Je vermogen om te leren heeft voornamelijk te maken met algemene cognitieve vaardigheden, ofwel je intelligentieniveau, en dat verandert vanaf je 18e levensjaar vrijwel niet meer. Wel kun je je leervermogen vergroten door meer zelfkennis en dan met name in de manier waarop je leert.
Om competenties te kunnen ontwikkelen, is een leeromgeving vereist die complex leren mogelijk maakt. Dat betekent een leeromgeving waarin kennis, vaardigheden en houdingen worden geïntegreerd. Deze integratie vraagt om een zogenoemde whole-task practice, of hele-taak-benadering.
De competentie: Leervermogen houdt in dat je kunt laten zien hoe je informatie snel kunt verwerken en toepassen. Zo ga je niet alleen aan de slag met jouw leervermogen zelf, maar ook de doelen die je aan jezelf stelt om jouw vaardigheden in de strijd te gooien.
Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden, gedrag en persoonlijke eigenschappen (attitude), die je in staat stellen om effectief te functioneren in een specifieke functie of rol.
De top vijf competenties met het hoogste ontwikkelpotentieel: overtuigingskracht, leidinggeven (groep), coachen, samenwerken en communiceren. 'Overtuigingskracht' stijgt daarmee van plek 3 naar plek 1. “Overtuigingskracht is van de gemeten competenties de competentie met het hoogste ontwikkelpotentieel.
Sommige competenties zijn goed te ontwikkelen (schriftelijke- en mondelinge communicatie, mondelinge presentatie, klantgerichtheid, etc.) en doen meer een beroep op kennis en vaardigheden.
Als je een groot leervermogen hebt, dan: Maak je je nieuwe materie snel eigen. Begrijp je nieuwe instructies snel en pas je deze correct toe. Overzie je gegevens en informatie en kun je er de grote lijnen en samenhang in ontdekken.
“Het leervermogen is het in staat en bereid zijn om in verschillende situaties op adequate wijze (verder) te leren (betekenis toe te kennen), op basis van geïntegreerde leerkennis, leervaardigheden en leerhoudingen.” (Bolhuis, 2016, blz 242).
Leergierigheid kun je het beste aantonen door diepgaande vragen te stellen, relevante voorbeelden te geven, door te laten zien dat je kennis hebt van de markt en door in te gaan op opleidingen of cursussen die je gevolgd hebt.
Sociabiliteit is je vermogen om (nieuwe) sociale contacten aan te gaan. Ben je erg sociabel, dan vind je het leuk om in het gezelschap van anderen te verkeren, stap je probleemloos op mensen af, meng je je gemakkelijk in gezelschap en maak je als vanzelf een praatje.
Wil je op een rij zetten wat je allemaal kunt, ga dan als volgt te werk: Neem je cv en schrijf per baan die je gehad hebt precies op wat je ervoor moest kunnen. Denk daarbij aan alle algemene competenties, vaardigheden en eigenschappen en soft skills.
Een liefhebber van cijfers en feiten noemt zichzelf een 'bèta persoon'. Zo iemand is niet automatisch 'slecht' in talen; je kunt goed zijn in wiskunde en tegelijkertijd een talenknobbel hebben.