Onderzoek laat zien dat een wandeling van slechts 20 minuten al voor een gevoel van vitaliteit en energie kan zorgen gedurende de dag. En als je een andere (kleine) studie moet geloven, sla je daarna die cappuccino misschien zelfs wel over.
Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week.
Met een half uur wandelen per dag verbetert u uw gezondheid sterk en vermindert u het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het goed voor uw humeur en uw geheugen.
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Advies Gezondheidsraad
De combinatie van 5.000 stappen en 30 minuten matig intensief bewegen past goed bij het advies van de Gezondheidsraad. Dit advies luidt: beweeg elke week 150 minuten matig intensief en doe 2 keer per week oefeningen die je spieren en botten versterken.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen. Maar er is nog een reden. Door al zo vroeg op de ochtend in beweging te komen stimuleer je je bloedsomloop, krijgen je organen meer zuurstof en worden alle afvalstoffen van de nacht sneller opgeruimd.
Als je net begint te lopen en ervoor inactief was, kan je na 4 tot 6 weken al verbeteringen waarnemen. Als je al een tijdje loopt en je nu vooral sneller wil worden, kan het een paar maanden duren voor je merkbare veranderingen ziet.
Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht.
Je traint niet alleen je beenspieren, maar vanuit je benen krijg je ook een betere bloedcirculatie én als je ouder wordt heb je minder kans op spataderen en zwellingen in je benen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks meer dan 8.000 stappen zetten gezonder zijn dan mensen die dit niet halen (1). Maar is wandelen ook goed voor afvallen? Jazeker! Met een uur wandelen verbrandt je zo'n 520 calorieën (2).
Het beste tijdstip om te wandelen
Door twintig minuten na je grootste maaltijd te gaan wandelen, krijgt de spijsvertering een enorme boost en blijft de bloedsuikerspiegel beter op peil. Het zou ook bevorderlijk zijn voor de bloeddruk én je hart.
Ga je bijvoorbeeld normaal met de fiets naar werk en doe je daar zo'n tien minuten over dan is het wat betreft calorieverbruik 'beter' om te gaan wandelen. Daar doe je namelijk langer over. Op die manier is wandelen dus gezonder, omdat je er in verhouding op afstand meer calorieën mee kwijt bent.
Wandelen en vet verbranden
Wandelen is een goede manier van training om calorieën én vet te verbranden. Door iedere dag een half uur te wandelen, raakt je lichaam gewend aan de lichaamsbeweging en zal sneller beginnen met het verbranden van vetreserves.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Lopen is een goede vorm van beweging als je wil afvallen of als je je gewicht wil behouden. Uiteraard gecombineerd met een gevarieerd, gezond en evenwichtige voeding. Want afvallen, dat begint in de keuken. Als je vijf kilometer loopt, verbrand je ongeveer 400 calorieën - afhankelijk van je tempo en je lichaamsbouw.
Na een lange wandeltocht kunnen je voeten wat opgezwollen zijn door vocht. Ga daarom met je benen omhoog zitten en leg 's nacht een kussen onder je voeten. Het vocht verdwijnt daardoor sneller uit je voeten.
De spierpijn die je voelt na het wandelen komt omdat over de normale belasting heengegaan bent. Er kunnen dan scheurtjes in je spiercellen ontstaan. Deze cellen krijgen hierdoor een ontstekingsreactie, wat een pijnlijk gevoel kan geven. Dit is de pijn die je voelt na twee dagen.
Door de combinatie van beweging en de druk van de kousen, wordt het vocht uit uw benen teruggepompt naar uw hart. Het advies is om iedere dag een extra half uur te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen.
Je hoeft je echt niet iedere dag in het zweet te werken om gezond te blijven. Een stukje wandelen brengt al een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee – en doe je dit op de juiste manier, dan is dit zelfs nog beter dan een intensieve work-out!
Tijdens het wandelen maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een blij en ontspannen gevoel krijgt. Daar bovenop daalt het stresshormoon cortisol. Angstige en depressieve gevoelens nemen dan af.
Conclusie. Je verbruikt meer energie (calorieën) wanneer je loopt dan wanneer je wandelt. Wandelen heeft wel het voordeel dat je het, ook als je niet gewend bent om te sporten, al snel een uur kan doen.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Conclusie. 30 minuten per dag bewegen is genoeg voor een gezonde leefstijl. Oordeel: waar, mits je het combineert met twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad is 150 minuten per week matig intensief bewegen voldoende voor een goede gezondheid.
Qua cardio is niet alleen je hartslag belangrijk, maar ook de afstand die je aflegt. Nieuw onderzoek wijst uit dat een gemiddeld 5k per week hardlopen voldoende is om af te vallen. Niks halve marathons, jij doet vanaf nu lekker rustig aan en gaat voor kwaliteit.