In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
De modem/router-combinatie weet aan de hand van IP-adressen precies welke apparaten er op het netwerk zijn aangemeld. Surf naar het IP-adres van de router, in veel gevallen is dat http://192.168.1.1 of http://192.168.178.1.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
Als je inlogt op http://192.168.178.1 dan krijg je op eerste scherm verbonden apparaten te zien, maar je kan ook naar tabblad Verbonden apparaten gaan en daar staat een overzicht over welke apparaten er zijn in je modem, zowel wifi als bekabeld.
Hoewel je IP-adres geen gevoelige informatie zoals je telefoonnummer of adres bevat, kunnen hackers je IP toch tegen je gebruiken. Als iemand met kwade bedoelingen je IP-adres in handen heeft, kunnen de gevolgen erg vervelend zijn: Je IP-adres kan gebruikt worden om je adres te achterhalen en je privacy schenden.
Voer het standaard-IP-adres van uw router in de adresbalk van uw browser in plaats van routerlogin.com of routerlogin.net. Opmerking: Probeer eerst 192.168.1.1 of 192.168.0.1.
Met een IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat met elkaar te 'praten'.
Als er iemand met een laptop bij jou in de buurt verbinding zoekt met wifi en je verbinding is niet (goed) beveiligd, dan kan hij/zij zomaar misbruik maken van jouw wifi en er nog mee wegkomen ook: jij bent immers de eigenaar van dat kanaal.
Wat is de impact op uw veiligheid? Gedeelde WiFi is niet zonder gevolgen voor de beveiliging van uw computergegevens: een buurman die verbinding maakt met jouw wifi heeft toegang tot alle bestanden die op het lokale netwerk worden gedeeld.
Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Toegang tot je router: Met het IP-adres van je router kun je via je browser inloggen. Voor Ziggo is dat bijvoorbeeld: http://192.168.178.1 en voor KPN: http://192.168.2.254. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Ga naar "Verbonden apparaten": Ga naar de pagina in je router die alle verbonden apparaten laat zien.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Je router slaat niks op (behalve instellingen die je er ZELF in zet) dus dat kan ook niet. - Als je "Geschiedenis" klikt, en dan "Alle geschiedenis tonen" - En je selecteerd alles daar en verwijdert het, vind je er ook NIKS meer van terug.
Bij eigenlijk elke router is het mogelijk om je wifi-wachtwoord te wijzigen. Het is dan nodig om in te loggen op je router en het wachtwoord aan te passen. Elk merk router heeft weer een andere manier van inloggen en instellen.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
U kunt het IP-adres van uw apparaat automatisch wijzigen door verbinding te maken met een VPN of een proxyserver. Het IP-adres van het apparaat wordt hierdoor gewijzigd, maar het IP-adres voor andere apparaten op uw netwerk blijft hetzelfde.
Wil je de modem uitzetten, dan doe je dit met de aan-/uitknop aan de achterkant van het modem. De stekker er zomaar uittrekken is niet ideaal, want het blijft een elektronisch apparaat en daar wil je voorzichtig mee omgaan.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.