Hoe oud wordt een alcoholist? Dat is lastig te zeggen. Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking.
Een beroerte, psychische ziekten, kanker en alcohol geïnduceerde leverziekte zijn belangrijke oorzaken van alcoholgerelateerde sterfte [2].
Meer mannen dan vrouwen drinken overmatig
De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn het kleinst bij de leeftijdsgroepen 50 tot en met 64 jaar en de oudste leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder. Bij mannen tot en met 29 jaar komt overmatig drinken het meest voor; bij vrouwen van 30 tot en met 49 jaar het minst.
Je bent een zware drinker als je 1 keer of vaker per week 6 of meer glazen drinkt op één dag en als vrouw zijnde meer dan 4 of meer glazen op één dag drinkt (CBS). De Gezondheidsraad raadt aan niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.
Alcohol zal de verdovende werking doen toenemen. Hierdoor daalt de concentratie, neemt de controle over bewegingen af en ontstaat een hogere kans op duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Met meer kans op vallen en andere ongelukken.
Gedragsveranderingen door alcohol
Van een enkel glas alcohol worden de meeste mensen vrolijker en kunnen ze zich makkelijker ontspannen. Te veel alcohol kan juist tot agressie leiden. Zodra de alcohol uit je bloed is, wordt je gedrag ook weer normaal. Er is dan dus nog geen sprake van karakterverandering door alcohol.
Te laat komen op afspraken / afspraken afzeggen om te kunnen drinken. Slechte concentratie en aandacht. Plotselinge humeur veranderingen (van vrolijk naar depressief, van vriendelijk naar agressief) Verbergen van drank.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol. tolerantie - door gewenning heb je steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Fles wijn per dag niet schadelijk voor gezondheid En zijn conclusie: Het drinken van alcohol is alleen schadelijk, wanneer je meer dan 13 eenheden per dag gebruikt, oftewel iets meer dan één fles wijn of 4 à 5 pinten bier per dag.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Als je een alcoholistische partner hebt
Zo kan het zijn dat je partner de verslaving ontkent, liegt over het alcoholgebruik, of niet bijdraagt doordat hij/zij vaak afwezig of ziek is. Ook kunnen er financiële problemen ontstaan en kunnen relaties met familie en vrienden onder spanning komen te staan.
Neurologische schade door alcoholgebruik bij volwassenen is gedeeltelijk omkeerbaar. Een deel van de drinkers herstelt volledig of gedeeltelijk bij volledig stoppen met drinken. Een ander deel van de drinkers zal echter blijvende neurologische schade houden [8].
Het 'sociaal' leren drinken na een alcoholverslaving (of alcoholprobleem) is vaak heel erg moeilijk. Ervaring vanuit de verslavingszorg leert dat het in veel gevallen heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om gecontroleerd te drinken als in het verleden sprake was van een alcoholprobleem.
Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker. Op de lange termijn kan alcohol ook leiden tot hart- en vaatziekten, hersenschade, een beroerte, geheugenverlies en verminderde vruchtbaarheid.
Alcohol wordt meestal gebruikt om positieve redenen; voor de gezelligheid, omdat het lekker is en om te ontspannen. Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen kan leiden tot alcoholmisbruik.
Gevolgen van overmatig drinken op langere termijn:
Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Verstoorde afbraakfunctie van de lever dat kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en levercirrose. Korsakovsyndroom, dit is een vroegtijdige dementie veroorzaakt door alcohol. Verhoogde kans op kanker.
Uit een onderzoek dat over 3 jaar tijd is uitgevoerd blijkt dat de kans op herstel van alcoholafhankelijkheid zonder hulp vrij hoog ligt: 67 – 74% van de mensen met een probleem herstelt binnen ongeveer 3 jaar. De Bruijn, C., et. al.
Een probleemdrinker is iemand die veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Verder kunnen er problemen ontstaan door verkeersongelukken of door geweld en agressie. Ook kunnen er verslavingsproblemen optreden.
Uit de resultaten, die vorige maand in een Brits wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd werden, bleek dat 30 procent van de respondenten agressie voelde bij het drinken van sterke drank als wodka, rum en gin. Bij het drinken van rode wijn was dat maar 7 procent.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan.
Alcohol kan de signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen verstoren, waardoor je depressief wordt na alcohol. Andersom gebruiken veel mensen alcohol om de onaangename gevoelens bij een depressie te verdoven en kan een vicieuze cirkel ontstaan, die er ook weer voor zorgt dat je depressief wordt na drank.
Met matig drinken wordt meestal bedoeld: niet meer dan 1 tot 2 glazen per dag. Zonder dat je het merkt drink je met een groot wijn- of bierglas al gauw meer dan 1 glas per keer.