Verkering wil zeggen dat je op iemand verliefd bent en met die persoon samen bent. Als je langer samen bent, noem je het een relatie.
Een relatie, verhouding of betrekking is een verband tussen meestal twee of meerdere personen, concepten, verschijnselen of zaken. Relaties tussen mensen kunnen vele vormen hebben, zoals persoonlijke relaties, zakelijke relaties of liefdesrelaties in diverse vormen (huwelijk, latrelatie, open relatie, etc.).
verhouding (zn) : affaire, amourette, avontuurtje, betrekking, intimiteit, liaison, liefdebetrekking, liefdesaffaire, liefdesavontuur, liefdesbetrekking, liefdesgeschiedenis, liefdesrelatie, liefdesverhouding, relatie, romance, scharrel, verkering, vrijage.
Een (levens)partner is iemand met wie men een relatie heeft en met wie men het "leven" (voor een tijdje of letterlijk voor het hele leven) deelt (of wil gaan delen). Meestal woont men samen met een levenspartner.
Bij het bestuderen van een steekproef van eerdere studies over hoe relaties beginnen, ontdekten de Canadese onderzoekers dat bijna 75 procent zich richtte op de vonk tussen vreemden. Slechts acht procent richtte zich op romantiek die zich na verloop van tijd tussen vrienden ontwikkelt.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Meeste ontmoetingen in vrije tijd
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws; volgens de wetenschap, dan. We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.
Wanneer heb je een relatie na daten? Je kunt pas spreken van een relatie als je daar overeenstemming over hebt bereikt. Of je dat nu doet door 'verkering te vragen', een eerste kus of door met elkaar naar bed te gaan, een relatie is iets dat je samen aangaat. Je kiest op een bepaalde manier voor elkaar.
Verkering hebben wordt ook wel "omgang hebben" of het hebben van een "vrijer" genoemd. In België spreekt men wel van "kennis hebben (aan)". De term verkering wordt vooral gebruikt door jongvolwassenen en kinderen en betekent zo veel als het hebben van een romantische relatie.
Zeg, als je dat niet te spannend vindt, dat je haar of hem heel leuk vindt. En als dat wederzijds is, dan kun je misschien wel verkering vragen. Zorg ervoor dat jullie dan alleen zijn, je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: 'Ik vind je heel leuk, wil je met mij verkering? ' Via een briefje of je telefoon kan het ook.
Wees duidelijk en ga recht op je doel af
In real life: Je kan natuurlijk subtiele hints afvuren, maar je bereikt er meer mee om te zeggen "Ik vind je leuk en ik zou wel een relatie met je willen." Zo weet de persoon meteen waar die aan toe is en kunnen jullie het er direct over hebben.
Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie.
Om je liefde te kunnen geven en voelen
Knuffelen is intiem. Ondanks dat er geen lichaamssappen worden uitgewisseld, is het een intiem moment alleen van ons twee. En dat koesteren niet alleen wij mannen, maar jullie vrouwen ook. Je kan even voelen hoe leuk we je vinden, hoe gek we op je zijn en hoe graag we bij je zijn.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
Sex kan per persoon immers verschillende dingen betekenen en er is geen universele definitie voor. Maar als er iets is waar de meeste mensen het over eens zijn, dan is het wel dat het bedrijven van de liefde een veel romantischere én emotionelere ervaring is dan bijvoorbeeld een onenightstand.
Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week. Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Volgens Hartman zijn kinderen namelijk nog volop bezig met hun emotionele en cognitieve ontwikkeling. Daar voegt zij aan toe dat kinderen tussen 13 en 15 jaar eigenlijk pas in staat zijn om gezonde vriendschappen te ontwikkelen. Tieners zouden vanaf hun 15e pas klaar zijn om een romantische relatie aan te gaan.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
De meeste scheidingen zijn in maart en augustus. In de andere maanden gaan veel minder koppels uit elkaar. De pieken hebben volgens de onderzoekers te maken met de vakantie.
Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in). Want gevoelens van vriendschap, verliefdheid en ook seksuele gevoelens hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Dat kan jou nogal in de war brengen.
Een fijne snelheid die Meyers hanteert is om elkaar tijdens een beginnende relatie in de eerste maand zo'n één keer per week te zien. Als dat goed gaat, kun je geleidelijk aan opbouwen naar twee of drie keer per week. Het is belangrijk dat jullie je niet gehaast of opgejaagd voelen in het begin van de relatie.