Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Ze vallen wat minder op. De veranderingen in de hormoonspiegel gaan geleidelijker aan. Opvliegers, zweetaanvallen, minder zin in seks, verminderd libido, minder energie, een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die erbij horen en die vrouwen ook ervaren.
Bij de 50-plusser (51-70 jaar) beginnen de jaren toch echt zichtbaar te worden. Veel mensen zijn al volledig grijs en ook zijn de rimpels een feit. De kinderen gaan (of zijn al) vaak de deur uit. De 50-plusser heeft over het algemeen wat meer beschikking over geld en vrije tijd dan de leeftijdscategorieën daarvoor.
De afname van testosteron begint al als een man eind dertig is. Omdat dit zo langzaam gaat, met één procent per jaar, merken de meeste mannen het verschil pas op latere leeftijd. Het verschilt per vrouw hoe lang de overgang duurt. Het kan vijf jaar duren, maar ook tien jaar.
Opvliegers komen vooral voor bij vrouwen, maar kunnen ook voorkomen bij mannen. Net als bij vrouwen, worden opvliegers bij mannen veroorzaakt door een hormoonverandering, in het geval van mannen door het hormoon testosteron. Als het testosterongehalte bij een man snel daalt, kan een opvlieger ontstaan.
De penopauze - ook wel andropauze of mannelijke overgang genoemd - ontstaat bij mannen tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Deze periode is vergelijkbaar met de menopauze bij vrouwen, inclusief overgangsverschijnselen, zoals opvliegers.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Met goede voeding, de juiste beweging en voldoende slaap kun je je testosteronwaarden positief beïnvloeden. Testosteron wordt met name aangemaakt in je testikels maar ook gedeeltelijk in de bijnieren. De productie daalt na je 25ste met gemiddeld één procent per jaar.
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.
Bij de 50e verjaardag wordt soms een pop voor het huis gezet die Abraham of Sarah moet voorstellen. Het is dan gebruikelijk om een pop van brooddeeg, banket, vlees of stof te maken die Abraham (bij een man) of Sarah (bij een vrouw) voorstelt. Bijzonder is dat in de jaren vijftig vrouwen ook een Abraham-pop kregen.
Dit moet je weten
Als iemand 50 jaar is geworden, noemen we die Abraham of Sarah. Eigenlijk ben je geen Abraham of Sarah als je 50 jaar wordt, maar heb je Abraham of Sarah gezien. Abraham is een van de drie aartsvaders uit de bijbel en Sarah was zijn vrouw.
Als iemand ouder dan vijftig is, kun je zeggen dat die persoon Abraham/Sara heeft gezien. De uitdrukkingen gaan terug op de bijbelse figuren Abraham en Sara, een echtpaar dat op hoge leeftijd nog een zoon kreeg. De uitdrukking Abraham gezien hebben is gebaseerd op een bijbelpassage, Johannes 8:56-58.
De hoeveelheid testosteron in het bloed daalt met het vorderen van de leeftijd, vanaf 40 jaar. Op de leeftijd van 75 jaar is de testosteronspiegel bij mannen gemiddeld 65% van de waarde bij jongvolwassen mannen.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, gewichtstoename, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Klachten kunnen mogelijk veroorzaakt worden door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Wie regelmatig seks heeft, houdt de zaadballen actief wat goed is voor je testosteronspiegels. Immers testosteron wordt in de zaadballen geproduceerd. Mannen die niet of weinig seksueel actief zijn, hebben dan ook een lagere testosteronspiegel dan mannen die regelmatig seks beleven.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen. Een gebrek aan testosteron kan bij mannen tot erectieproblemen leiden. Bij vrouwen kan door een tekort het seksueel verlangen verminderen of zelfs verdwijnen.
Vijgen, bananen en avocado's zijn voorbeelden van natuurlijke afrodisiaca vol met vitaminen en mineralen die de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen en het libido verhogen.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. Ook kan dit tot obstipatie leiden.
Het advies: voeding met een hoge glycemische index, grote hoeveelheden zout, verzadigde transvetzuren en cafeïne kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Zweten tijdens de slaap kan veel redenen hebben. Een te hoge temperatuur of slechte lucht in de slaapkamer jagen de eigen lichaamstemperatuur de hoogte in. Ook synthetisch beddengoed en synthetische nachtkleding kunnen tot overmatig zweten 's nachts leiden.