Volgens artikel 75 Verblijfswet kan iemand die België onwettig binnenkomt of er verblijft, gestraft worden met een gevangenisstraf tot 3 maanden en een geldboete. In de praktijk gebeurt dit echter zelden, en enkel wanneer er ook andere strafbare feiten gepleegd zijn.
Het kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen. Illegaal in Nederland verblijven wordt dan een overtreding op zich, waarop een boete staat. Als de boete niet betaald wordt, is gevangenisstraf mogelijk.
Als iemand zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft betekent dat wel dat hij: geen recht heeft op onderdak en sociale zekerheid. elk moment in vreemdelingendetentie opgesloten kan worden 'ter fine van uitzetting'. een terugkeerbesluit en inreisverbod kan krijgen.
Ongedocumenteerden blijven verstoken van fundamentele rechten zoals het recht op gezinshereniging en op vrijheid van beweging, van het recht op deelname aan het publieke en syndicale leven en van het recht op een gelijke behandeling met de nationale onderdanen wat de toekenning van bepaalde elementaire rechten betreft ...
Uit dat onderzoek blijkt dat er maar liefst 112.000 mensen zonder papieren op ons grondgebied verblijven. "In totaal zijn er zo'n 400.000 niet-geregistreerde mensen in ons land, boven op de officiële bevolking.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland wilt wonen, van buiten de EU/EER komt en afkomstig bent uit een land dat een visumplicht heeft voor Nederland.
Uitzetting burger Europese Unie
Als het gepleegde misdrijf zodanig ernstig is dat er sprake is van actuele dreiging en een gevaar voor de openbare orde, kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst besluiten het verblijfsrecht te beëindigen en de vreemdeling tot ongewenst vreemdeling te verklaren.
Zelf een verblijfsvergunning aanvragen
Of in het land van bestendig verblijf (het land waar u langer dan 3 maanden verblijft). Is daar geen Nederlandse ambassade of consulaat? Dan kunt u bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het buurland terecht. Deze aanvraag heet een 'aanvraag toegang en verblijf (TEV)'.
De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (vroeger Vreemdelingenpolitie genoemd) doet onderzoek naar de identiteit en de verblijfsrechtelijke status van vreemdelingen. De afdeling onderzoekt ook grootschaliger criminaliteit, zoals mensenhandel, mensensmokkel en (online) identiteitsfraude.
Illegale vreemdelingen (in Nederland) zijn mensen die niet in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning, en die dus zonder toestemming in Nederland zijn. Illegale vreemdelingen worden ook wel ongedocumenteerden genoemd.
Verblijf in Nederland met een inreisverbod is strafbaar. Bij een zwaar inreisverbod (vijf jaar of meer) is het zelfs als misdrijf strafbaar gesteld. Bij het op (willen) leggen van een zwaar inreisverbod brengt de IND een voornemen uit.
Binnen Europa bent u vrij om te kiezen waar u wilt wonen en/of werken. Men kan uw Belgische verblijfsvergunning onder normale omstandigheden niet weigeren. U bent en blijft Nederlander en behoudt ook uw Nederlands paspoort.
✓ Vreemdelingen worden gedefinieerd op basis van de huidige nationaliteit, immigranten op basis van het land waar ze zijn geboren en personen van vreemde origine op basis van hun nationaliteit bij de geboorte. ✓ 160.000 personen, of 1,4% van de totale bevolking van België, zijn 'Belgische immigranten'.
Heb ik een verblijfsvergunning nodig? Heeft u de Nederlandse nationaliteit? Of de nationaliteit van een ander EU - of EER -land of van Zwitserland? Dan heeft u geen verblijfsvergunning nodig om naar België te gaan.
Je mag als niet-visumplichtige buitenlandse toerist maximaal 90 dagen in iedere periode van 180 dagen in Nederland of een ander land in het Schengengebied verblijven. De 90 dagen kunnen verspreid worden over 180 dagen, maar deze kunnen ook in één keer achter elkaar worden gebruikt.
Met een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen mag u maximaal zes jaar in een ander EU-land zijn. Buiten de EU mag u maximaal twaalf maanden verblijven.
Hoeveel geld krijgt een asielzoeker per week om vrij te besteden? In principe krijgt een volwassene 44,66 euro per week. Als iemand een kind heeft, krijgt hij of zij voor dat kind 34,86 euro per week. Hoe groter een huishouden is, hoe lager het bedrag per volwassene en per kind.
Illegale mensen melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Illegale mensen zijn kwetsbaar en kunnen slachtoffer worden van een misdrijf en niet durven aangifte te doen bij de politie met de vrees om uitgezet te worden omdat ze geen geldige verblijfsdocumenten hebben.
Kinderen kunnen pas onbepaalde tijd aanvragen als zij minimaal 13 jaar oud zijn en sinds hun 8e jaar een geldige verblijfsvergunning hebben. In die 5 jaar hebt u al die tijd uw hoofdverblijf in Nederland gehad. U hebt altijd op tijd uw verblijfsvergunning verlengd.
Iedere inwoner in de Europese Unie heeft het recht om zich in elk ander land binnen de Europese Unie te vestigen.
Als Europees burger ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt binnen Europa. Ja kan Als Nederlander dus zonder immigratieprocedure in België gaan wonen. Het enige wat je moet doen is je inschrijven in een Belgische gemeente en een vast woon- of verblijfadres hebben.