Soms wordt gedacht dat mensen met rood haar minder goed tegen pijn kunnen en een lagere pijngrens hebben. Uit recente onderzoeken blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Ze reageren wel sterker op bepaalde soorten pijn. Daarentegen zijn ze beter bestand tegen bijvoorbeeld pittig eten, wat een brandend gevoel geeft.
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met rood haar gevoeliger zijn voor koude en warmte. Hun lichamen veranderen ook sneller van temperatuur. Eigenlijk blijkt dat roodharigen tout court slechter tegen pijn kunnen.
Roodharigen maken juist voornamelijk feomelanine aan, dat komt omdat het MC1R-gen de aanmaak van eumelanine verhinderd. Door deze genmutatie verbranden roodharigen veel sneller, en hebben ze significant meer kans op huidkanker.
Eerder onderzoek van een van de auteurs van de nieuwe studie had al aangetoond dat het feit dat roodharige individuen niet bruin kunnen worden in de zon - dat ze hun huidpigment dus niet donkerder kunnen maken - terug te voeren is op niet-actieve varianten van deze melanocortine 1-receptor.
Door de mutatie wordt er meer feomelanine aangemaakt, wat resulteert in de rode kleur. Rood haar komt maar bij een klein deel van de wereldbevolking voor. In Schotland (13 procent) en Ierland (11 procent) is het percentage roodharigen het grootst.
Ter vergelijking: in Nederland heeft ongeveer 3% van de bevolking rood haar. Er zijn theorieën dat de lichte huid waarmee het rode haar vaak gepaard gaat, evolutionair gunstig was in minder zonnige streken, omdat een bleke huid bij weinig zonlicht toch nog voldoende vitamine D aanmaakt.
Beide ouders moeten het rood haar-gen hebben
Als beide ouders dit gen hebben, krijgt het kind rood haar. Is maar 1 ouder drager? Dan geldt het niet. 2 ouders die zelf geen rood haar hebben, maar wel het gen bij zich dragen kunnen dus zo een roodharig kind krijgen.
Bij overerving is één eigenschap van genen van belang: dominant versus recessief. Het gen voor rood haar is recessief.
Roodharigen worden niet grijs. Je haren vervagen via rose goud naar wit.
Ginger is een Engels woord dat gember betekent. Maar het betekent ook rood. Niet alle roodharigen worden ginger genoemd. Alleen maar als ze rood-oranje haren hebben, bleke huid en vlekken.
Rood haar en blauwe ogen
Een combinatie die je bijna nooit ziet, is rood haar en blauwe ogen. Slechts één procent van de roodharigen heeft zo'n combi. Bruine ogen komen het meest voor bij onze rossige medemensen. Als je dus iemand ziet met rood haar en blauwe ogen is dat zeldzaam (of het haar is geverfd).
JE RODE HAAR ZO WEINIG MOGELIJK WASSEN
Om te voorkomen dat je mooie rode haarkleur te snel verdwijnt, was je je haar zo weinig mogelijk. Liefst niet meer dan tweemaal per week. Natuurlijk kan je altijd gebruik maken van droogshampoo om tussendoor je rode haarkleur op te frissen.
Rood Haar - Vurig
Rood haar staat voor passie, creativiteit en vastberadenheid. Met een rooie coupe val je op, durf je anders te zijn dan anderen en kom je avontuurlijk over. Maar houd er ook rekening mee dat rood geassocieerd wordt met koppigheid en opvliegend gedrag.
Mensen met rood haar hebben heel weinig melanine en worden dus niet of nauwelijks bruin. Albino's hebben bijvoorbeeld helemaal geen melanine. De weinige roodharige mensen die bruin worden zijn een uitzondering en hebben meer melanine dan de gemiddelde roodharige.
Er zijn dus 2 rode-genen nodig voor een baby met rood haar. Dit verklaart waarom er zo weinig roodharigen zijn (minder dan 2 procent van alle mensen heeft rood haar). Hebben beide ouders rood haar, dan is de kans nagenoeg 100% dat een kindje van deze twee ook rood haar krijgt.
JE BENT EEN ROODHARIGE
Kies voor warme kleuren – zoals rood, oranjegeel, bruin, goud of zelfs bordeauxrood – die ons doen denken aan de herfst. Je kunt ook juist kleuren dragen die een contrast vormen met je haar, zoals groen, blauw, paars en nuances van pruim en marineblauw.
Fanola No Red - deze lijn is speciaal voor alle brunettes, voor zowel natuurlijk als gekleurd bruin haar. Door de groene pigmenten die deze shampoo bevat, worden de rode en andere warme pigmenten in het haar geneutraliseerd.
In de lente kies je voor een dunnere jas, zoals een sportief jasje of een colbert van een lichtere stof. Denk bijvoorbeeld aan katoenen jassen of linnen jassen in een felrode kleur. Rood combineer je goed met zwart, wit en denim. Ook kan rood erg goed met diverse tinten bruin of groen.
In Nederland is bruin de meest voorkomende haarkleur; zo'n 45 procent van de vrouwen heeft natuurlijk bruin haar. Wereldwijd is een zwarte haarkleur het meest vertegenwoordigd.
Deze haarkleur is de courantste bij mensen van niet-Europese oorsprong, ofschoon ze bij alle etnische groepen terug te vinden valt. Zwart haar treft men vooral aan bij mensen van mediterrane, Aziatische, Arabische, Afrikaanse en Australische (aborigine)-afstamming; de kleur is zeldzaam in noordse landen.
Pas als je ongeveer twee jaar bent, is het veranderd in volwassen haar. Welke kleur het haar heeft hangt af van de hoeveelheid pigment dat er in het haar zit. Pigment is een kleurstofje. Als baby verlies je dus haren en je krijgt er nieuwe voor terug.
Feiten haarkleur
Er zijn twee soorten: eumelanine is dominant bij bruin en zwart haar en feomelanine is verantwoordelijk voor lichtblond-, blond- en rood haar. Deze melanine zit in je genen en krijg je mee van je ouders.
Een gele of oranje gloed in het haar ontstaat door oxidatie van de pigmenten in het haar. Simpel gezegd is oxidatie een chemische reactie die het haar lichter maakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het blonderen van het haar, waar waterstofperoxide wordt gebruikt om het haar te ontkleuren.
Tijdens de puberteit worden er verschillenden hormonen geproduceerd die de productie van melanine stimuleren. Hierdoor kan onze haarkleur donkerder worden vanaf de puberteit. En niet alleen je haarkleur kan veranderen, bij tien tot vijftien procent van de mensen veranderd ook de kleur van de ogen.