Een open houding herken je o.a. aan de armen uit elkaar, benen ongekruist of gekruist naar de ander, vriendelijke mimiek, oogcontact, lichaam iets in richting van gesprekspartner.
Wanneer je met je armen over elkaar staat heb je een gesloten houding en wanneer je je armen naast je lichaam houdt heb je een uitnodigende, open houding. Met dat idee zijn we allen bekend.
Je gezichtsuitdrukking, lichaamshouding en intonatie zijn nog maar een paar kenmerken van non-verbale communicatie. Daarnaast vallen bijvoorbeeld wel/niet oogcontact maken, lichamelijk contact maken en handgebaren onder non-verbale communicatie.
Lichaamstaal is: lichaamshouding, beweeglijkheid, mimiek, gebaren, oogcontact, blikrichting, de hoek ten opzichte van elkaar, intonatie, gebruik van ruimte, enzovoorts.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Wanneer je gesprekspartner omhoog kijkt is hij of zij aan het nadenken (over een mogelijk antwoord op de vraag). Kijkt iemand weg, langs je heen of “wiebelt” je gesprekspartner ontzettend met zijn of haar ogen dan voelt diegene zich ongemakkelijk of het verklapt dat ze je zojuist een leugentje tegen je hebben verteld.
Armen over elkaar
Dit is misschien wel één van de meest duidelijke vormen van lichaamstaal. Wanneer je je armen over elkaar legt en dus kruist, geeft dat een gesloten houding aan. Veel mensen vinden het een fijne positie omdat ze zich onbewust afsluiten van anderen.
Je stemgebruik, de stand van je lichaam, je gezichtsuitdrukking, gebaren, het zijn allemaal voorbeelden van non-verbale communicatie. Ze vertellen ons bijvoorbeeld hoe iemand zich voelt en of hij of zij oprecht is.
Met oogcontact bedoelen we het elkaar aankijken tijdens een ontmoeting of een gesprek. Het is een vorm van non-verbale communicatie en non-verbale communicatie omvat ongeveer 93% van hoe we communiceren. Door middel van oogcontact zijn emoties, intenties, zelfverzekerdheid, zwaktes en meer informatie te herkennen.
Iemand die zich niet zeker voelt in het bijzijn van de ander neemt een gesloten houding aan. Dan kruist hij zijn armen of benen of houdt hij een voorwerp, bijvoorbeeld een tas, voor zich. Daarmee schermt hij zich af voor een te intieme benadering. In het begin van een gesprek nemen we vaak een gesloten houding aan.
Bij verliefde mensen haken de blikken wat langer in elkaar, dat is door jezelf makkelijk op te merken maar ook door anderen. Ze draaien zich ook vaker naar elkaar toe; zo kan het zijn dat de tenen ongemerkt naar een persoon in het gezelschap wijzen.
Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt. Wanneer iemand naar je borst, hals of mond kijkt is dit juist weer een positief teken en duidt dit op interesse.
Een open houding is uitnodigend
Mensen met een open houding worden namelijk als prettigere personen gezien, die goed samenwerken en tot veel in staat zijn. Een open houding betekent dat de ander je handpalmen kan zien tijdens het praten en dat je oogcontact maakt met je gesprekspartner.
Je ademhaling is rustig, je stem klinkt laag en je loopt ontspannen. Bovendien praat je op een normaal tempo en laat regelmatig stiltes vallen in je verhaal om argumenten te laten bezinken (de kracht van de stilte).
Sommige mensen met ASS spreken niet of nauwelijks. Ook kan hun non-verbale communicatie (gebaren, lichaamshouding en mimiek) anders of minder zijn. Mensen met autisme kunnen moeite hebben om zich een juiste voorstelling te maken van iets wat niet aanwezig is en van wat gaat komen of is gebeurd.
Je gezichtsuitdrukking, de gebaren die je maakt, je lichaamstaal, je stemgeluid en de fysieke afstand tot je gesprekspartner vormen samen een impliciete boodschap. Dat wat je niet zegt, maar wel uitdraagt. Dat noemen we non-verbale communicatie.
Pupilgrootte duidt op mate van twijfel
Andere onderzoeken gaan uit van de grootte van pupillen om bijvoorbeeld te zien of iemand liegt. Tijdens een leugen worden de pupillen gemiddeld 1 millimeter groter. De pupil zet ook uit als je twijfelt – hoe moeilijker een keuze, des te groter je pupil.
Als je even niet kijkt, staart hij naar je
Als een jongen blijft staren, wil dit meestal zeggen dat hij denkt aan hoe leuk je bent. Hij kan zijn ogen niet van je afhouden.
Hij kijkt naar je lippen
Als hij geen oogcontact durft te maken (het is ook eng), dan moet je eens opletten of hij je lippen misschien aan het bekijken is. Stiekem geeft hij hier namelijk onbewust mee weg dat hij ze best eens zou willen raken (of dat je iets tussen je tanden hebt maar laten we van het beste uitgaan).
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
Wetenschappers scheidden proefpersonen van 'kijkers' met behulp van een speciale spiegel. De proefpersoon zien de kijker daarin niet, maar de kijker ziet de proefpersoon wel. De ene keer keek de kijker wel naar de proefpersoon, de andere keer niet.
Er zijn veel gevoelens die een vorm van blij zijn: zoals tevreden zijn, opgelucht zijn of vrolijk zijn. Vaak worden we blij van dingen die we met ons lichaam kunnen voelen: het zien van iets moois, het horen van goede muziek, aangeraakt worden door iemand die we aardig vinden, het proeven van lekker eten.
Hij houdt rekening met jou – Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt.