met dieetvoedingen. Nutrilon Nutriton bevat voorgekookt johannesbroodpitmeel, een voedingsvezel die de voeding verdikt.
Het is soms moeilijk om een verborgen reflux te herkennen, omdat er in eerste instantie weinig klachten zijn. Bij een verborgen reflux komt de maaginhoud via de slokdarm omhoog, maar komt het tot de keel. Later zal het maagzuur de slokdarm aantasten. Daarom wordt verborgen reflux later ontdekt dan de gewone reflux.
Bij flesvoeding
Maak je flesvoeding op de normale manier. Voeg daarna 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml melk toe. Probeer uit wat werkt bij je kindje. Dit is erg verschillend per baby, soms kan een mespuntje meel al genoeg zijn.
Een bananenallergie komt het meest voor bij baby's en peuters. Het immuunsysteem van jonge kinderen heeft zich nog niet volledig ontwikkeld. De meeste kinderen groeien over bananen allergie heen.
Ze raadde aan om baby's met een hoog risico – patiëntjes met ernstig eczeem of een allergie voor eieren – al vanaf vier of zes maanden systematisch 'baby-veilige' pindaproducten te geven. Baby's met licht tot matig eczeem zouden de producten vanaf zes maanden moeten krijgen.
Granen groeien met je kindje mee in textuur
Je start tussen 4** en 6 maanden met rijstebloem, een graan met een milde smaak en geeft dit in een gladde puree vorm in een papfles. Tussen 6 en 8 maanden kun je granen gaan geven met een beetje meer smaak, zoals tarwebloem en havermout.
Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Hij drinkt nog zuigelingenmelk, is pas over 2 weken 6 maanden. Maar wat ik ga doen vanavond is de fles van 8 uur gewoon maken zoals ik altijd doe dus 180cc water en 6 schepjes poeder. Hierbij doe ik 2 scheppen rijstebloem,wat je bij iedere drogist/supermarkt bijna kunt kopen.
Welke pap is geschikt voor baby's
Ook haverpap, oerpap of speltpap zijn geschikt voor je baby van zes maanden. Variëren is gezond, dus je kunt gerust verschillende soorten pap aan je baby geven. Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven.
Rijst is een glutenvrij product. Geen verrassing dus dat rijstmeel een glutenvrij alternatief voor tarwebloem is. Je hebt witte- en bruine rijstmeel. De variant met bruine rijst heeft meer voedingswaarde, maar ligt zwaarder op de maag.
Gebruik rijstmeel in 2: 1 vervanging voor maïszetmeel: 2 eetlepels rijstmeel voor 1 eetlepel maizena. Net als bloem voor alle doeleinden, kun je dit het beste met een beetje water mengen voordat je het aan het gerecht toevoegt.
Voor het vervangen van bloem door amandelmeel kun je ongeveer de verhouding 1 = 1,5 aanhouden. 1 cup bloem, is 1,5 cup amandelmeel. Als je zelf amandelmeel maakt, kun je ook nog experimenteren met de samenstelling van je meel.