Ja, hoor, is hetzelfde water wat uit de keukenkraan komt! En warm kraanwater kan je beter ook niet drinken.
Misschien vind je het fijn om de dag te starten met een glas warm kraanwater met citroen of een slok warm water onder de douche. Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af.
Water in boilers en geisers staat in contact met het materiaal waaruit de ketel, het verwar- mingselement of de leidingen gemaakt zijn. Vaak is dit koper en in sommige gevallen ook aluminium. Drinkwater met meer dan 3 mg koper/l kan misselijkheid, overgeven en diarree veroorzaken.
Drink liever geen warm water rechtstreeks uit de kraan. Warm water stroomt in huis door metalen leidingen en apparaten zoals bijvoorbeeld de boiler. In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Waterleidingbedrijven garanderen de kwaliteit van koud kraanwater.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt. '
Maar ook je maag of je luchtwegen zijn niet dol op ijskoud water. Zo wordt het vet van eten door koud water sneller hard en vertraagt het je spijsvertering en zorgt koud water dat je bloedvaten samentrekken.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Het antwoord is NEEN! Thee moet altijd infuseren in zeer warm water maar nooit in kokend water. Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan.
Oude buizen, nieuwe buizen, asbest-cement leidingen, plastic leidingen uit PE of PVC, loden en koperen leidingen en gegalvaniseerde stalen leidingen. Al deze leidingen hebben reactie op het water en geven stoffen af aan het leidingwater. Geen enkel van deze leidingen is kosher voor je gezondheid.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!
De lavabo moet voorzien zijn van drinkbaar koud en warm stromend water, en moet aangesloten zijn op een waterafvoersysteem door middel van een reukafsluiter (sifon). Indien de gootsteen in de kamer voorzien is van warm en koud water volstaat het dat de lavabo enkel aangesloten is op koud water.
Soepele stoelgang. Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Het drinken van koud water helpt je bij het verbranden van extra calorieën, omdat het je metabolisme een boost geeft. Hierdoor wordt het proces van calorieën verbranden wat versneld. Onderzoek laat zien dat je tot 70 extra calorieën per dag kan verbranden door het drinken van koud water gedurende de dag.
Een hartpatiënt loopt namelijk wel degelijk risico als het lichaam opeens wordt blootgesteld aan heel koud water. Het kan zelfs een hartaanval of hartritmestoornissen veroorzaken.
Niet wetenschappelijk bewezen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat gekookt warm water direct gezondheidsvoordelen biedt bij deze processen. En ook niet of het beter is dan het drinken van koud water. Al met al is er maar weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van het drinken van water.
Grote hoeveelheden koude drank zorgen ervoor dat je bloed minder snel stroomt, waardoor je lichaam meer moeite krijgt met hitte afvoeren. Daarnaast hebben soft drinks, vanwege hun hoge aantal calorieën, hetzelfde effect op je lichaam als een ijsje eten – je krijgt het er alleen maar warmer van.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Nederland eindigde hiermee vlak achter Oostenrijk, die er met de winst vandoor ging. Een deskundige jury koos uit 10 grote Europese landen het Oostenrijkse kraanwater als allerlekkerst. Engeland en Frankrijk eindigden op een gedeelde derde plaats.
In het Nederlandse drinkwater kunnen deeltjes PFAS voorkomen. Dit is met name het geval in drinkwater gemaakt van rivierwater, blijkt uit onderzoek van RIVM. Van een groot aantal PFAS is bekend dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Het drinken van kraanwater blijft veilig, aldus het RIVM.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Tijdens de European Water Awards is Nederland tweede geworden bij de verkiezing voor het lekkerste kraanwater van Europa. De jury beoordeelde het Nederlandse kraanwater met een 7.1 en omschreef het met 'clean, soepel en het mondgevoel is precies goed'. Tien Europese landen deden met de verkiezing mee.
Waar we nu precies het zuiverste water ter wereld vinden? Dat zochten wij voor jullie uit! Het water van de Ijslandse gletsjers. Ijsland heeft zijn naam niet gestolen met zijn 13 gletsjers, waarvan 2 ook nog eens de grootste zijn van Europa.