Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken. Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Tot hoe laat mag je lawaai maken? Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Kan je niet slapen door nachtlawaai komende van een feestje, blaffende honden van de buren onophoudelijk of word je gek van werkzaamheden aan een naburige werf, meld dit dan op het moment zelf via het noodnummer 101 (24u/24u).
Klagen kan anoniem, provincie, gemeente en politie horen uw klacht ook serieus te nemen als u uw naam liever niet bekend maakt. Toch ontkomt u er in sommige gevallen niet aan uw identiteit prijs te geven.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Blijf kalm en redelijk. Wat er ook gezegd wordt; blijf kalm. Begin niet direct met het maken van verwijten, maar leg rustig uit waar je ze over wilt spreken en waarom jij last hebt van wat zij doen.
Ligt er bij u op straat veel hondenpoep, neem dan contact op met de gemeente. Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Voor privéfeesten gelden de normen die in het normale maatschappelijke verkeer geaccepteerd worden. Over het algemeen wordt een incidenteel feestje niet als storend ervaren tot ca. 00.30 uur, daarna begint de inbreuk op de nachtrust storend te worden en neemt de kans op klachten door omwonenden toe.
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Wat is Misofonie? Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Het is een overgevoeligheid voor één of meerdere geluiden, vaak door mensen geproduceerd, zoals smakgeluiden, slikken, kuchen of ademhalen. De overgevoeligheid uit zich in gevoelens van irritatie, boosheid of zelfs walging.
Strooming kan u daarbij helpen. Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging. Onderneem juridische stappen.
Gaat het om geluiden of herrie, dan blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Reading bovendien dat mensen na zo'n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af en probeer ondertussen te ontspannen.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
En dat kan natuurlijk onprettig zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert geluid boven 65 decibel (dB) als geluidsoverlast. Geluid wordt schadelijk vanaf 80 decibel en is pijnlijk boven 120 decibel. Wordt u te lang blootgesteld aan harde geluiden, dan heeft u kans om gehoorschade op te lopen.
Houd een logboek bij
Dit moet u kunnen bewijzen. Houd daarom een logboek bij. In het logboek schrijft u wanneer u overlast heeft en welke vorm te horen is. Neem het geluid op in uw eigen woning, zodat u kunt bewijzen hoe hard het klinkt.
' Een duidelijk antwoord hierop is er dus niet, maar over het algemeen gelden er een paar ongeschreven fatsoensregels op het gebied van klussen met lawaai: Klus doordeweeks alleen tussen 07:00-08:00 en 22:00 uur. Klus op zaterdag, tussen 10:00 en 20:00 uur. Klus op zondag tussen 10:00 en 16:00 uur.
Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Over het algemeen geldt dat je de geluidsoverlast tussen 22:00 en 10:00 laag moet houden. Overdag mag je behoorlijk wat geluid maken, maar dat mag dan weer geen overlast worden.
Meld crimineel gedrag bij de politie. Bel 112 bij spoed of 0900 8844 als het geen spoedgeval is.