Via het WOZ-waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning opvragen. Ook kunt u bij uw gemeente een taxatieverslag opvragen van uw woning of bedrijfspand. Met de koopsominformatie van het Kadaster weet u of de WOZ-waarde ongeveer klopt.
Ook dit jaar kun je rekenen op een hogere WOZ-waarde. Volgens de Waarderingskamer stijgen de waarden namelijk met gemiddeld 17%. Deze stijging kan in sommige gevallen hoger of lager uitvallen maar je kunt ervan uitgaan dat ook jouw huis of appartement meer waard is.
Je betaalt meer inkomstenbelasting
Daarom moet je altijd een bepaald bedrag opgeven bij de belastingaangifte, namelijk het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Wanneer de WOZ-waarde hoger is, dan betaal je dus ook meer inkomstenbelasting.
U kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde op uw WOZ-beschikking. Dat moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. U dient het bezwaar in bij uw gemeente. Voordat u bezwaar maakt, kunt u het best eerst vragen aan uw gemeente of uw beschikking kan worden aangepast (informeel bezwaar).
Is de WOZ-waarde hetzelfde als de verkoopwaarde? De WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning zijn vaak niet gelijk aan elkaar. De WOZ-waarde komt over het algemeen niet overeen met de taxatiewaarde. De verkoopwaarde kan daarvan nog eens extra verschillen.
WOZ waarde heeft geen invloed op de verkoopwaarde
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
De WOZ-waarde heeft geen gevolgen voor uw hypotheekrente. U hoeft niet in actie te komen.
De Waarderingskamer houdt toezicht op het proces. De stijging (of daling) van de WOZ-waarde kan per gemeente en per woning verschillen. De waarde hangt bijvoorbeeld af van het type woning en de status van het onderhoud. Sinds 2022 is de manier waarop gemeenten de WOZ-waarde bepalen aangepast.
Maar omdat de WOZ-waarde één jaar vertraging heeft, zie je dat nu pas terug in de WOZ-waardes. Zo kan je WOZ-waarde dit jaar (peildatum: 1 januari 2022) stijgen, terwijl de huizenprijzen dalen. En die dalende prijzen op de woningmarkt van de afgelopen maanden, zijn nu nog niet terug te zien in de WOZ-waarden.
De nadelen van een hoge WOZ-waarde
Dat heeft vooral te maken met belastingen die u moet betalen. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) die u moet betalen, en ook hoeveel afvalstoffenheffing u betaalt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting.
De Waarderingskamer houdt landelijk toezicht op hoe gemeenten en belastingkantoren de Wet WOZ uitvoeren. In onderstaand persbericht geeft de Waarderingskamer antwoord op de vraag: Hoe kan de WOZ-waarde 17% stijgen, terwijl de huizenprijzen dalen?
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.
Ieder jaar wordt de WOZ-waarde herberekend. Volgens de Waarderingskamer stijgt de WOZ-waarde in 2023 met 17%. Dit percentage kan per gemeente verschillen. Wat merk je als huiseigenaar van deze stijging?
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet u zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor uzelf na te gaan of het in uw geval wenselijk is bezwaar te maken.
In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in hun (digitale) brievenbus. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. Een gemiddelde woning is dit jaar voor de belastingen €368.000 waard; een stijging van 17% ten opzichte van €315.000 in 2022.
De waarde van uw huis, garage of andere onroerende zaak staat op de WOZ-beschikking van uw gemeente. Die beschikking ontvangt u thuis of u kunt deze bekijken via MijnOverheid.nl. U kunt de WOZ-waarde van uw woning ook (gratis) opvragen via het WOZ-waardeloket.
Is de waarde van je woning gestegen, dan verandert deze verhouding. Je renteopslag (ook wel risico-opslag) kan hierdoor mogelijk omlaag of zelfs vervallen. Vaak kan de rente ook tussentijds verlaagd worden als je voldoende (extra) hebt afgelost. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.
Het taxatierapport vorm de basis voor het bedrag wat de kopende partij voor de woning kan lenen. Als koper is het niet mogelijk om meer dan de marktwaarde van de woning te lenen. Indien de taxatie lager dan de marktwaarde uitvalt, zal de kopende partij dit verschil zelf moeten betalen.
In de meeste gevallen is de marktwaarde van je huis een stuk hoger dan de WOZ-waarde. Het verschil loopt in de praktijk soms wel op tot tienduizenden euro's. Dat komt bijvoorbeeld omdat inpandige kenmerken van een woning niet altijd bij de gemeente bekend zijn.
Wanneer je een bod gaat doen op een huis heeft het dus vaak geen zin om de WOZ-waarde te bieden. De waarde is vaak lager dan de marktwaarde. Het kan dus zo zijn dat je uiteindelijk veel meer betaalt voor je huis dan dat de WOZ-waarde op dat moment is. Dat geeft niet.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
De WOZ-waarde is een waardebepaling aan de hand van het gemiddelde van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Deze waarde kan dus behoorlijk verschillen met de daadwerkelijke marktwaarde, omdat verbouwingen, de staat van de woning of de ligging bijvoorbeeld niet meegenomen worden in de WOZ-waarde.
Tussen de waardepeildatum 1 januari 2021 en de waardepeildatum 1 januari 2022 is sprake van een landelijk gemiddelde stijging van de WOZ-woningwaarde met 17,0 %. Maar voor de meeste woningen zal de verandering van de WOZ-waarde afwijken van dit landelijk gemiddelde.
Welke WOZ-waarde hebben de buren? Heeft u een eigen verkoopcijfer, dan is het dus zaak om niet alleen te kijken of de WOZ-waarde bij dit verkoopcijfer in de buurt ligt, maar dan moet u ook kijken welke WOZ-waarde de buren hebben. Hebben diverse buren een lagere WOZ-waarde, dan moet ook u een lagere WOZ-waarde krijgen.