Frequente knuffels tussen echtgenoten en partners worden volgens onderzoek bovendien geassocieerd met hogere oxytocinespiegels - oxytocine staat beter bekend als het 'gelukshormoon' -, lagere bloeddruk en een lagere hartslag. Het hormoon oxytocine deactiveert onder meer het pijncentrum in je brein.
Het maakt je relatie vertrouwder en intiemer
Als je veel knuffelt, voel je je dicht bij elkaar. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Als je je op je gemak voelt bij je partner deel je makkelijker wat je dwarszit. Ook hier zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat je door meer te knuffelen meer vertrouwen in je partner hebt.
Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!
4. De lange, stevige knuffel en wrijven op je rug. Of hij is een hele goede vriend, of hij heeft een crush op je of beide. Het betekent dat hij superblij is om je te zien – zo blij dat hij je helemaal fijnknijpt.
Vaak denken we bij intimiteit alleen aan lichamelijke intimiteit, en dan vooral aan seks. Maar fysieke intimiteit kun je hebben door kussen, zoenen en alle vormen van aanraken. En er is ook geestelijke intimiteit.
Bij knuffelen raak je iemand aan zonder dat het om seks gaat. Ieder mens heeft knuffels nodig om zich lekker te voelen. Bij knuffelen gaat het om warmte en genegenheid. Bij vrijen gaat het om bevrediging en opwinding.
Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stressverlagend.
De korte, snelle kus op de mond – Hij vindt je leuk maar is nog aan het aftasten hoe jij tegenover hem staat. Zit je in een lange relatie, dan is het vaak een manier om te erkennen dat jij er bent, een liefdevolle hallo.
Zeven knuffels, complimenten, blijken van waardering of aanmoedigingen, per dag. Dat is het minimum voor een gelukkig en gezond leven.
Wetenschappers hebben uitgezocht hoelang een gemiddelde knuffel wereldwijd duurt. Uit de studie blijkt dat knuffelen ongeveer net zo lang duurt als andere menselijke acties zoals iemand uitzwaaien: drie seconden.
Bij deze knuffel staan beide personen met hun gezichten naar elkaar toe en houden ze de armen om elkaars middel. Je kan zo in elkaars ogen kijken en iets naar achter leunen. Deze slaat – niet verrassend – op een intieme romantische relatie en kan een uitnodiging zijn naar bijvoorbeeld een zoen.
Het oxytocinegehalte – het knuffelhormoon – verhoogt en het cortisolgehalte – het stresshormoon – gaat omlaag. ' 'Ook komen er endorfine – het gelukshormoon – en dopamine vrij waardoor je rustig wordt en ook altijd meer knuffels wilt. Dopamine is gelinkt aan alles wat verslavend is.
Volgens de onderzoekers zouden we de knuffelsessies als een soort beloning zien voor de seks, waardoor we ons goed voelen en we dit vaker willen doen. Bovendien gaan we ons ook sterker met elkaar verbonden voelen.
"Slapen met een knuffel kan ons een veilig gevoel geven", zegt professor Luyten. "Door in contact te komen met knuffels zoeken we een gevoel uit onze kindertijd op. Sommige mensen doen zottere dingen: ze verzamelen postzegels of oude speelgoedauto's om tot rust te komen.
De voordelen voor je gezondheid van slapen met een knuffel
Uit diverse onderzoeken blijkt dat tussen de 30 en 40 procent van de volwassenen nog slaapt met een knuffel.
"Mannen gebruiken eerder een criss-cross knuffel, waarbij de ene hand rond de schouder van de andere persoon gaat en de andere hand rond de romp. Vrouwen verkiezen eerder de nek-romp knuffel, waarbij de ene de nek van de ander vastpakt, en de ander de romp.
In Thailand hebben 26 stelletjes het wereldrecord knuffelen verbroken. Ze hebben 26 uur, 26 minuten en 26 seconden geknuffeld.
Een knuffel is veilig vanaf 6 á 7 maanden, het kan een paar weken duren voordat jouw kindje er aan gehecht is. Jouw kindje moet in ieder geval het hoofd goed kunnen draaien en optillen en het liefst ook kunnen rollen, dan kan een knuffel veilig mee in bed.
Familietherapeut Virginia Satir: “Als we nooit meer een knuffel krijgen, gaat ons lichaam daar langzaam aan kapot: we hebben er vier per dag nodig om te kunnen overleven, acht om te blijven zoals we zijn en twaalf om te groeien.”
Het perineum
Dit is de huid tussen zijn geslachtsorgaan en anus. Als je dit gebied masseert of nog maar zachtjes aanraakt, komt hij zeker en vast al in de mood voor wat meer. Dit stukje is zo gevoelig, dat als hij dichter bij z'n hoogtepunt komt, de huid opzwelt. Op die moment kan je ook meer druk zetten met masseren.
Varieer in tempo, bewegingen en contact
Bouw de zoen in ieder geval rustig op, de meeste mensen vinden het niet fijn om meteen over te gaan op agressief tongen. Varieer tijdens de zoen tussen met/zonder tong, tempo, bewegingen en hou het speels. Enne, af en toe een adempauze kan ook geen kwaad.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten.
Bij huidcontact daalt het stresshormoon cortisol en stijgt het 'knuffelhormoon' oxytocine. Oxytocine geeft je niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. Het doet de bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn.
Wanneer je iemand 20 seconden lang knuffelt verhoogt dit de oxytocine niveaus. Knuffelen zou daarom een mogelijke behandeling kunnen zijn bij stress, depressie of fibromyalgie. Maar knuffel niet alleen je medemens! Ook het omgaan met dieren zorgt voor de aanmaak van oxytocine.
Een man en vrouw mogen volledig van elkaar genieten op de manier zoals zij dat willen in de breedste zin van het woord. Seks binnen het huwelijk wordt als heel belangrijk gezien, omdat dit ervoor kan zorgen dat de huwelijksrelatie gezond blijft. Bovendien kan het de liefde voor elkaar versterken.