Italianen hebben de lekkerste tomaten, maar ook zij gebruiken tomaten uit blik. Koken & EtenTomaten mogen dan oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen, de Italianen hebben de allerlekkerste.
Deskundigen zijn het er over eens: de allerlekkerste tomaten komen uit het gebied tussen het noorden van Rome en Salerno, net onder Napels. Het microklimaat is hier ideaal met veel zon, voldoende vocht en een grondsoort die de betere smaak bevordert. Het 'rode goud' zeggen ze hier dan ook.
1 - Zasweet. Een gewone ronde cherrytomaat, met een fantastische smaak. Dit cherrytomaten soort behoort tot de best smakende tomatenrassen die er bestaan. Hij is heerlijk sappig en heeft een bijzondere bloemige zoete smaak.
Roze tomaten
Ze hebben een zachtroze gloed en zijn zeer smaakvol. Ze zijn vaak zelfs lekkerder dan een rode tomaat, soepel en zacht van smaak. In Japan hebben ze al 100 jaar een voorkeur voor roze tomaten vanwege die lekkere smaak en structuur. Je zou ze misschien zelfs de Rolls Royce onder de tomaten kunnen noemen.
De San Marzano-tomaat komt uit Italië.
De trostomaatjes zijn vaak het zoetst en daardoor heerlijk als snack of door salades. De peervormige varianten zijn over het algemeen wat vlakker van smaak, maar ten opzichte van die aan de tros vaak een stuk goedkoper.
Waarom is de romatomaat goed voor je gezondheid:
Ook draagt vitamine C bij aan de stevigheid van je bindweefsels en helpt het je weerstand goed te houden. Het gebruik van romatomaten in soepen, sauzen of salades levert je dus niet alleen een erg lekkere, maar ook een gezonde maaltijd op!
Welke tomaten gebruik je in een verse tomatensoep? De pomodori- of romatomaten – te herkennen aan hun langgerekte vorm – hebben stevig vruchtvlees, zijn heerlijk zoet en bevatten weinig zaden. Met hun volle smaak zijn deze rode vitaminebommetjes ideaal voor een verse tomatensoep.
Ingrediënten pizza met tomaat
Bedek de bodem van je pizza met dunne plakjes verse tomaat. Je kan het beste tomaten nemen die veel vruchtvlees hebben en relatief weinig vocht. Bijvoorbeeld roma-tomaten of de ultieme Italiaanse pizza-tomaat: de San Marzano. Leg er dan gescheurde of hele blaadjes basilicum op.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
De trostomaat is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel. Nederlandse cherrytomaten zijn van april tot en met oktober verkrijgbaar. Van november tot en met maart is de Nederlandse cherrytomaat beperkt verkrijgbaar. De cherrytomaat is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel.
In Nederland wordt op ruim 44 honderd hectare groenten verbouwd onder glas. Het betreft hier de zowel de teelt van groenten in kassen als plastic tunnels. Het grootste areaal beslaat de trostomaat (929 hectare) die 21 procent van de grond in de glastuinbouw inneemt.
Tuinbouwkunde: tomaat is groente
Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. En aangezien tomaat groeit aan een kruidachtige plant, is deze rode vrucht tuinbouwkundig gezien een groente.
Cherrytomaatjes zijn ongeveer zo groot als een kers, vandaar dat ze ook wel kerstomaatjes genoemd worden. De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika.
De combinatie van de wortel en tomaten gaan super goed samen. Tomaten hebben een fijne umami (hartige) smaak en de wortels worden lekker zoet.
Decoratief om met een dipsausje op tafel te zetten. Romaatjes zijn kleine ovale tomaatjes die net iets groter zijn dan cherrytomaatjes.
Voor saus hebben de Italiaanse langwerpige soorten als Roma en San Marzano een voordeel, omdat die steviger zijn en meer vruchtvlees hebben tegenover de pitjes die erin zitten. Doorgesneden zien San Marzano's er zo out: Veel tomaat, weinig pitjes, dus veel “massa” voor onze saus. Ideaal.
Cherrytomaten. Een andere naam voor cherrytomaten is kerstomaten, omdat ze ongeveer zo groot zijn als een kers. Een speciale variant van cherrytomaten is de snacktomaat, deze zijn door hun extra zoete smaak zeer geschikt voor kinderen.
Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden bijna alle tomaten ook in Nederlandse kassen geteeld.
Tomaten kunnen we onderverdelen in een aantal categorieën: Vleestomaten bevatten weinig vocht en veel stevig vlees. Trostomaten rijpen aan de tak en zijn doorgaans voller van smaak. Kerstomaten zijn kleiner van vorm en zoeter van smaak.
Er is een tekort aan groenten, in heel Europa. En dat betekent dat je voor een tomaat, paprika of komkommer flink wat meer betaalt dan voorheen. Vooral groenten als tomaten, paprika's, komkommers, aubergines, bloemkolen, spitskolen en ijsbergsla zijn schaars, schrijft De Telegraaf.
Er bestaan zoveel verschillende soorten tomaten in blik, maar hele, gepelde tomaten in blik zijn het puurst én je kunt er alle kanten mee uit in bereidingen. Bij het koken vallen ze vanzelf uiteen, dus je hoeft niet voor duurdere tomatenblokjes te kiezen.
Na het pureren haal je de tomaten door een zeef, zodat de zaadjes achterblijven. Tomaten die op deze manier gezeefd zijn kun je direct gebruiken in een tomatensoep of tomatensaus.