Je lijf voelt stijf en stram en je hebt het ook steeds koud. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Of je voelt je juist opgejaagd, slaapt slecht, hebt een snellere hartslag, trillende handen, vermoeidheid en transpireert overmatig.
Bij een traag werkende schildklier kunnen klachten als vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename en somberheid optreden. Klachten aan de schildklier kunnen zich ook uiten als zwellingen of bobbels in de hals. Vaak treedt hierbij ook heesheid of benauwdheid op.
Veel schildklierpatiënten kampen met psychische klachten: stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachtes.
Soja (met uitzondering van tamari, shoyu en tempé), mosterd, pinda's, ongeroosterde pijnboompitten, rauwe cassave, lijnzaad en rauwe koolsoorten bevatten zogenaamde goitrines die de schildklierfunctie kunnen belemmeren. Ze blokkeren de werking van de schildklier, omdat ze de opname van zink, jodium en selenium remmen.
Meestal (in 95% van de gevallen) is een te traag werkende schildklier te wijten aan een probleem in de schildklier zelf. Bijna steeds gaat het dan om een auto-immuunaandoening (zoals Hashimoto-thyreoïditis). Het kan ook voorkomen na een vroegere operatie of radiotherapie aan de schildklier.
Door verbetering van de voeding en voldoende beweging kan het afvallen worden bespoedigd. Immers, de stofwisseling moet voldoende op gang komen. Mensen met een traag wer- kende schildklier kunnen dus wel degelijk goed afvallen als zij gevarieerd eten en gezond kiezen.
Bloedonderzoek schildklier
Tijdens een bloedonderzoek worden er één of meerdere buisjes bloed afgenomen en daarna onderzocht in een laboratorium. Verschillende bloedwaarden die in verband staan met de schildklier kunnen worden gemeten, bijvoorbeeld TSH, T3, T4, antilichamen en tumormarkers.
Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat er minder van het efficiënte T3 kan worden aangemaakt en meer van minder efficiënte Reversed T3 (rT3) wordt aangemaakt. Een teveel aan rT3 blokkeert dan de receptoren van het schildklierhormoon.
Te weinig schildklierhormoon leidt ook tot hartfunctiestoornissen, omdat de energievoorziening van het hart onvoldoende is, maar bovendien wordt het weefsel van het hart en bloedvaten stijver, waardoor de hartfunctie minder wordt en de bloeddruk kan oplopen. De ernst van deze problemen verschilt enorm.
Deelnemers met te lage TSH-waarden (dus met al dan niet subklinische hyperthyreoïdie) hadden een verhoogd sterfterisico en deelnemers met een hypothyreoïdie hadden het laagste sterfterisico ('Cox proportional hazard'-analyse; p = 0,03).
Door bloedonderzoek middels een vingerprik kan de schildklierfunctie worden getest en kun je inzichtelijk krijgen of je schildklier te weinig schildklierhormonen produceert. Met de combinatie test van TSH en T3+T4 krijg je inzicht in je waardes en de activiteit van je schildklierhormonen.
Ook de schildklieraandoening lijkt de oorzaak te kunnen zijn van een slechte opname van voedingsstoffen, maar eventuele achterliggende oorzaken zijn nog niet bekend. Een aantal voorkomende tekorten die we bij schildklierpatiënten zien, is naast een vitamine B12-tekort ook vitamine D en ijzer.
Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Het maakt niet uit of het tekort ontstaan is door de ziekte van Hashimoto, door een schildklieroperatie of door behandeling met radioactief jodium, de behandeling is hetzelfde. Je moet je hele leven schildklierhormoon gebruiken.
“Wanneer de schildklier te traag werkt (dat heet hypothyreoïdie), verloopt ons metabolisme dus trager. In dat geval kun je het koud krijgen, vermoeid zijn, maar kan ook je gewicht toenemen. Je zult niet plots meer dan 20 kilogram bijkomen door een traag werkende schildklier, maar het kan wel om enkele kilo's gaan.
In de loop van enkele weken tot maanden herstelt de ziekte bijna altijd spontaan. In sporadische gevallen wordt de schildklier zodanig beschadigd dat er blijvende hypothyreoïdie ontstaat. Er bestaat geen therapie om het virus te behandelen, maar meestal herstelt u vanzelf.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte waarbij u antistoffen maakt die de schildklier beschadigen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie in Nederland.
U kunt hier zelf weinig aan doen. U zult medicijnen moeten innemen waardoor u weer genoeg schildklierhormoon krijgt. Zorg ook dat u gezond eet. Regelmatig bewegen kan ook helpen om u fitter te voelen.
Tomaten en zeegroenten zijn allemaal goed voor dit vitale orgaan. Vooral zeegroenten zijn rijk aan jodium en daarmee zeer goed voor je schildklier.
Mensen kunnen goed leven zonder schildklier. Wanneer een groot deel van de schildklier is verwijderd, is vaak medicatie nodig om het schildklierhormoon in het bloed op peil te houden. Bij een aandoening aan de schildklier wordt in de meeste gevallen eerst een andere behandeling geprobeerd.
Ziekte van Graves – hierbij zwelt de schildklier op en wordt er te veel thyroxine aangemaakt. Thyreoïditis (schildklierontsteking) – hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een virale infectie. Jodiumtekort – de schildklier heeft jodium nodig om hormonen te kunnen produceren.