De meeste mensen werkten in de bedrijfstakken zakelijke dienstverlening, de handel (waaronder groothandel en detailhandel) en de zorg. Dat zijn ook bedrijfstakken waar relatief veel vrouwen werken. De landbouw, industrie en bouwnijverheid telden daarentegen veel meer mannen dan vrouwen.
In 2013 was circa 10 procent van alle werknemers actief in de industrie. De meeste mensen uit de beroepsbevolking zijn tegenwoordig werkzaam in de dienstensector; bijna 50% procent.
Banen in de industrie
In 2022 waren er in Nederland bijna 79.000 bedrijven actief in de industrie en er werkten in totaal bijna 800.000 mensen in de sector.
Bij de Nederlandse overheid werken bijna een miljoen werknemers. Bijna 12% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland werkt voor de overheid. Deze mensen werken bij 2360 overheidswerkgevers, variërende van defensie en politie tot basisscholen en gemeenten.
De zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendkrachten) is de grootste bedrijfstak, met 2,5 miljoen banen in 2022. De zorg is goed voor 1,8 miljoen banen en de handel voor 1,7 miljoen banen. In vergelijking met 2002 heeft zich een forse verschuiving voorgedaan in de werkgelegenheidsstructuur.
Bij de Rijksoverheid werken zo'n 110.000 mensen. Het Rijk stimuleert werknemers om zich te ontwikkelen en bij meerdere ministeries te werken.
Exportland Nederland verdient het meest aan de export van machines, aardgas en bloemen en planten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een top-10 gemaakt van de meest lucratieve goederen voor de export in 2015 en daarin staan machines op één.
De beroepsbevolking kan worden onderverdeeld in de werkzame en werkloze beroepsbevolking. In het vierde kwartaal van 2022 behoorden 9,7 miljoen mensen tot de werkzame beroepsbevolking, 49 duizend meer dan het kwartaal ervoor. De werkloze beroepsbevolking bestond uit 357 duizend personen.
Raffinaderijen en chemie vormen de grootste branche binnen de industrie. Het volume van de toegevoegde waarde van de branche is in de voorbije twintig jaar bijna verdubbeld.
De provincie met het grootste aantal werkzame personen is Zuid-Holland. In Flevoland en Zeeland is de werkgelegenheid het kleinst. De werkgelegenheidsstructuur verschilt per provincie. Zo is het aandeel van de industrie in de totale werkgelegenheid het grootst in Noord-Brabant en het kleinst in Utrecht.
11 miljoen banen
De werkloosheid daalde naar 3,1 procent van de beroepsbevolking. Daarmee is die nog net ietsje hoger dan voor de coronacrisis, want toen was 3 procent van de beroepsbevolking werkloos.
De spanning was het grootst bij onder meer ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars. Maar ook de markt voor bedrijfseconomische beroepen als accountant, boekhouders, bedrijfskundigen en organisatie-adviseurs wordt volgens de UWV-indicator getypeerd als 'zeer krap'.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Primaire sector: Bedrijven die grondstoffen maken (produceren), zoals landbouw en visserij. Beroepen: pluimveehouder, boordtechnicus en parkbeheerder.
Bescherming, bewaking en beveiliging, daar draait het binnen de sector veiligheid allemaal om. Het gaat hierbij om het leger, de politie, de brandweer, bewakings- en beveiligingsdiensten en het gevangeniswezen. De mensen die in deze sector werkzaam zijn dragen dikwijls een uniform.
Het gemiddelde weekloon bij Rijksoverheid varieert vanaf ongeveer € 604 per week voor een Contract Manager (m/v) tot ongeveer € 614 per week voor een Stage Management Assistent (m/v).
De Rijksoverheid, vaak kortweg het Rijk genoemd, is het onderdeel van de Nederlandse overheid dat wettelijke taken heeft op landelijk niveau: de 'centrale overheid'.
Met de invoering van het Individueel Keuzebudget (IKB) in januari 2020 zijn de vakantie- en eindejaarsuitkering voor rijksambtenaren komen te vervallen. Tot 31 december 2019 werd er nog vakantie- en eindejaarsuitkering gereserveerd. Dat gereserveerde geld ontvangt de rijksambtenaar in mei 2020.