Het is gebruikelijk handen te schudden, elkaar aan te spreken met een titel (dottore, ingegnere, ragioniere, avvocato enz.), elkaar niet te tutoyeren, maar tegelijkertijd moet u zich niet verbazen als de mensen tijdens het spreken regelmatig gebaren maken, soms met een hardere stem spreken dan u gewend bent en elkaar ...
In Zuid-Italia begint de werkdag rond een uur of 9 tot ongeveer 13 uur. De middagpauze duurt tot ongeveer 16 uur. Kantoren sluiten hun deuren rond 19 of zelfs 21 uur.
Il pranzo:
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
Dat is er ook nog steeds bij volwassenen: 36 % van de Italiaanse mannen gaat pas na mezzanotte, middernacht, naar bed in tegenstelling tot 23% van de Italiaanse vrouwen. Nederlanders daarentegen gaan gemiddeld eerder naar bed, namelijk tussen 23.00 en 23.15 uur.
Italië Net als in Frankrijk, is ook in Italië de fooi (à tien procent) inbegrepen bij de rekening.
De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
Italië: Familie en vrienden begroeten elkaar met een kus op iedere wang. In sommige regio's drie. Ze leggen daarbij vaak een arm op de schouder of geven een knuffel. Wordt u aan vrienden van vrienden voorgesteld, dan krijgt u ook een vluchtige kus.
Italianen hebben oog voor de schoonheid van mensen én de schoonheid van dingen. Het beste design komt uit Italië, en niet omdat er de beste scholen zijn gevestigd voor mode en grafische of industriële vormgeving. Het heeft te maken met het land zelf. Italië wordt niet voor niets 'il Bel Paese' genoemd, het mooie land.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
De meest gebruikte begroeting in Italië is Buongiorno. Dit betekent letterlijk “goedendag” en wordt dan ook de hele dag door gebruikt om iemand te begroeten. Mocht u na een smakelijke lunch iemand tegenkomen, dan kunt u deze persoon begroeten met Buona sera. Dit betekent letterlijk “goedenavond”.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Italianen zijn echte koffiepuristen en drinken voornamelijk espresso. Natuurlijk drinken Italianen ook cappuccino, maar nooit na 11 uur. Als toerist wordt je vaak nog meewarig aangekeken als je na 11 uur een cappuccino besteld.
Zoals in Frankrijk het stokbrood niet weg te denken is, vind je in Italië overal de ciabatta: slof of pantoffel in de moedertaal. Grappig genoeg bakken juist de Italianen hun ciabattas met de Franse slag.
Probeer zeker eens een cornetto, een verrukkelijke ontbijtsnack die eruit ziet als een croissant maar dat niet is. Een cornetto is veel zoeter, een beetje zoals brioche, en vaak gevuld met room, jam of Nutella.
Bij een echte Italiaan vind je in de keuken bijna altijd twee soorten olijfolie, de Extra virgine en de “gewone” olijfolie. De extravergine verliest veel van zijn smaak bij verhitting en komt het best tot zijn recht bij koud gebruik zoals in sauzen of over salades.
Ga bij je eerste Napolitaanse pizza in Italië voor de klassieke margherita, zodat de korst en de saus de hoofdrol spelen. Oh, en eten doe je door een stuk doormidden te vouwen en met de hand op te eten.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Volgens onderzoek van ADAC blijkt dat Italië met een gemiddelde overnachtingsprijs van € 48,35 voor 2 volwassenen en één kind van 10 jaar het duurste kampeerland van Europa is.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.