Je houdt het meetlint ter hoogte van je borsten, zo ongeveer gelijk aan je tepels. Daarna meet je jouw taille omtrek door het meetlint rondom het smalste gedeelte van je taille te leggen. Als laatste moet je jouw heupomvang nog opmeten. Dit doe je door het meetlint rondom het breedste gedeelte van je heupen te leggen.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
Vijf kilo is een kledingmaat – Want dat kun je als uitgangspunt nemen mocht je die coronakilo's nu met je meedragen. Die kledingmaat is wel een gemiddelde, want vijf kilo op een vrouw van 180 cm zal minder maatverschil geven dan op een vrouw van 160 cm.
"Mannen en vrouwen met een gemiddelde groottte moeten 3 à 4 kg afvallen of bijkomen om een verschil in hun gezicht te zien," zegt Nicholas Rule, professor aan de universiteit van Toronto.
De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 42 en weegt 80 kilo. Dat is maar goed ook, want de gemiddelde Nederlandse man verkiest een vrouw met die maat. Vollere vrouwen liggen dus beter in de markt dan de slanke vrouw, gepromoot in de boekjes.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Mannen zitten in het risicogebied bij een buikomtrek van 94-102 cm en hebben een te hoge buikomvang bij meer dan 102 cm. Vrouwen zitten in een risicogebied bij een buikomtrek tussen de 80 en 88 cm en hebben een te hoge buikomvang bij meer dan 88 cm.
Uit onderzoek blijkt dat, afhankelijk van de inspanningen die je levert, je na 2 tot 3 weken een verschil op de weegschaal en in de spiegel zult zien. Maar dit hangt ook af van een aantal andere factoren.
Als je 10 kilo vetmassa verliest, dan verlaat zo'n 8,4 kilo massa het lichaam via de longen als CO2 en 1,6 kilo als water. 'Met andere woorden, het leeuwendeel van het gewicht dat we verliezen ademen we uit, voornamelijk als CO2 en deels als water,' vertelt Matthys.