In het algemeen kan een houtkachel van goede kwaliteit 15 tot 20 jaar meegaan, mits goed onderhouden en verantwoord gebruikt. Het is echter belangrijk op te merken dat de levensduur van een houtkachel ook kan worden verkort als het overmatig wordt gebruikt of slecht wordt onderhouden.
De levensduur van een houtkachel is 20 jaar. Het is belangrijk om de verpakkingen te vervangen, eens in de 3 tot 5 jaar. Daarnaast is het van belang om de houtkachel niet boven zijn maximumvermogen te stoken.
Geen verbod houtkachels, wel scherpere eisen
Per januari 2022 zijn de Ecodesign-richtlijnen in Nederland van kracht geworden. Deze richtlijnen gelden voor heel Europa en stellen strengere emissie-eisen aan (pellet)kachels. België en Duitsland kenden al strengere eisen dan Nederland.
Houtstook zorgt voor fijnstof in de lucht wat vooral schadelijk is voor oudere mensen. Gelukkig zijn de toestellen die nu worden verkocht stukken beter dan de haarden van een aantal jaren geleden. Toch wordt het afgeraden om te stoken bij bijvoorbeeld windstil en mistig weer.
Gietijzer is een heel duurzaam materiaal. Een kachel van gietijzer gaat tientallen jaren mee. Het materiaal kan goed tegen hoge temperaturen en houdt warmte goed vast.
Het verschil van gietijzer ten opzichte van staal is dat het een stuk duurzamer is en, indien de gietijzeren houtkachel goed onderhouden wordt, tientallen jaren meegaat. Doordat gietijzer in een mal wordt gegoten, is het mogelijk om hier allerlei figuren en vormen in aan te brengen.
Ja, gietijzer roest snel en bij grote temperatuursverschillen, of als je de pan laat vallen, dan kan hij inderdaad breken.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Een kuub gestapeld hout is vaak twee keer zoveel als een kuub losgestort hout. Gemiddeld kost een kuub gestapeld hout €200.
Een moderne houtkachel komt meestal niet verder dan 80 à 85 procent. Dat betekent dat je je woonkamer met 2,1 kilo hout evenveel opwarmt als met 1 kuub gas. ' Voor 2,1 kilogram hout ben je tegenwoordig al gauw 1,70 euro kwijt.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
De HETA SL 8 is misschien wel de schoonst stokende productie kachel ooit. De SL8 heeft een uitstoot van minder dan 3mg fijnstof en dat is 13 (!) keer lager dan de nieuwe norm die in 2020 ingevoerd wordt.
Bij toepassing van de NEN-norm 2757 is de vereiste afvoerhoogte over de gehele daklijn 0,5 meter boven nokhoogte. Dit blijkt uit het kennisdocument Gezondheids- en hindereffecten door houtkachels van particulieren van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) uit 2019.
Voor de installatie van een vrijstaande houtkachel kun je uitgaan van bedragen tussen de €1500 en €3500. Wil je echter een inbouw houtkachel inclusief afwerking en stucwerk, dan moet je denken aan bedragen tussen de €4000 en €5000.
Uitbranden haardhout
Dit veroorzaakt echter schadelijke gassen en onvolledige verbranding. Het is daarom het beste om het haardvuur zoveel mogelijk uit te laten branden. Na verloop van tijd ken je jouw houtkachel en weet je hoelang het duurt voordat het haardvuur uit zichzelf gedoofd is.
Een jaarlijkse prijsverhoging was gebruikelijk, maar de laatste tijd zijn de prijzen ongekend gestegen. Hoe kan dat? Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
De gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Een kuub zand is 1000 liter. Ofwel 1000/80 = 12,5 kruiwagen, helemaal tot de rand afgevuld.
Het is iets wat lastig te verkrijgen is, maar vaak kan een hovenier u voorzien van gratis openhaardhout. Zij zagen dagelijks bomen om, zijn met het opruimen lang bezig en zijn hierdoor erg blij om het aan anderen te geven. Een andere mogelijkheid is eventueel om een goedkope partij op te kopen bij een lokale houtboer.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.
Om erachter te komen of hout droog genoeg is om te stoken moet je het vochtgehalte meten met een speciale houtvochtmeter. Een musthave voor iedere houtstoker. De Groene Stoker adviseert een vochtpercentage rond de 15%, liefst niet hoger.
en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen. Anderzijds is het ook goedkoper.
Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten. Naarmate je de pan vaker hebt gebruikt, kun je wel aan de slag met tomaten omdat de laag steeds meer bestand is tegen zure ingrediënten.
Roest verwijderen van gietijzer
Je kan het gietijzer in een badje met azijn leggen. Het probleem is wel dat je goed moet opletten dat je de azijn meteen moet afspoelen als je door de laag roest heen bent. Het azijn kan namelijk het gietijzer aantasten waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
Geen plas olie in de pan, maar invetten met een prop keukenpapier met olie. Zet daarna de pan op het vuur, gas hoog, en wacht tot het begint te roken (afzuigkap, dank u wel!). Dan weet je dat het inbranden goed gaat. Dit ga je een keer of vijf herhalen, misschien wel tien keer, tot je pan helemaal goed is ingebrand.