Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Gisting: om een goede schuimkraag te krijgen moet een bier op lagere temperatuur vergisten, het kiezen van de juiste gistsoort is hier van belang. Alcholpercentage: een zwaarder bier schuimt minder goed dat een bier met een lager alcoholpercentage. Leeftijd: een bier dat al wat ouder is, zal de schuimkraag van afnemen.
Als je een mooi bier uitschenkt of zelf bier tapt, dan wil je een mooie schuimkraag die lang blijft staan. Je bierglas moet daarom brandschoon zijn, of liever gezegd: bierschoon. Een perfect bierschoon glas zorgt voor een heerlijk smakend, levendig bier met een volle schuimkraag die lang blijft staan.
Een professionele poleerdoek is het allerbest; een hydrofiele doek of luier is een uitstekend alternatief. Pilsglazen spoel je voordat je het bier inschenkt. Deze glazen zijn nat en hebben door het spoelen een filmlaagje aan de binnenkant van het glas. Speciaalbierglazen spoel je bij voorkeur niet.
Gebruik geen vaatwasser
Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag. Maar ook andere vaat, dat vaak mee in de vaatwasser steekt, kunnen vetresten overbrengen naar je glas.
Bruine flesjes blokkeren 98% van al het schadelijke licht, groene flesjes houden slechts 20% van al het schadelijk licht tegen.
Onder pils of pilsener wordt het 'normale bier' verstaan en onder speciaalbier al het bier met een smaakje. De verschillen in smaak zijn ook enorm. Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Zo zijn speciaalbieren bovengistend en pils eigenlijk bijna altijd ondergistend.
Bier in blik is makkelijker te vervoeren
Blikken met bier zijn makkelijker te vervoeren dan bier in een flesje. Natuurlijk zijn ze minder breekbaar dus hoeft er minder beschermingsmateriaal gebruikt te worden. Maar ook de vorm is veel efficiënter. Hierdoor past er meer bier in hetzelfde transportmiddel.
Zoals je kunt zien, heeft bier van de tap veel voordelen ten opzichte van bier op fles. Tapbier bevat meer koolstofdioxide en is daardoor pittiger van smaak. Daarnaast is het beter beschermd tegen schadelijke omgevingsinvloeden zoals zonlicht en blijft daardoor meestal langer vers.
Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen. Zonder dat randje tik je er met een spatel al snel een stukje uit.
Een glas wat vaak gebruikt wordt voor het proeven van speciaalbier is het voetglas. Zoals de naam al doet vermoeden is het een glas wat op een voetstuk staat. En dat verdiend een speciaalbier in onze ogen ook. Een voetglas is te onderscheiden in twee varianten; een bolglas en een Tulpglas.
Niet echt lekker, zo'n doodslaand biertje…
Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater. Vergeet vervolgens niet het glas na te spoelen, bier met soda schijnt niet heel lekker te zijn, heeft onderzoek uitgewezen.
Niet uitgehard PU-schuim kan worden verwijderd met een plamuurmes of een soortgelijk gereedschap. Scoor eerst met het mes in het schuim om kleine gaatjes te maken. Gebruik vervolgens een stofzuiger om het schuim op te zuigen.
Maak bierglazen niet schoon in de vaatwasser, maar was ze met de hand af. De vaatwasmachine zorgt voor vettigheid en kalkaanslag op de glazen. Hierdoor ontstaat er een witte waas die je daarna (helaas) niet meer weg krijgt. Voor het met de hand afwassen, gebruik je warm water, soda en een schone borstel.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Heineken als winnaar uit de test
Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
Ambachtelijke speciaalbieren hebben probiotische bacteriën die de darmgezondheid kunnen bevorderen en de immuniteit kunnen verbeteren. Proost op je gezondheid!
Speciaalbier is ook een soort bier en hieronder vallen onder andere witbier, dubbel bier en stout bier. Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Speciaalbieren zijn bovengistend en pils is bijna altijd ondergistend.
Bockbier is in Nederland het meest gedronken speciaalbier. Het bier is verkrijgbaar vanaf 21 september tot februari. Vooral aan het begin van het seizoen wordt er veel Bockbier verkocht en gedronken. Dan worden ook de meeste bokbierevenementen gehouden, waaronder de Nationale Bokbierdag in Zutphen.
Letterlijk groen
Bruin glas wordt door de meeste Nederlandse brouwers gerecycled, zodat het niet uitmaakt bij welke brouwer een flesje terecht komt. Groen glas is veel minder ingeburgerd. De groene fles was aanvankelijk bedoeld voor de export, maar is door de jaren uitgegroeid tot de kleur van het Heinekenmerk.
We willen het bier op die manier ook differentiëren van de andere pilsjes op de Belgische markt. Die zitten vaak in bruine flesjes, vandaar dat wij kiezen voor een groen flesje. Dat is exclusiever en past beter bij het beeld van het bier."
“De bieren werden daarom dan in doorzichtig glas gebotteld, maar kwaliteitsmerken wilden zich daarvan onderscheiden. Dus zochten ze iets nieuw. En groen was het enige alternatief.” “Nu worden alle grote merken in groene flesjes geschonken”, zegt ook marketeer Harry Demey van reclamebureau LDV United.