Het ene kind is nou eenmaal van nature drukker dan het andere, maar ook de omgeving, gebeurtenissen op school of thuis, gebrek aan structuur of bijvoorbeeld vermoeidheid kunnen tot het vertonen van druk gedrag leiden.
Bedenk dat iemand met ADHD niet expres erg druk of impulsief is. Simpel gezegd: iemand met ADHD heeft last van een erg vol hoofd. Daardoor is het lastiger om op te letten. Ook gedraagt iemand zich drukker en doet vaker dan anderen dingen zonder erbij na te denken.
De meeste kinderen met, kenmerken van, ADHD gaan naar een gewone basisschool. Maar bij het concentreren en leren hebben deze kinderen vaak extra hulp nodig.
Blijf rustig
Bedenk dat de woedebui van je kind vaak erger wordt als jij ook uit je vel springt. Door rustig te blijven geef je je kind de ruimte om boos te zijn. Heb veel geduld. Bedenk elke keer dat een kind zijn boosheid en emoties uit bij jou waar hij zich veilig genoeg voelt om zijn emoties te tonen.
Jouw kind heeft altijd een onrustig gevoel, moeite met stilzitten, wiebelt en draait veel, moet steeds opstaan, wandelt rond, friemelt aan spullen of met handen, tikt met de voeten, is gespannen, praat altijd door en komt moeilijk tot rust. Bij kinderen met ADD richt de hyperactiviteit zich vaak naar binnen.
Kinderen met ADHD hebben extra regelmaat, structuur en duidelijkheid van hun omgeving nodig. En vooral positieve aandacht. Het is daarbij belangrijk om per situatie te bekijken wat de behoefte van het kind is.
Onrustig gedrag kan te maken hebben met het kind zelf, maar ook met de omgeving. Dus de prikkels die het kind thuis en op school en verder om zich heen op zich af krijgt. De onrust maakt dat het kind niet stil kan zitten en altijd in beweging wil zijn.
Twee sporten die vaak goed passen bij mensen met ADHD, zijn badminton en tennis. Als je er plezier in hebt, lukt het je vaak heel goed om je op de bal of de shuttle te concentreren.
Als u twijfelt of uw kind ADD heeft, kunt u uw kind laten onderzoeken bij de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist, zoals een kinderarts, psychiater of psycholoog. Daar zal de specialist met uw kind en met u praten. Tijdens dit onderzoek kijkt de specialist of uw kind ADD heeft.
De eerste ADHD kenmerken komen vaak aan het licht wanneer je kind 3 of 4 jaar is, maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd naar boven komen. We noemen ADHD een ontwikkelingsstoornis. Zo'n stoornis belemmert de ontwikkeling van een kind of jongere en is op latere leeftijd vaak moeilijk te herkennen of behandelen.
Driftbuien tussen anderhalf en vier jaar zijn normaal
Driftbuien komen vooral voor tussen anderhalf en vier jaar en horen bij de zogenaamde 'peuterpuberteit'. Dit is normaal. Peuters kunnen nog niet goed met hun emoties omgaan en hebben daarom jou als ouder nodig om hen hierbij te helpen.
Het gedrag komt altijd ergens vandaan. Agressie kan voortkomen uit bijvoorbeeld frustratie, onmacht, onzekerheid of angst. Als je kind agressief is, let dan goed op wat er aan de hand zou kunnen zijn. Misschien is je kind gefrustreerd dat iets niet lukt, onzeker of eigenlijk heel bang.
Uit de review van Millichap en Yee (2012) komt naar voren dat een dieet met veel suikers en vetten ADHD verergert, en dat een ADHD-vriendelijk eetpatroon de symptomen kan verlichten. De auteurs adviseren om suikers, toegevoegde stoffen, conserveringsmiddelen en allergenen te schrappen.
Autisme en ADHD komen vaak gezamenlijk voor, hoe vaak precies is nog onbekend. Wat betreft gedrag kennen de twee diagnoses opvallend veel overlap. Dit maakt het stellen van de juiste diagnose vaak lastig. De oorzaken van het gedrag kunnen totaal verschillend zijn.
Speciaal basisonderwijs (SBO)
Het speciaal basisonderwijs is voor kinderen die het niet redden op een gewone school. Het gaat vaak om kinderen met leerproblemen of gedragsproblemen, zoals ADHD, dyslexie, autisme of kinderen die moeite hebben met leren.