een nieuwe verplichting die we jammer genoeg niet hebben kunnen tegenhouden (ook al hebben we daar zeker en vast voor geijverd!) is de aanwezigheid van een zwemtrap. Boten met binnenboordmotor en een zwemplatform achteraan hoeven geen aparte zwemtrap te hebben. Het zwemplatform geldt hiervoor als zwemtrap.
Voor snelle motorboten is deze vraag eenvoudig te beantwoorden, omdat er vijf zaken verplicht aan boord moeten zijn. Je moet een vaarbewijs hebben, een registratiebewijs van de boot, een dodemansknop, reddingsvesten voor iedereen aan boord en een brandblusser van minimaal 2 kilo.
Tijdens surfen, kanovaren, suppen of andere watersporten is een zwemvest namelijk niet verplicht. Echter kan het ooit wel meehelpen om ongelukken te voorkomen, aangezien je er in ieder geval beter door blijft drijven. In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben.
ANWB Almanak deel 1 – 2020
Het is verplicht om het vaarreglement aan boord te hebben als u gaat varen. Met de ANWB wateralmanak heeft u alle vaarregels aan boord van uw schip. De wateralmanak deel 1 bevat het Binnenvaart Politie Reglement van Nederland en België.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol.
20 km per uur is hoeveel PK? Een benzine buitenboordmotor van 4 PK kan een snelheid van 20 km per uur behalen. Een 6 pk buitenboordmotor gaat vol gas al sneller dan de maximum toegestane snelheid zonder vaarbewijs. Maar ook hier moet je kijken naar de combinatie boot + motor.
Geen vaarbewijs: €550.
Wanneer je een boot bestuurd waar geen vaarbewijs voor nodig is en alleen wordt bestuurd op de binnenwateren is het niet verplicht reddingsvesten, brandblussers etc. aan boord te hebben. Zelfs peddels en een anker is niet verplicht, dit kan overigens enorm handig zijn.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een reddingsvest is nooit overbodig. Als je op een (plezier) jacht of boot vaart met een lage snelheid (niet sneller dan 20 Km/h), is een reddingsvest niet verplicht. Voor het geval er toch iets misgaat, is het wel aan te raden er voor iedereen eentje aan boord te hebben.
Varen zonder vaarbewijs
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Het grootste verschil tussen een zwemvest en reddingsvest is dat een zwemvest helpt bij het drijven, maar niet gemaakt is om je te redden. Een reddingsvest heeft daarentegen wel deze functie. Daarnaast heeft een zwemvest minder drijfvermogen in vergelijking met een reddingsvest.
Er zijn allerlei soorten zwemhulpmiddelen te koop: zwembandjes, kurkjes, reddingsvesten. Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over.
De levensduur van opblaasbare reddingvesten is in de regel op 10 jaar gesteld. Uitgangspunt voor de 10 jarige termijn is echter een regelmatige keuring van het reddingsvest in een periode van maximaal twee jaar. Deze keuringsinterval van 24 maanden wordt voor SECUMAR reddingvesten ten zeerste aanbevolen.
De vlaggenetiquette respecteren is een combinatie van wetgeving, goede manieren en traditie. Meestal is het een wettelijke verplichting om de nationale vlag te voeren op zee. De nationale vlag is de vlag van het land waar je boot geregistreerd is. Dit heeft niets te maken met de nationaliteit van de opvarenden.
Kan ik een vaartuig op naam zetten zonder (geldig) vaarbewijs? Plezierschepen die niet harder gaan dan 20 kilometer per uur hoeven niet op naam te worden gezet. Betreft de lengte ook niet meer dan 15 meter, dan is het mogelijk deze schepen zonder vaarbewijs te besturen.
Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur.
Een ankerbal is een belangrijk herkenningsteken dat internationaal wordt geaccepteerd voor boten die voor anker liggen. Het gebruik van een ankerbal is verplicht op elke boot en draagt bij aan de veiligheid en duidelijkheid op het water.
Jazeker, op de Nederlandse wateren is het voeren van een bootnaam of kenspreuk verplicht! Volgens het binnenvaartpolitiereglement (bpr) mag een klein motorschip niet deelnemen aan de scheepvaart indien deze niet is voorzien van een naam of een kenspreuk (kreet, leus, zinspreuk).
Mocht het anker vast komen te zitten op een ondergrond met stenen, dan heb je geen neuringlijn nodig. Het anker overvaren is voldoende om het los te breken.
Een Klein Vaarbewijs is verplicht voor: een snelle motorboot. Dit vaartuig is korter dan 20 meter en kan sneller varen dan 20 kilometer per uur. Hieronder vallen ook waterscooters en jetski's.
Het type boot: de grootte van je boot speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een bepaald anker. Voor een boot van ongeveer 7 meter is een anker nodig met een gewicht van 8-10 kilogram. Voor een boot van 10 meter wordt een anker van 12-14 kilogram geadviseerd.
Ik was in de veronderstelling van wel omdat die gegevens toch geregeld terugkomen in de registratie van het CBR. Wordt het antwoord op de vraag van TS dus: nee, je kan op het water niet je rijbewijs kwijtraken.
Sneller dan 20 km/u
Je mag ook snel varen op het grote open water in Nederland, denk aan IJsselmeer en Markermeer. Let op: per snelvaargebied kan er verschil zijn of je er bijvoorbeeld juist wel of niet mag waterskiën. Kan je boot sneller dan 20 km/u? Dan heb je ook een vaarbewijs nodig.
Dankzij een wetswijziging is uw vaarbewijs onbeperkt geldig.