Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia. Geef de hortensia regelmatig voeding, kies bij voorkeur voor Hortensia voeding, deze voeding is speciaal afgestemd op rijkbloeiende hortensia's.
Net als azalea's en rhododendrons houden hortensia's van een zure bodem. Voor hun bemesting gebruik je dus het beste een aangepaste meststof die op deze specifieke behoefte is afgestemd. DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld werd voor deze plantengroep.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Het bemesten van een hortensia wordt meestal in het voorjaar gedaan, in maart of april, direct na het snoeien. In het begin van juli kan je een hortensia extra mest geven, mits je dit doet volgens de gewenste hoeveelheid. Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken.
De hortensia is een zuurminnende plant en heeft dus een zure bodem nodig. Een speciale meststof voor hortensia's doet de pH-waarde van de bodem zakken om zich zo aan de behoeften van de hortensia's aan te passen.
Geef de hortensia zeker niet meer, de grond moet namelijk vochtig zijn en niet te nat. Wanneer het te nat is en er blijft een laagje water staan, krijgen de wortels van de hortensia geen zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt dan wortelrot.
Hortensia's hebben veel water nodig. Als ze voortdurend met kalkhoudend water worden begoten, gaan ze dood. Gebruik daarom alleen regenwater of onthard leidingwater. De grond moet je altijd goed vochtig houden.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Tuinhortensia's kunnen in de lente ook met compost bemest worden. Dit verhoogt het humusgehalte in de bovengrond en zorgt voor rijkelijk voedingsstoffen. Op een zandbodem kunnen ook nog hoornspaanders worden toegevoegd.
De Griekse naam voor hortensia is Hydrangea, wat 'watervat' betekent. U begrijpt: hortensia's houden niet van droogte, ze drinken en verdampen veel. Geef ze dus – vooral in het voorjaar en in de zomer – flink water. Geef dan niet af en toe een beetje, maar in een keer een grote hoeveelheid.
Plant een hortensia altijd in goede kwaliteit potgrond, of meng de bestaande grond met tuinturf. Mengen met tuinturf is zeker belangrijk als u de hortensia's blauw wilt kleuren.
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft. Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
Welke planten hebben kalk nodig? Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.
De behoeften van zuurminnende planten
Zuurminnende planten zoals azalea, rhododendron, heide (Erica, Calluna), blauwe hortensia, skimmia, camellia, pieris, brem… vragen een luchtige, goed doorlatende en eerder zure grond (pH 4,5-5,5).
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Geen bemeste tuinaarde!
Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen. Strooi daarom jaarlijks DCM Groen-Kalk® in het vroege voorjaar.
Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september.
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.