Verantwoorde zorg is zorg van goed niveau, die in ieder geval doeltreffend, doelmatig, veilig en patiëntgericht verleend wordt en die is afgestemd op de reële behoefte van de cliënt.
Waaraan goede zorg moet voldoen: De zorg is veilig. De zorg is cliëntgericht: u krijgt de zorg op het juiste moment en de zorg sluit aan bij wat u nodig heeft. De zorg is beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft.
De vier onderscheiden thema's (compassie, uniek zijn, autonomie en zorgdoelen) zijn voor zorg verleners richtinggevend bij kwaliteitsverbetering op het terrein van persoonsgerichte zorg en ondersteuning.
Voordelen van de kwaliteitsmeting is dat zorgverleners er van leren en hun zorg kunnen verbeteren, zorgverleners kunnen beter hun zorg op kwaliteit inkopen en cliënten kunnen beter kiezen voor de zorg die ze willen.
de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz); de Wet BIG; de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen; de Wet toelating zorginstellingen.
Controle op het bestuur in de zorg
De raad voor bestuur is eindverantwoordelijk voor kwaliteit, veiligheid en continuïteit van zorg binnen hun instelling. Het interne toezichthoudende orgaan moet het beleid en de besluiten van de raad van bestuur toetsen. Dit orgaan is meestal de raad van toezicht.
1,3 medewerkers per groep van acht bewoners voor de bezettingsnorm zorg en ongeveer 1,5 voor de bezettingsnorm zorg en welzijn.
Kwaliteit van zorg is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de aanwezigheid en deskundigheid van begeleiders, materiële voorzieningen zoals huisvesting, ondersteuning van de begeleiders door deskundigen, manieren van werken, etc.
Dan moet u controleren of uw nieuwe medewerker geschikt is om zorg te verlenen. Dit heet de vergewisplicht. Hiervoor doet u onderzoek naar het arbeidsverleden van de sollicitant. Sommige zorginstellingen zijn daarnaast verplicht om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) op te vragen.
BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Het BIG-register is een onderdeel van de Wet BIG.
Verpleging en verzorging thuis: wijkverpleging. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Langdurige (intensieve) zorg, in een instelling of thuis (als dat verantwoord is). Dit is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz).
Woont u in een zorginstelling? Dan moet er voor u een zorgplan zijn. Dat staat in de Wet langdurige zorg (Wlz). Een zorgplan heet ook wel een (zorg)leefplan of ondersteuningsplan.
De praktische, dagelijkse verantwoordelijkheid voor kwaliteit ligt aan de lijn; bij de productie-, proces- en lijnmanagers. Daar waar het werkelijke stempel op de kwaliteit en veiligheid van producten wordt gedrukt: de productie.
Het zorgplan wordt door de zorgverantwoordelijke opgesteld. Hij moet daarbij uitdrukkelijk rekening houden met de voorkeuren van de patiënt. Familie en naasten kunnen hun visie inbrengen. De zorgverantwoordelijke beschrijft hoe hij de situatie beoordeelt en welke verplichte zorg hij noodzakelijk vindt.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden toezicht op de zorg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert zorgondernemingen op grond van de Mededingingswet.
De zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen valt onder de Wet langdurige Zorg (Wlz) en de zorg thuis valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Beide wetten, of de uitwerking van deze wetten, zeggen iets over het zorgplan (onderdeel van een zorgdossier).
Het gaat om luisteren, belangstelling en respect tonen, empathie en distantie, acceptatie, echtheid. het tonen van respect voor de patiënt/cliënt en anderen. Wanneer je de ander in zijn waarde laat, toon je dat in de manier waarop je een ander behandelt. Je probeert vanuit het gezichtspunt van de ander te kijken.
De vaardigheden en verantwoordelijkheden van een zorgmedewerker. Als zorgprofessional ben je betrokken bij de cliënten en zoek je oplossingen voor hun dagelijkse problemen. Dit op zowel praktisch gebied zoals basisbehoeften, als het begeleiden van mensen naar inkomen of werk.