Laat het slachtoffer zitten in een zelfgekozen houding en laat diegene niet eten of drinken. Controleer regelmatig het bewustzijn. Neem contact op met de huisarts als het slachtoffer of een omstander aangeeft dat iemand korte tijd klachten heeft gehad die leken op een beroerte.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Spoed: Bel direct 112, de huisarts of huisartsen-spoedpost als je 1 of meer van deze klachten krijgt: Je krijgt weer klachten die een beroerte kunnen zijn. Zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten of slikken, minder goed zien of minder gevoel in je gezicht, arm of been.
Wat zie of hoor je bij een beroerte? Een slachtoffer met een beroerte komt verward over. Hij kan moeilijk verstaanbaar zijn, moeilijk uit zijn woorden komen en moeite hebben met het zicht uit één of beide ogen. Ook kan iemand een scheef gezicht hebben, waarbij één mondhoek hangt.
Bij een beroerte is een bloedvat in de hersenen dicht of kapot. Daardoor kun je opeens klachten krijgen, zoals: een verlamde arm of een verlamd been. een scheve mond.
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.
Mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Spraak: iemand praat plots verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Arm: er ontstaat krachtverlies of verlamming van een arm.
Een beroerte zonder het te merken
Het is niet altijd duidelijk te zien dat iemand een beroerte heeft. In zo'n geval wordt er ook wel gesproken van een stille beroerte. Een (klein) bloedvat sterft dan langzaam af, zonder zichtbare of voelbare symptomen.
Wat is het verschil tussen een TIA en een herseninfarct? Een TIA en een herseninfarct ontstaan op dezelfde manier. Er loopt een stolsel vast in een bloedvat. Bij een TIA lost dit stolsel vanzelf op, bij een herseninfarct niet.
'Beroerte' is een verzamelnaam voor zowel herseninfarcten en hersenbloedingen. Een beroerte noemt men ook wel CVA, dat staat voor Cerebro Vasculair Accident. Vrij vertaald is dit een 'ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'.
Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”
Na een beroerte mag u twee weken niet autorijden (rijbewijzen A, B, BE). Dit geldt voor iedereen die een beroerte heeft gehad, ook als u geen uitvalsverschijnselen heeft gehad. Wanneer u na twee weken geen lichamelijke of geestelijke beperkingen meer heeft die het autorijden beïnvloeden, mag u weer autorijden.
Pijn als direct gevolg van het hersenletsel
Na een hersenbloeding of een herseninfarct kunnen langdurige (chronische) pijnklachten optreden, in de andere zijde dan waar het letsel zich bevindt. De medische term voor de andere zijde dan waar het letsel bevindt is contralateraal.
Risico op overlijden na een beroerte is groot
11% van de patiënten met een herseninfarct binnen 30 dagen en 22% binnen 1 jaar; 1% van de patiënten met een TIA binnen 30 dagen en 6% binnen 1 jaar.
Mensen met een obstructief slaapapneu syndroom (OSA) hebben een grotere kans een TIA of beroerte te krijgen. Goede behandeling van OSA kan TIA's en beroertes voorkomen. Dat concludeert onze neuroloog/somnoloog Mirjam Schipper in haar promotieonderzoek.
De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
Je kan een beroerte voorkomen door je cardiovasculaire risicofactoren te verlagen: laat een (te) hoge bloeddruk vroegtijdig behandelen. rook niet. beperk je alcoholgebruik (drink niet meer dan 2 glazen alcohol per dag)
Bij een licht herseninfarct zijn minder hersencellen afgestorven dan bij een zwaar herseninfarct.
Na een beroerte kom je op de stroke unit. Dat is een deel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen.
Verschillende fasen na een beroerte
De periode na een CVA wordt ingedeeld in verschillende fases: de acute fase (de eerste dagen), de vroege en late revalidatiefase (tot 6 maanden na het ontstaan van het CVA) en de chronische fase (na 6 maanden). In elke fase kunt u te maken krijgen met een fysiotherapeut.
Een plotseling scheef hangende mond, niet uit je woorden kunnen komen of niet kunnen bewegen van een lichaamshelft: het kunnen symptomen zijn van een beroerte.