Heel veel tuinplanten hebben zure grond nodig om zo hun voedingsstoffen te kunnen opnemen. Bekende voorbeelden zijn de Rhododendron's of de Hortensia's. Zulke tuinplanten worden 'zuurminnende' tuinplanten genoemd.
Hortensia's hebben behoefte aan een humusrijke, vrij zure grond. Hortensia's in potten en in de border plant je bij voorkeur in speciale Hortensiagrond.
De behoeften van zuurminnende planten
Zuurminnende planten zoals azalea, rhododendron, heide (Erica, Calluna), blauwe hortensia, skimmia, camellia, pieris, brem… vragen een luchtige, goed doorlatende en eerder zure grond (pH 4,5-5,5).
Zorg dan voor een pH-waarde van 6, deze is ideaal voor een rood bloeiende Hortensia, gaat de pH-waarde verder omhoog dan zal dit de groei van de plant beïnvloeden. Voor een optimale groei is het belangrijk dat de Hortensia een pH-waarde van 3,5 tot 4,5 heeft (een zure grond dus).
Dat zijn bijvoorbeeld heideplanten en rhododendrons. Andere planten hebben juist een kalkrijke (alkalische) grond nodig, zoals lavendel of taxus. De zuurtegraad van de bodem is van invloed op opname van voeding die de plant via de wortels tot zich neemt.
Kalk of blauwmaker
De wens van een witte hortensia is om een neutrale bodem te staan. Voor een rode hortensia is het belangrijk om kalk als extra voeding toe te dienen. Om blauwe hortensia's blauw te houden is het belangrijk om ze te bemesten met een blauwmaker.
Hoe herken je zure grond? Je ziet een mix van vijftig procent grove delen onderin met daarboven circa 8 millimeter donkere delen. Dit zijn organische delen (grove afgestorven planten en dierenresten). Dan heb je te maken met bosgrond, een mooie maar iets zure bodem die makkelijk te bewerken is.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Net als azalea's en rhododendrons houden hortensia's van een zure bodem. Voor hun bemesting gebruik je dus het beste een aangepaste meststof die op deze specifieke behoefte is afgestemd. DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld werd voor deze plantengroep.
Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
De meeste planten vragen een zwak zure tot neutrale grond (pH 5,5 – 6,5). Uitzonderingen evenwel zijn zuurminnende planten, zoals bijvoorbeeld rhododendron en azalea, die een zuurdere grond vragen (pH 4,5 – 5,5) en kalkminnende planten zoals buxus en lavendel die een licht alkalische grond vragen (pH 6,5 – 7,5).
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.
De pluimhortensia (Hydranga paniculata) is een van de mooiste hortensia's voor de tuin. De grote bloempluimen zijn kegelvormig en verkleuren prachtig in de nazomer en herfst. Deze hortensia kan beter tegen droogte dan de bekende boerenhortensia.
De waarheid is dat hortensia's niet tegen droogte kunnen. Ze hebben veel water nodig. Daardoor zijn deze heesters niet echt geschikt voor een tuin op droge zandgrond.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar.
Hortensia's hebben veel water nodig. Als ze voortdurend met kalkhoudend water worden begoten, gaan ze dood. Gebruik daarom alleen regenwater of onthard leidingwater. De grond moet je altijd goed vochtig houden.
Het bemesten van een hortensia wordt meestal in het voorjaar gedaan, in maart of april, direct na het snoeien. In het begin van juli kan je een hortensia extra mest geven, mits je dit doet volgens de gewenste hoeveelheid. Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken.
Azijn regelt de pH-balans
Voeg hiervoor een eetlepel azijn toe aan een liter water en giet dit direct in de plantenpotten of op de aarde. Acidofiele planten zoals hortensia's en gardenia 's zullen het meeste baat hebben bij deze mengeling.
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft. Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.
Bij pH 3 is grond zo zuur als citroensap. Zure grond is meestal veenachtige grond. Bijna alle heidesoorten houden van zulke zure grond, vandaar dat die grond 'heideplantengrond' wordt genoemd. Maar er zijn veel meer planten die zure grond nodig hebben: Rhododendon's, Camelia's, Pieris, de Amerikaanse blauwe bosbes enz.
Kalk neutraliseert de overtollige zuren in de grond waardoor de pH stijgt. De kalk zorgt er eveneens voor dat voedingsstoffen zoals calcium, kalium en magnesium - die in de bodem zijn opgeslagen - terug beschikbaar komen voor de planten.
Je kunt zure grond meer basisch maken (dus de pH laten stijgen) door kalk toe te voegen aan je moestuin. kalk bevat calcium en Magnesium. Je kunt dus de grond minder zuur maken en voeden tegelijkertijd.