Je legt een topper bovenop je gewone matras. Het zorgt voor extra slaapcomfort en voor een langere levensduur van je matras. Dit omdat je hier niet direct op ligt. Net als bij de bovenste laag van een matras, bepaalt een topper je ligcomfort.
Redenen om wel een losse topper te kopen:
Soms is een extra comfortlaag wel prettig. Bijvoorbeeld als je gewone matras wel goed ondersteunt, maar toch een beetje te hard voelt. Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren.
Voordelen van toppers
Een topper is geen noodzakelijk onderdeel van je bed, maar kan op verschillende manieren voordelen bieden voor jouw slaapcomfort. Hieronder lees je wat de voordelen zijn van een topdekmatras.
Wanneer u een boxspring aanschaft moet er vaak nog een losse topper bij worden gekocht. Enkel op de boxspring slapen is namelijk niet bepaald ideaal. Een boxspring heeft voornamelijk een ondersteunende functie en biedt geen zacht ligoppervlak. Voor een goed ligcomfort is dus een boxpring topdekmatras nodig.
Koudschuim topper
In plaats van een natuurlatex topper kun je ook gaan voor een matrastopper van HR-koudschuim. Dit materiaal zorgt voor perfecte ondersteuning en ligcomfort. Een koudschuim topper kan de beste topper voor jouw rugklachten zijn.
Traagschuim topper voor zijslapers. De op één na beste topper voor zijslapers is onze traagschuim topper. De topper heeft een kern van hoogwaardig traagschuim. Het grote voordeel van traagschuim is dat het reageert op druk- en lichaamswarmte waardoor het naar je lichaam vormt.
Dat een koudschuimmatras goed voor je rug is, klopt gedeeltelijk. Een koudschuimmatras geeft meer ondersteuning en werkt tegelijkertijd drukverlagend. Daarom is het een uitstekende keuze voor mensen die last hebben van chronische rugpijn of andere gerelateerde problemen. Waarom we traagschuim afraden, lees je verderop.
Het zorgt voor extra slaapcomfort en voor een langere levensduur van je matras. Dit omdat je hier niet direct op ligt. Net als bij de bovenste laag van een matras, bepaalt een topper je ligcomfort. Belangrijk dus dat je kiest voor een materiaal met eigenschappen die passen bij jouw lichaam en slaapwensen.
De eerste slijtage vindt plaats in de topper en niet in het matras. Daardoor gaat het onderliggende matras langer mee. Niet elk matras is geschikt om een topdekmatras op te leggen.
De meeste matrastoppers vervang je na 2 tot 4 jaar, anderen gaan tot wel 6 of 8 jaar mee. Dit is afhankelijk van het materiaal waarvan je matrastopper gemaakt is. En hoe je je topmatras hebt onderhouden!
Voor een topmatras van traagschuim geldt dat hoe dikker de topmatras is, hoe meer comfort. Een dikte van 22 cm of meer biedt bijvoorbeeld meer comfort en gaat ook nog eens langer mee. Bij een topmatras van enkele centimeters zul je nauwelijks effect van het traagschuim voelen.
Elk topmatras is goed, maar het is echt afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft. Heb je echt goede ondersteuning nodig omdat je bijvoorbeeld rugklachten hebt, dan raden we je een traagschuim topper aan. Let bij het kopen van een topmatras dus goed op de behoeftes van je lichaam en je slaaphouding(en).
Een topmatras zorgt ervoor dat het onderliggende matras langer schoon blijft. Het topmatras vangt namelijk een groot deel van het vocht en de huidschilfers op die je verliest tijdens het slapen. Bovendien is de tijk van een topmatras kleiner en daardoor makkelijker te wassen dan de tijk van een gewoon matras.
Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen voor advies. Als je een topper hebt die hoger is dan 12 cm, adviseren we je een normaal hoeslaken te kiezen. Indien je om de topper én het normale matras 1 hoeslakens wil, meet dan de hoogte van beide op, waarschijnlijk heb je een hoeslaken met hoge hoek nodig.
Bij rugklachten is een traagschuim topper dus een uitstekende keuze. Een traagschuim topper is echter minder geschikt als je het snel warm in bed hebt. Traagschuim toppers worden namelijk als relatief warm ervaren. Ook bij deze topper kun je weer kiezen uit een Classic en Premium variant.
Slijtage van matras en topper
Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Let erop dat dit wel afhankelijk is van het materiaal. Polyether matrassen gaan gemiddeld 4 tot 6 jaar mee, terwijl goede koudschuim matrassen soms wel langer dan 10 jaar de juiste ondersteuning bieden.
Waar de gemiddelde levensduur van een matras zo'n acht jaar is, gaat een topmatras gemiddeld vijf jaar mee. Natuurlijk is dit, net zoals bij matrassen, afhankelijk van het type topmatras.
Wil je de boxspring opmaken? Begin bij de topper, door daar een molton en een hoeslaken omheen te doen. Het is de belangrijke basis, waarmee je jouw topper goed kunt bedschermen en waarmee je zorgt voor een strakke onderlaag. Richt je vervolgens op het dekbed, waar je de dekbedovertrek omheen kunt doen.
Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Een koudschuim topper heeft vaak een open structuur waardoor het goed ventileert en een goede vochtregulatie heeft. Ook veert dit type topper goed. Het voordeel van koudschuim is ook dat het niet of nauwelijks schimmelt. Koudschuim toppers worden ook wel HR-topdekmatrassen genoemd.
Een topmatras is dus een extra laag bovenop uw slaapsysteem. De werking van het topmatras is goed uit te leggen aan de hand van een boxspring. Bij de de boxspringcombinatie zorgen de box en het matras voor de ondersteuning en zorgt de topmatras voor het laatste laagje comfort.
Schouderklachten en preventie
Essentieel is de juiste mate van ondersteuning en anderzijds dat door het matras de druk optimaal wordt verdeeld. De perfecte combinatie om dit te realiseren bestaat uit traagschuim en koudschuim.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Positieve eigenschappen. Zoals gezegd zijn de veerkracht en optimale ventilatie de belangrijkste kenmerken van koudschuim. Door de veerkracht van het schuim biedt het het lichaam een fijne ondersteuning en door de open celstructuur van koudschuim ademt het goed. Zo heb je ook in de zomermaanden een lekker frisse topper ...
Bij het wassen van je topmatras dien je met een aantal wasvoorschriften rekening te houden. Was de matrastopper op 40 graden Celsius. Gebruik hiervoor een programma dat is afgestemd op fijne materialen. Een matrastopper kan het beste gewassen worden met een zacht wasmiddel.