In diverse supermarkten in het land begint een tekort aan zuivel te ontstaan. Door de boerenacties bij distributiecentra zijn vooral dit soort verse producten hier en daar al op, melden journalisten van het ANP.
Eén oorzaak springt daarbij in het oog: door het neerslagtekort zouden koeien minder melk produceren. "Landelijk hebben we te maken met een tekort aan melk. De oorzaak ligt bij het feit dat we te maken hebben met geen tot weinig neerslag waardoor het gras te weinig vocht heeft.
Door de droogte heeft het gras minder vocht. Hierdoor wordt minder melk geproduceerd en zijn de zuivelschappen bij Jumbo Supermarkten leeg. Een bericht met die strekking heeft afgelopen weekend op sociale media veel stof doen opwaaien.
Albert Heijn heeft problemen met leveringen melk huismerk door probleem bij Arla. Albert Heijn heeft problemen met de leveringen van melk. Naast zuivel van het merk Arla, dat op dit moment niet leverbaar is aan supermarkten, zijn er ook problemen met melk en karnemelk van het Albert Heijn-huismerk.
De biologische melk van Jumbo komt van de koeien van melkveehouder Jos Elderink, uit De Lutte in Overijssel. De melkveehouderij van Jos is sinds 2000 volledig biologisch. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld geen antibiotica bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
De zwart- en roodbonte koeien worden in Nederland, Belgie en Duitsland gehouden. Zo komt de Milbona-melk uit de regio Ammerland, net over de grens bij Groningen.
„De melk van ons huismerk is afkomstig van Nederlandse koeien in Nederland.
Albert Heijn waarschuwt voor AH houdbare halfvolle melk. Het product bevat mogelijk Bacillus Cereus wat een voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Het bevat eiwitten, lipiden (vetten), koolhydraat (lactose, ook melksuiker genoemd), mineralen en vitaminen. De belangrijkste tekorten in melk zijn ijzer, koper en bepaalde vitaminen (C en D), die slechts in lage concentratie aanwezig zijn.
“Er zijn een aantal redenen om zuivelvrij door het leven te gaan”, zegt Forsythe. “Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.”
Volgens Lidl is dit het gevolg van de exponentiële stijging van de vraag naar melk waardoor de stock in een mum van tijd uitverkocht was. “De ongelukkige en foute klantencommunicatie in de winkel werd intussen verwijderd”, zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt.
Supermarktketen Jumbo ligt overhoop met Mars, leverancier van snoep, repen en diervoeding zoals Pedigree. Klanten die op zoek zijn naar chocoladerepen of hondenvoer grijpen mis.
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”
Van alle melk die we in Nederland verwerken, blijft ongeveer 35% in Nederland en is bijna twee derde bestemd voor de export. Europa is onze grootste afzetmarkt. Nederlandse zuivel leverde in 2020 een exportwaarde op van 7,5 miljard euro.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Door hoge voer- en andere kosten zal er in de komende twaalf maanden wereldwijd minder melk beschikbaar zijn. Dat zal tot hogere prijzen op de wereldmarkt leiden. Dat stelt de Rabobank in haar driemaandelijks rapport over de wereldzuivelmarkt.
Kaas, melk en eieren
Daarnaast is zuivel fors duurder geworden en dat heeft 2 belangrijke oorzaken. De prijs voor het voer van de koeien is gestegen én de zomer van 2022 is bovengemiddeld droog geweest. “Waardoor de kwaliteit van het gras wat minder was. En lage kwaliteit van gras zorgt voor een lagere melkproductie.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Belangrijke veiligheidswaarschuwing: AH Pistolets Bruin en AH Pistolets Wit. Albert Heijn heeft besloten de AH Pistolets Bruin en AH Pistolets Wit, met houdbaarheidsdatum 31 juli 2022, uit de winkel te halen. Klanten die de broodjes al in huis hebben, wordt geadviseerd deze niet te eten.
De melkveehouderijen zijn verspreid over zeven landen: Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België en Luxemburg.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Biologische melk wordt geproduceerd op een manier die beter is voor de koe, het land en het milieu in vergelijking met gewone melk. Biologische melk komt van een biologische melkveehouderij, gewone melk komt van een boerderij die we intensieve of gangbare melkveehouderij noemen.
De Nederlandse zuivelsector is onder andere zo succesvol door ons gunstige klimaat, maar ook door de strategische ligging in Europa (en aan zee) en onze goede infrastructuur, waardoor export geen probleem is. Daarnaast is er in de wereld een groeiende vraag naar kwalitatief goede zuivelproducten.
Melk en melkproducten zijn nutriëntrijke voedingsmiddelen: ze bieden veel essentiële voedingsstoffen in verhouding tot hun energiewaarde. Zo is melk rijk aan calcium, eiwitten, fosfor, kalium, vitamine B2 en B12. Stoffen die belangrijk zijn voor de groei en instandhouding van onder meer spiermassa en botten.