Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Steeds meer volwassenen hebben nooit gerookt: 46 procent in 2020, tegen 43 procent in 2015. Mannen zijn vaker rokers: in 2020 rookte 23 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen. Ruim een derde van de mannen en iets minder dan een derde van de vrouwen heeft vroeger gerookt, maar is inmiddels gestopt met roken.
Bijna kwart bevolking EU rookt dagelijks
Griekenland kende met 39 procent de meeste inwoners die roken. In alle EU-landen nam het percentage dagelijkse rokers tussen 2002 en 2012 af. In de noordelijke landen (Denemarken, Zweden, IJsland, Noorwegen) en in Nederland en Luxemburg was de daling het sterkst.
In alle landen roken meer mannen dan vrouwen, behalve in Zweden, het land met de minste rokers.
Het percentage rokers is het hoogst in de GGD-regio Amsterdam (20,4%). In GGD-regio Zuid-Holland Zuid wordt het minst gerookt (14,5%). In 2020 rookt gemiddeld 16,7% van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder in Nederland.
Leeftijd. Mensen tussen 18 en 29 jaar roken relatief het vaakst. Het minst wordt er gerookt onder mensen die ouder zijn dan 65 jaar.
Helemaal verboden
Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan. Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht. Wel mogen toeristen een kleine hoeveelheid sigaretten meenemen. Die kan je vervolgens ook nog op weinig plekken opsteken.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Vanaf ongeveer 24 uur beginnen uw longen aan een schoonmaak, waardoor u in eerste instantie meer kunt gaan hoesten. Dit wordt na verloop van tijd beter en na een paar weken tot een paar maanden verbetert de longfunctie.
Roken binnen verboden
Binnen mag u niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Ook niet in een rookruimte. U mag dus bijvoorbeeld niet roken in een café, sportkantine, coffeeshop, shishalounge, station, kantoor, ziekenhuis of gemeentehuis.
Epidemiologie. Migranten uit Syrië: Uit SCP-onderzoek uit 2018 blijkt dat 51% van de Syriërs elke dag of af en toe rookt. Dit betreft 63% van de mannen en 26% van de vrouwen. Migranten uit Turkije: van de 1e generatie rookt 42% en van de 2e generatie 26%.
De duurste sigaretten vind je in Australië, waar een pakje rond de 25 euro kost. Ter vergelijking: in 1995 kostte een pakje daar nog geen 4 euro. Sindsdien is het aantal rokers in Australië ook behoorlijk afgenomen.
voor Nederland, -0,4% voor België, -0,75% voor Duitsland, -0,3% voor Frankrijk, -0,6% voor Denemarken, -1,1% voor Zweden, -0.4% voor het Verenigd Koninkrijk en -1,3% voor Noorwegen. Landen waar het totale percentage rokers relatief laag is, zijn Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.
Sigarettenrokers zijn gemiddeld iets minder sigaretten gaan roken: in 2014 staken zij per dag gemiddeld 10,8 sigaretten op, in 2022 waren dat er 9,5. Het aantal jaren dat sigarettenrokers roken (gemiddeld 26 á 27 jaar) is tussen 2014 en 2022 nauwelijks veranderd.
''Ik rook 60 sigaretten per dag, misschien iets te veel.'' De kersverse trainer van Juventus staat vaak langs de lijn met een sigaret in zijn mond. Dat zegt de oefenmeester tegen Football Italia.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Conclusie. Een laboratoriumstudie vergeleek de longcellen van rokers, ex-rokers en mensen die nooit gerookt hebben met elkaar. Die studie toont aan dat de longcellen van ex-rokers kunnen herstellen van de DNA-schade die het roken veroorzaakte. DNA-schade verhoogt het risico op longkanker.
Natuurlijk worden uw longen niet meteen zwart als u een sigaret opsteekt. Hoe snel dit proces gaat is afhankelijk van het aantal jaren dat u al rookt en de hoeveelheid die u rookt. Kunnen uw longen zich herstellen als u stopt met roken? Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Wie wil stoppen met roken doet er volgens Deense onderzoekers goed aan om geleidelijk af te bouwen. De coldturkeymethode, waarbij je een verslaving abrupt afbreekt, is schadelijk voor de gezondheid. Je zou (tijdelijk) symptomen van dementie kunnen ervaren.
Professor Nemery: “Bij lang en intensief roken gaan de longen uiteindelijk kapot. Symptomen van dit chronisch obstructief longlijden (COPD) duiken meestal op vanaf 40 à 45 jaar. Je wordt kortademig en hebt moeite om inspanningen te doen. Op termijn sterft het longweefsel af.
De longen van ex-rokers herstellen veel beter dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. In deze Britse studie wordt het vermogen van longcellen om zichzelf te vernieuwen zelfs 'magisch' genoemd.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
In 2011 nam de regering van Nieuw-Zeeland een ingrijpend besluit: het land moet in 2025 rookvrij zijn.
En zo ja, waar doe ik dat dan? Het antwoord is: ja, roken mag nog in privéwoningen en -auto's. Sommige uitgaansgelegenheden hebben een afgesloten rookruimte en in sommige hotels zijn er kamers waar gerookt mag worden. Verder vindt u in New York speciale 'cigar lounges', vaak met een bijbehorende sfeer en dresscode.