Het 8-fasenmodel is een krachtgericht begeleidingstraject waarin de leefgebieden die voor iedereen van belang zijn centraal staan: zingeving, wonen, financiën, relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid, werk en activiteiten.
Het zijn er zeven: zingeving, wonen, financiën, sociale relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid en werk & activiteiten. Bij elk leefgebied staan thema's benoemd die eronder vallen. Ook vindt u per leefgebied enkele vragen die een krachtgerichte dialoog ondersteunen.
Op 28 september 2020 leidde dit tot een akkoord tussen de VNG en de Belastingdienst/Toeslagen waarin werd opgenomen dat gemeenten (potentieel) gedupeerde ouders ondersteunen op de vijf leefgebieden (financiën, wonen, zorg, gezin en werk).
Het kan gaan om alledaagse zingeving, zoals het vieren van een verjaardag of met vrienden omgaan. Expliciete zingeving gaat over levensvragen. Dak- en thuislozen geven aan dat zingeving de belangrijkste succesfactor is in de hulpverlening.
Als de dingen die jij doet voor jou geen betekenis hebben en je dus geen gevoel van zingeving geven, kan dat leiden tot psychische klachten. Denk een negatief zelfbeeld, bore-out, burn-out en depressie.
Het zijn er zeven: zingeving, wonen, financiën, sociale relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid en werk & activiteiten. Bij elk leefgebied staan thema's benoemd die eronder vallen.
Wat telt is ontwikkeld vanuit de praktijk als gespreks- én monitoringsinstrument. Het instrument Wat telt helpt professionals, mantelzorgers, familieleden, naasten en inwoners om in gesprek na te gaan wat goed en minder goed gaat in het leven van de inwoner op verschillende leefgebieden.
Je groeit op in een gezin of gezinshuis en dan zijn jouw ouders of opvoeders jouw huiselijke relaties. Ook broertjes en zusjes tellen hierin mee. Woon je op kamers? Dan zijn andere huisgenoten of de huisbaas jouw huiselijke relaties.
Het 8-fasenmodel is een krachtgericht begeleidingstraject waarin de leefgebieden die voor iedereen van belang zijn centraal staan: zingeving, wonen, financiën, relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid, werk en activiteiten.
leefgebied:het gebied waarin alle activiteiten van een dier of dierpopulatie afspelen.
Bij praktisch functioneren gaat het om alle zaken die u in en om het huis moet doen. Het huishouden bijvoorbeeld, of wassen, koken of de tuin onderhouden. Maar ook het zelf schrijven van een zakelijke brief en contacten onderhouden met instanties als de gemeente of het UWV.
Slachtoffers raken vaak in een isolement. Ze verliezen hun weerbaarheid en zelfvertrouwen, en kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Hierbij spelen gevoelens van schuld en schaamte doorgaans een grote rol. Dit kan leiden tot depressies, stressklachten en lichamelijke klachten.
Bij huiselijk geweld is er in 58 procent sprake van een gezinssituatie met kinderen tot 18 jaar. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld. Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Ook bijvoorbeeld verwaarlozing valt eronder.
Vormen huiselijk geweld
ouderenmishandeling; eergerelateerd geweld zoals eerwraak, vrouwelijke genitale verminking ('vrouwenbesnijdenis') of huwelijksdwang; partnergeweld en ex-partnergeweld in alle verschijningsvormen, ook psychische mishandeling en stalking.
De belangrijkste zijn: Vrijheid: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Zelfverwezenlijking: doen waar je goed in bent en wat je identiteit bekrachtigt. Verbinding en participatie: ergens bij horen of deel van uitmaken.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.
Over het algemeen wordt het bewijs van huiselijk geweld geleverd op basis van medische gegevens of vaststelling van letsel door de politie, getuigenverklaringen en de aangifte zelf. De aangifte moet altijd ondersteund worden door een ander bewijsmiddel.
Psychisch gezonde mensen voelen zich over het algemeen tevreden. Ze zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties.
Sociaal en persoonlijk functioneren
Het opbouwen van een sociaal netwerk. Het hebben van goede relaties met personen in hetzelfde huishouden. Meedoen met de maatschappij na ziekte of behandeling. Het krijgen en hebben van een goede daginvulling.
Geheel van activiteiten die betrekking hebben op het uitvoeren van lichamelijke functies en dagelijkse routinehandelingen, zoals lopen, eten, aan- en uitkleden en boodschappen doen en dragen. Ook de lichamelijke functies 'horen' en 'zien' zijn van belang voor het lichamelijk functioneren.
Verschillende soorten zeeschildpadden worden bedreigd met uitsterven. Er zijn nog maar 30.000 neushoorns op de wereld. Ook deze krachtige en majestueuze grote kat heeft het niet makkelijk. Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.