De hoofdkleuren of primaire kleuren volgens het subtractief mengen zijn cyaan-blauw, magenta-roze en Primair-geel. Het subtractief mengsysteem (CMY) bevat de hoofdkleuren Cyaan, Magenta en Geel. Door mengen van deze kleuren verkrijgen we Violet, Groen en Rood.
Primaire kleuren: rood, geel en blauw. Het zijn de drie basis-ingrediënten om álle andere kleuren te mengen. Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren.
In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren. Rood, geel en blauw zijn fundamenteel om het kleurenspectrum van onze wereld te zien omdat mensen trichromatisch zijn.
Rood, geel en blauw noemen we de primaire kleuren. Door deze kleuren te mengen kunnen we alle andere kleuren maken. Er zijn oneindig veel variaties te bedenken. Zwart en wit zien we wel, maar dat zijn eigenlijk geen kleuren.
Welke blauw is primair blauw? Misschien heb je het zelf ook weleens ondervonden: je mengt blauw met geel, in de veronderstelling dat je dan een mooie groene kleur krijgt, maar je krijgt een modderig groen. Twee verschillende blauwen gemengd met primair geel.
De kleur magenta wordt doorgaans rood genoemd, sommige vinden het ook wel richting paars of roze gaan. Magenta is dus paarsachtig rood. De term magenta wordt vooral gebruikt in de grafische- en printer industrie. De kleur magenta heeft zijn naam te danken aan de stad Magenta in Noord Italië.
Zoals je aan elke regenboog kunt zien, bevindt zwart zich niet op het spectrum van zichtbare kleuren. Alle andere kleuren zijn reflecties van licht, behalve zwart. Zwart is de afwezigheid van licht. Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten.
Wanneer twee van deze worden gecombineerd, creëren ze de volgende laag die bekend staat als secundaire kleuren: Rood + blauw = paars (of violet) Blauw + geel = groen. Geel + rood = oranje.
Wit is licht (en dus geen kleur). Zwart is het gebrek aan licht (en dus ook geen kleur). Om dit te begrijpen is het handig om naar de kleurcirkel te kijken.
In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien. Zonder vergelijkingsmateriaal kunnen mensen slechts 10 tot 14 kleuren herkennen (uit de literatuur is niet duidelijk of grijsachtige en 'donkere' kleuren daarbij inbegrepen zijn).
Tertiaire kleuren ontstaan door drie primaire kleuren met elkaar te mengen. Kunstschilders gebruikten traditioneel de kleuren rood, geel en blauw als primaire kleuren.
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Secundaire kleuren zijn kleuren die door menging van twee van de drie primaire kleuren worden verkregen. Wanneer men de drie primaire kleuren met elkaar mengt verkrijgt men tertiaire kleuren. De drie primaire kleuren zijn echter verschillend in de schilderkunst, lichttechniek en kleurendruk.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
Grijs is te maken uit zwart en wit, maar dat geeft niet zo een mooi resultaat. Beter is het grijs te mengen uit de primaire kleuren (geel, magenta en cyaan) of een secundaire kleur + de complementaire kleur. Je kunt bijvoorbeeld grijs maken met oranje en blauw.
Oud roze is een mooie kleur met een eigen uitstraling. Deze kleur ontstaat door blauw, rood en ivoor te mengen.
Beige: In plaats van geel, moet je wit toevoegen om bruin in beige te veranderen. In plaats van wit toe te voegen aan bruin, neem je een beetje witte verf in een kommetje en meng je er beetje bij beetje een beetje basisbruin doorheen om de juiste tint te krijgen.
Pastel is een kleur die jij krijgt door een zuiver pigment te mengen met een lichte kleur. De meest gebruikte mengkleuren zijn wit of lichtgeel. Een simpel voorbeeld: meng jij bijvoorbeeld een paarse kleur met wit, dan krijg een pasteltint. Van alle kleuren kan er een pastelversie gemaakt worden.
De kleur petrol is een blauwtint en dat wordt gezien als een koude kleur. Maar als je de kleur petrol met de juiste materialen en kleuren combineert, geeft de kleur juist een warme uitstraling. Dat komt doordat petrol een kleur is die je ook vaak ziet in Midden- en Zuid-Amerika.
Indigo (kleur) - Wikipedia.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Wit staat voor helderheid, zuiverheid, sneeuw, kou, vrede, elegantie, zwakheid, verlichting, geloof, glorie, redding. Oriëntatie door licht. In oorlog betekent wit overgave. Zo wordt wit wordt geassocieerd met goedheid, onschuld en maagdelijkheid.