Het is belangrijk om te blijven bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen en oefeningen zijn goed voor de knie. Bent u te zwaar, dan is afvallen belangrijk. Dat maakt de pijn in de knie vaak minder. Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken.
Zijwaartse en voorwaartse sprongen
Door zijwaartse en voorwaartse sprongen op één been uit te voeren, gebruik je veel spieren rondom de knie en moet je knie goed stabiliseren om te blijven staan. Dit is een erg goede oefening om je spierkracht te verbeteren en tegelijkertijd ook je balans te trainen.
Wandelen vermindert kans op beperkingen door knieartrose
Dit is een kritische grens wat betreft de kans op artrose in de knieën. Gebleken is dat je met 6.000 stappen per dag net voldoende beweegt om de kans op artrose in de knieën te beperken.
Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar u het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor uw kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen.
Fietsen. Tijdens fietsen is er niet echt een schokmoment in je knie en is daarom minder belastend. Door fietsen train je je bovenbeenspieren en zorg je ervoor dat het gewricht soepel beweegt.
Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën. Volgens onderzoek van Marcel Spanjaard, van instituut MOVE (Onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit Amsterdam), is traplopen echt een topsport; u gebruikt 50% van de kracht uit uw knieën en zelfs 85% van de kracht uit uw enkels.
Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje. Zorg er hierbij voor dat je je knie niet overstrekt. Wanneer de klachten minder worden, is het belangrijk om de belasting weer op te gaan bouwen door oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut.
De juiste beweging kiezen bij kniepijn
Als je regelmatig fietst op een geschikte fiets voor jou, kun je een routine opbouwen waarbij je knieën worden gespaard, terwijl je ze ook sterker maakt en pijn vermindert. Fietsen en knieën lijken dus prima samen te gaan.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Hardlopen is niet alleen goed voor de knieën, maar ook voor het verlagen van stress en het verbeteren van jouw algehele conditie. Genoeg redenen om te starten met hardlopen! Inactiviteit vergroot de kans op artrose en andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.
Hamstrings zorgen voor het buigen van de knie. Samen met de adductoren (deze zitten aan de binnenzijde van het dijbeen) en de kuitspieren zijn dit de belangrijkste spieren van de knie. Doordat zij met hun pezen over het kniegewricht lopen, zorgen zij voor de stabiliteit in de knie.
'Zitten in een squat positie is een van de meest natuurlijke bewegingen voor je lichaam. De gewrichten en spieren die je nodig hebt om te hurken -je heupen, knieën, enkels, buikspieren en bilspieren- gebruik je tijdens vrijwel elke sport.
Symptomen knieklachten door overbelasting
De pijn is meestal gelokaliseerd aan de buitenzijde van de knie. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn. Ook kan de slijmbeurs pijnlijk zijn tijdens het lopen of bij lokale druk, bijvoorbeeld er op liggen.
' Je kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan sporten en activiteiten die helpen de spieren te versterken. Bij sport kun je denken aan bijvoorbeeld krachttraining, hardlopen, voetbal of tennis. Ook zijn er verschillende dagelijkse activiteiten die spierversterkend zijn.
Bij artrose hebben mensen vooral last van pijn in de gewrichten. U kunt veel pijn hebben bij het lopen, traplopen of lang staan. Ook bij het opstaan kunt u pijn voelen, evenals 's nachts in bed. Fietsen geeft daarentegen meestal weinig klachten.
In het kort
Probeer normaal te blijven bewegen. Bewegen is goed voor de genezing. De meeste knieproblemen gaan binnen een paar weken tot maanden vanzelf over. Als u klachten houdt, ga dan na een week naar de huisarts.
Uw knie kan opeens pijn doen en dik worden door een verkeerde beweging of val. Vaak is dit een verrekte of gekneusde knie. Soms een gescheurde knieband of meniscus. Uw knie kan ook af en toe pijn doen.
De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met koorts. Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.
Voor het herstel na een nieuwe knie operatie staat 3 tot 12 maanden. Soms duurt het in het begin lang (1-4 maanden) voordat de knie goed belast kan worden zonder dat hij een reactie geeft.
Het is belangrijk dat de wond goed geneest. Als de wond dicht is, mag u douchen zonder verband om uw knie. De eerste 3 maanden moet u de kunstknie voorzichtig gebruiken. Het kan 1 jaar duren voordat uw knie helemaal beter is.
Geen reden tot paniek (zolang het kraken pijnloos is).
Dat zijn kleine gasbellen in het gewricht die barsten. Crepitus klinkt als een serieus probleem, maar de betreffende gasbelletjes – met zuurstof, stikstof en kooldioxide – zijn een normaal verschijnsel in de gewrichtsvloeistof.
Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.