Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
Sommige mensen ervaren hun genderidentiteit als iets anders dan, buiten of tussen man en vrouw in. Deze mensen noemen zichzelf vaak trans, non-binair of genderqueer.
Naast 'zij' en 'hij' en 'haar' en 'hem' is sinds 2016 ook het genderneutrale woord 'hen' als voornaamwoord in onze taal opgenomen. Dit kan gebruikt worden voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw. Mensen zoals Thorn, Nanoah en Sky.
Non-binair of genderqueer
Misschien voel je je niet per se mannelijk óf vrouwelijk. Dit noem je non-binair of genderqueer. Deze mensen voelen zich man en vrouw tegelijk, geen van beiden, of iets tussen een man en vrouw in.
Het Nederlands kent van oudsher specifieke verwijswoorden voor mannelijke en vrouwelijke personen: hij, hem, zijn en zij, ze, haar. Dit wordt wel een binair (tweeledig) systeem genoemd: iemand wordt hiermee ofwel als mannelijk, ofwel als vrouwelijk benoemd.
Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
Trigender is een genderidentiteit die letterlijk vertaald kan worden als 'drie geslachten' of 'drievoudig geslacht'. Trigender-mensen ervaren precies drie genderidentiteiten, gelijktijdig of afwisselend. Deze drie genderidentiteiten kunnen mannelijk, vrouwelijk en/of niet-binaire identiteiten zijn.
Transgender is een parapluterm waar non-binair onder valt.
Wesley. Als onderdeel van demigender zijn ook de termen demigirl en demiboy in gebruik, om aan te geven dat een persoon zich in principe vrouw respectievelijk man voelt, zonder zich volledig daarmee te identificeren.
Neutrois is een non-binaire genderidentiteit die vaak geassocieerd wordt met 'nihil', 'neutraal' of 'nul-gender'. Elke persoon ervaart neutrois anders, het is daarom een overkoepelende term. Neutrois heeft veel overeenkomsten met agender – mensen die zichzelf genderloos of neutraal voelen.
Om respectvol te zijn tegenover een non-binair iemand is het belangrijk dat je hier op let. Dat is soms even omschakelen, maar niet onmogelijk. Vooral in het begin kan het je overkomen dat je je verspreekt en toch ''Dames en heren'' zegt in plaats van 'iedereen'. Of 'hij/haar' in plaats van 'hen.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert. Daarvoor hebben we in het Nederlands nog niet echt een goede oplossing, hoewel 'die' in spreektaal wel in de buurt komt.
Genderinclusieve of genderneutrale taal is spreken of schrijven op een manier die iedereen in de doelgroep omvat door ervoor te zorgen dat ze niet worden uitgesloten vanwege genderterminologie. Dit betekent dat ze zich, ongeacht hun genderidentiteit, aangesproken en betrokken voelen door jouw woordkeuze.
Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair. Uiteraard is het niet altijd zo zwart-wit als het hier nu staat: qua sekse en gender neemt ieder individu een ander plekje in op de as van het grote continuüm.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
Panseksueel. Deze term wordt gebruikt door mensen die zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand. Mensen die zich zien als panseksueel vallen dus niet op iemands geslacht of op een bepaalde genderidentiteit, maar op de persoonlijkheid van diegene.
Non-binaire identiteiten zijn genderidentiteiten die niet (enkel of helemaal) man of vrouw zijn en dus buiten de binaire gendercategorieën vallen1 .
Transfeminisme is een feministische stroming met een focus op de emancipatie van niet alleen cisgendervrouwen, maar ook transgendervrouwen, transgendermannen, intersekse mensen en anderen. Transfeminisme wordt ook wel gezien als een manier van kijken naar feminisime.
Beiden voelen zich niet specifiek man of vrouw en willen daarom niet aangesproken worden met zij of hij, maar met hen/hun. Zijn dat de meest geschikte woorden in Nederland of is er een nieuw woord nodig? In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
LGBTQ. L staat voor lesbian en heeft betrekking op vrouwen of mensen met een non-binaire identiteit die alleen op vrouwen vallen.
Sommige non-binaire mensen noemen zich bijvoorbeeld genderqueer, agender of genderfluïde. Een deel van de non-binaire personen noemt zich ook transgender. Non-binaire mensen gebruiken vaak andere aanspreekvormen dan hij of zij, hem of haar.
Mensen die non-binair zijn gebruiken vaak de termen hen of hun in plaats van hij of zij. Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire personen, intersekse personen of personen met een andere genderidentiteit zijn.
Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.
De P staat voor panseksueel, wat betekent dat je valt voor iemands karakter of persoonlijkheid – ongeacht het geslacht van de andere persoon. De betekenis van panseksueel? Dat wil dus zeggen dat iemand die panseksueel is, niet verliefd wordt op de buitenkant en verder kijkt dan naar iemands geslacht.
Mensen met een polyamoreuze relatie, identificeren zich weer niet allemaal als polyseksueel. Iemand die polyseksueel is, is trouwens ook net anders dan iemand die panseksueel is. Panseksuele mensen voelen zich aangetrokken tot alle geslachten. Ook biseksualtiteit is ook net anders.