Alle honden zijn onderling kruisbaar en alle honden brengen bij een kruising vruchtbare jongen ter wereld. Alle honden behoren tot dezelfde soort. Maar omdat er extreem grote uiterlijke verschillen zijn tussen alle honden maken we binnen deze uiterlijke diversiteit onderscheidt in rassen.
In theorie is dit wel mogelijk, maar gezond is het niet voor de beestjes. Verder moet je er ook op letten dat het andere hondje van hetzelfde ras is of van een ras dat compatibel is. Zo kan je bijvoorbeeld twee jachthonden kruisen of twee soorten herders.
Om vruchtbare nakomelingen te kunnen produceren moeten individuen tot dezelfde geslacht én hetzelfde soort behoren. De chimpansee en de Bonobo behoren wel tot dezelfde familie (Pan), maar niet tot dezelfde soort. Onderling voortplanten is dus niet mogelijk.
De voortplanting bij honden kan alleen slagen wanneer de dekking plaatsvindt op een moment dat de teef ook daadwerkelijk vruchtbaar is. Dit moment is tijdens de loopsheid van de teef. De meeste teven zijn tijdens de loopsheid gemiddeld het meest vruchtbaar tussen de 10e en 16e dag.
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
Kies bij voorkeur voor een reu met een teefje. Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.
Een groep van hetzelfde geslacht kan prima met elkaar gaan, maar dit kan ook voor problemen zorgen. Reutjes kunnen vaak blijven strijden om hun plek in de rangorde en wanneer twee vrouwtjes strijdt krijgen, dan gaat dit meestal er hard aan toe.
De draagtijd van de hond is gemiddeld 63 dagen.
Dubbeldekking toegestaan per 1 december 2020
21 lid 3 van het Kynologisch Reglement (KR) staat dat een fokker bij de dekaangifte kan opgeven dat zijn teef door één extra reu is gedekt. Dit houdt in dat een dubbeldekking is toegestaan en dat het vanaf 1 december 2020 dus mogelijk is om een 2de reu aan te geven.
Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.
Alle honden zijn onderling kruisbaar en alle honden brengen bij een kruising vruchtbare jongen ter wereld. Alle honden behoren tot dezelfde soort. Maar omdat er extreem grote uiterlijke verschillen zijn tussen alle honden maken we binnen deze uiterlijke diversiteit onderscheidt in rassen.
Een hybride, bastaard of kruising is het resultaat van seksuele voortplanting van twee verschillende types planten of dieren. De ouders van de kruising moeten herkenbare eenheden zijn zoals twee erkende soorten of ondersoorten. Vaak zijn de nakomelingen van de twee niet vruchtbaar.
Nee, dat kan niet, behalve wanneer de soorten heel dicht bij elkaar liggen zoals het paard en de ezel (die samen muildieren en muilezels kunnen krijgen). En de nakomelingen die zij dan krijgen, zijn nagenoeg altijd onvruchtbaar.
Een mens kan onmogelijk zwanger worden van een hond en omgekeerd. Het genetisch materiaal laat dat niet toe.
Ja, honden en katten kunnen hun broers en zussen herkennen
Uit onderzoek blijkt dat honden hun broers en/of zussen op latere leeftijd nog kunnen herkennen, mits ze hun eerste zestien weken samen hebben doorgebracht en elkaar regelmatig zien. Ze kunnen bijvoorbeeld elkaars geur nog herinneren.
Bij de hondachtigen wordt de teef, de vrouwelijke hond, slechts éénmaal per jaar vruchtbaar. De honden die gehouden worden als huisdier vormen hierop echter een uitzondering. Huishonden zijn namelijk twee keer per jaar vruchtbaar, deze periodes worden bij de teven loopsheid genoemd.
Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal. Meestal kan met echo ook een goede schatting gemaakt worden hoeveel pups aanwezig zijn.
De dekking: heel divers, afhankelijk van raszuiverheid, stamboom, enz. Dit loopt uiteen van 100 – 700 euro. Hierbij tellen we benzinekosten van 0 – 100 euro er nog bij op. Eventueel echo/RX bij de dierenarts (extra kosten)
Het duurt meestal ongeveer een kwartier, maar kan af en toe meer dan een uur duren. Als de dekking succesvol was, zal het teefje drachtig worden en kun je na ongeveer 58 tot 68 dagen verwachten dat de pups zullen bevallen.
Het is aan te raden een teef pas vanaf de leeftijd van 2 jaar te laten dekken voor een eerste nestje i.v.m de volgroeiing van het moederdier. Bij jonge teven kan een split-oestrus voorkomen, waarbij de volledige rijpingscyclus van de eicel niet meteen volledig doorlopen wordt.
Eigenlijk kunt en hoeft u niet zo veel te doen wanneer uw hond de hik heeft. Even afleiden, een klopje op de rug, of iets kleins te eten geven kan helpen en wat extra aandacht is natuurlijk nooit verkeerd. Maar de hik houdt eigenlijk altijd vanzelf weer op en kan juist bij honden in de groei wat vaker voorkomen.
Indien u uw hond wilt laten dekken, zal dit tijdens de oestrus moeten gebeuren. U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Sommige honden zijn het liefst je enige hond en waarderen een tweede hond helemaal niet. Dit betekent namelijk het delen van aandacht, tijd, voer en speelgoed. En honden zijn van nature niet zo'n fan van “samen zullen we alles delen”. Andere honden hebben daarentegen echt een hondenvriend nodig om gelukkig te zijn.
Bij een teef is het geen paringsdrang, aangezien de reu degene is die tijdens een paring bovenop zit. Veel voorkomende oorzaken van het rijden zijn onzekerheid of spanning. Het rijden voelt dan 'gewoon' prettig en is een manier om die spanning kwijt te raken.