Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Een kip is van nature uit altijd aan het scharrelen. Een ongezond dier is minder levendig, zit stil en zal zich sneller afzonderen van de rest. Een gezonde kip neemt geregeld ook een stofbad. Kippen doen dat om hun veren schoon te houden en eventuele parasieten in de pluimen tegen te gaan.
Re: Schreeuwende kippen
Gewoon niets te eten geven behalve twee x per dag kippenvoer. Als je graag iets extra' wil geven bv om ze tam te maken, dan een keer per dag een snoepje op dezelfde tijd van de dag bv. na het avondeten. en daarna tandjes poetsen en naar bed.
Kippen vertonen duidelijke symptomen wanneer ze te lijden hebben onder hittestress. Gezien ze niet kunnen zweten, zullen ze met open bek hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. Daarnaast proberen ze ook hun vleugels te spreiden en hun verenkleed open te zetten om op die manier warmte te verliezen.
Nachthok afsluiten nadat ze 's avonds naar binnen zijn. Geen eten en drinken in het nachthok zetten maar in de ren. Als het nachthok niet donker is, donker maken, zelf hang ik in de zomer een zwart shirtje voor het raam anders maken ze hier ook de buurt wakker zodra het licht word.
Waarom doen ze dat eigenlijk? In feite maken kippen geluid bij alles wat ze meemaken: wanneer ze bang, boos of gestresseerd zijn, elkaar willen waarschuwen voor gevaar of net wanneer ze zich helemaal in hun nopjes voelen.
Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen. Die stok mag niet helemaal rond zijn en vooral niet te dun want dat zit namelijk niet zo lekker.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Wist je bijvoorbeeld dat je een kip beter niet op zijn kopje of rug kunt aaien? Tenzij ze zeer tam zijn, associëren kippen een aanraking op hun rug namelijk met het gepikt worden door een andere kip. Wel doen, aldus Sander: benader haar langs haar borst.
Re: Kip schreeuwt zoveel
Dan is het misschien angst, ze ziet niks en kan bang zijn over iets wat voor een kip die kan zien heel normaal is.
Het zijn signalen waarmee kippen elkaar vertellen wie de baas is, hoe ze zich voelen en wat ze willen. De kippentaal ontwikkelt zich al vroeg in het kuiken. Nog voor de geboorte horen de kuikens de kloek tokkelen en raken ze gewend aan haar 'stem'.
Een kip is de hele dag in de weer en heeft slechts een paar uur per dag vrij waarin zij niets 'moet'. En als ze niets moet, neemt ze een stofbad of zandbad en poetst ze haar verenkleed met vet uit de vetnippel op de rug. Ze voelt zich prettig als ze dit doet.
De kippen vinden het even leuk, maar het gaat niet de grote bron van de verveling tegen. Dat is namelijk het ontbreken van mogelijkheden om het natuurlijk voedselzoekgedrag tot uiting te brengen. Daarom is het belangrijk om de kippen bezig te houden met iets dat in deze behoefte voorziet.
' Superbelangrijk is dat je altijd minstens 3 kippen hebt. Kippen zijn namelijk gezelschapsdieren dus 1 kip is tamelijk zielig. Daarnaast kan je kip gaan vereenzamen, en door haar mentaal niet goed te voelen, kan ze ook lichamelijk achteruitgaan en ziek worden.
De meest veelzijdige kip is misschien wel de Orpington. Dit kippenras heeft een mooi uiterlijk, legt heerlijke eitjes en is hiernaast wellicht het meest tamme kippenras. De Orpington wordt vrij groot met een gewicht van 3 tot ruim 4 kilo en legt gemiddeld zo'n 160 eieren per jaar.
De belangrijkste voorouder van de gedomesticeerde kip (Gallus gallus domesticus) is het Bankiva hoen (ook wel Rode Kamhoen genoemd), een in het wild levende hoenderachtige die voorkomt in Zuidoost-Azië. Kippen kunnen tien tot vijftien jaar, soms zelfs ouder worden.
Kippen hebben kleine ogen maar zien meer kleuren dan mensen, bijvoorbeeld ook ultraviolet. Ze kunnen tegelijkertijd in de verte en dichtbij iets zien. Kippen en hanen zijn getooid met een kam op hun kop. Omdat kippen niet zweten gebruiken ze hun kam om warmte kwijt te raken.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan. Het is goed om ze wat lekkers te geven maar zorg er wel voor dat u ze er niet teveel van voert omdat ze dan geen zin meer hebben in hun legkorrels.
Naast rekenwonders blijken kippen ook emotionele dieren, die bovendien hun gedrag daarop afstemmen. Zo kunnen ze angstig zijn doordat ze leren wat een bepaald geluid inhoudt en maken ze gebruik van verschillende geluiden om elkaar te waarschuwen naargelang het soort roofdier dat ze zien.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Kippen zitten 's nachts namelijk meestal in het nachthok en zullen niet gaan drinken. Het beste kan men daarom het drinkwater tijdens de nachten binnen zetten en 's morgens vroeg weer buiten zetten. Ook kan je er voor kiezen om de drinktoren 's nachts leeg te maken en de volgende ochtend weer te vullen.
Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag. Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen). Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.