De Utrechtse Heuvelrug is met circa 20.000 hectare na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug kent daarnaast veel landgoederen en buitenplaatsen met bijzondere cultuurhistorische betekenis.
1. Nationaal Park Oosterschelde. Dit Nationale Park in de provincie Zeeland beslaat maar liefst 37.000 ha. Hiermee is Oosterschelde het grootste Nationale Park van Nederland.
Al wandelend de gedachten verzetten in dichtbegroeide bossen, dat kan uitstekend in de provincie Gelderland, maar ook in Limburg. Daar vind je procentueel het hoogste percentage bos per landoppervlakte, respectievelijk 19,7% en 16,1%, blijkt uit cijfers van het vakblad Natuur Bos Landschap.
1. Het Waddengebied. Het Waddengebied is zó bijzonder dat het door UNESCO werd benoemd tot Werelderfgoed en ook binnen Nederland worden de Waddeneilanden hoog gewaardeerd. De Wadden werden kort geleden zelfs bekroond tot mooiste natuurgebied van heel Nederland.
Winsum is dit jaar door de ANWB uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. "Een prachtdorp" noemt de jury het, en daarmee wint de Groningse plaats van de andere kanshebbers Urk (Flevoland), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Hollum (Friesland).
Op nummer één staat Suriname, dat voor 95% uit bos bestaat.
#3 De Congobekken
Na de Amazone is het tropische regenwoud van Congo, ook wel het groene hart van Afrika genoemd, het grootste bos ter wereld.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
Het Mantingerbos is het oudste oerbos van Nederland.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is nu ongeveer 10% van het landoppervlak bos, maar eeuwenlang was hier nauwelijks bos. Vanaf de Middeleeuwen waren de meeste zandgronden kaal, er stonden geen bomen: er waren uitgestrekte heidevelden als onderdeel van het landbouwsysteem.
Het areaal met bos is in 2021 circa 363.800 hectare; bijna 11% van het totale landoppervlak.
Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland én het grootste man-made natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur.
Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 972.000 vierkante kilometer en dat is 23,5 keer de oppervlakte van Nederland.
Yellowstone National Park - Verenigde Staten
Ten eerste omdat dit het oudste nationale park ter wereld is. Al in 1987 kreeg Yellowstone deze titel, waarna er in de Verenigde Staten nog veel volgden. Het is daarnaast ook een van de mooiste natuurparken van de VS, dat op de grens van drie verschillende staten ligt.
In totaal beschikt de Russische Federatie over een landoppervlakte van 1700 miljoen ha. Hiervan is 763 miljoen ha begroeid met gesloten bos, hetgeen overeenkomt met een bebossingspercentage van 45 procent. Het grootste bosareaal van de Russische Federatie ligt ten oosten van de Oeral op het Aziatische continent.
Het oppervlak van Zweden (76 procent), Finland (72), Estland (61), Slovenië (60) en Letland (56) is opvallend bosrijk. Daarentegen is de grond van Malta (33 procent), België (13), Luxemburg en Nederland (beide 12 procent) het vaakst bebouwd met steden, wegen en spoor.
De totale oppervlakte bos in Nederland is volgens het onderzoek in de afgelopen jaren licht afgenomen tot 363.801 ha in 2021. De forse ontbossing uit de periode 2013-2017 lijkt daarmee voorbij. De aanleg van nieuw bos blijft vooralsnog achter ten opzichte van eerdere periodes.
Van alle gemeenten in Nederland heeft Apeldoorn de meeste oppervlakte bos met 166 km2. De kleine gemeente Rozendaal heeft echter naar verhouding het meeste bos met 67 procent van het oppervlak land. Rozendaal is ook de gemeente met verreweg de grootste oppervlakte bos per inwoner ((12 417 m2).
Het Nederlandse bos is in bezit van diverse eigenaren. Ongeveer 50% is eigendom van de staat; (33% SBB, 14% gemeenten, 3% overig), 34% is in handen van particulieren en een goede 16% is in handen van natuurbeschermingsorganisaties zoals Natuurmonumenten en de 12 Landschappen.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
Het Allermooiste dorp van Nederland
En de winnaar is: Winsum! Een prachtig Gronings wierdedorp net boven Groningen. 'Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een groene ader door de bebouwing.
De provincie Friesland is met afstand de mooiste provincie van Nederland, zo oordeelt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC).