' 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven. ' 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un.
Je kan natuurlijk simpelweg volstaan met 'gecondoleerd'. Wil je het liefst op een islamitische manier condoleren, dan kan je het volgende zeggen; Ina Lilahi wa Ina Ilayhi Raji3oen – Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
Volgens moslimtraditie is een rituele bewassing van het lichaam erg belangrijk. In de koran staat namelijk dat al het gestorvene onrein is. Het lichaam wordt na overlijden daarom driemaal gewassen in een speciale ruimte bij een uitvaartcentrum of in een moskee.
Als je van harte gecondoleerd zegt, zeg je dus eigenlijk 'ik condoleer je vanuit mijn hart'. Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Na de begrafenis wassen alle moslims hun handen. Moslims kennen een condoleanceperiode van drie dagen en een rouwperiode van veertig dagen. Om de nabestaanden te ontlasten, zorgen de familie en buren de eerste drie dagen voor hun eten. De weduwe rouwt overigens wel wat langer, namelijk vier maanden en tien dagen.
Het dodengebed
Het gebed is uitsluitend voor en door moslims en het is vereist dat alle deelnemers in staat van reinheid zijn (wudu). Het dodengebed duurt maar enkele minuten en wordt meestal gedaan door een imam of een zoon van de overledene.
Naast soera yasin worden ook soera al-moelk (67) en soera ar-rahmaan (55) bij dood en verlies gereciteerd.
Allah i 3awnak
Gebruik : Om iemand te ondersteunen bij iets moeilijks. Om iemand te ondersteunen bij iets (bijna) onmogelijks.
Djazak Allah (ghairan): (Moge Allah je belonen (met het beste)) Dit zeg je wanneer je iemand wil bedanken die iets goeds gedaan heeft voor jou. Barak Allahu Fiek: (Moge Allah je zegenen) Dit zeg je wanneer iemand iets goeds gedaan heeft voor jou.
Jazaka' Allah Khairun vertaald uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah u belonen met goedheid".
Wat betekent Allah y Chafik? Deze dua die wordt gebruikt wanneer een persoon ziek is, betekent: "moge Allah je genezen".
Een woord wat u vast kent is 'Inshallah'. Dit betekent zoveel als 'als Allah het wil' en wordt gebruikt in zeer uiteenlopende situaties. Het is een verwijzing naar de toekomst waar alles van de wil van Allah afhangt. Dus als je tegen iemand zegt 'ik zie je morgen' is 'Inshallah' helemaal geen gek antwoord.
Dat crematie 'not done' is volgens islamitische voorschriften hoeft geen verbazing te wekken. Anders dan de katholieke kerk, die crematie heeft toegestaan 'als hierbij niet het geloof in de verrijzenis in het geding komt' (Catechismus 2301), is de islam onverbiddelijk in het verbod op crematie.
Op grond van Soera De Koe 142-152 werd de gebedsrichting in 623 de Kaäba in Mekka. In Nederland ligt de kibla tussen 123 en 129 graden; tussen zuidoost ten oosten en zuidoost een half oost. Men moet er rekening mee houden dat een kompas naar de geomagnetische noordpool wijst en niet naar de geografische noordpool.
Het lichaam begint van kleur te veranderen met als opvallendste "het wegschieten van kleuren" langs de slagaders en aders gelegen aan het huidoppervlak (marmer tekening / marmering). Dit komt doordat het bloed begint te ontbinden en bacteriën de overhand krijgen. De kleur van de huid verdonkert ook.
De Islam ziet lijden ook als loutering. Voor de moslim brengt het lijden al een stukje vergeving voor de fouten die hij gemaakt heeft in zijn leven. De atheïst kan het lijden zien als een aansporing zich alsnog te bekeren. Lijden heeft dan de bedoeling om een nog grotere straf in het hiernamaals te ontwijken.
Moslims vinden het ongepast uiting te geven aan groot leed. Volgens hen past ontroostbaar verdriet eigenlijk niet bij het geloof. Het zou een teken zijn van gebrek aan geloofsovergave en godsvertrouwen.
Na de veertigste dag
Het is alleen de beëindiging van de officiële rouwperiode, er wordt verondersteld dat de ziel nu verder gaat en niet langer onder de levenden is. Het rouwproces voor de nabestaanden is niet voorbij maar meer gericht op een leven zonder de overledene.
Zet je woorden om in daden. Laat de rouwende niet alleen weten dat je klaarstaat, maar laat dit ook zien door bijvoorbeeld te helpen bij praktische zaken. Laat de cliché uitspraken zoals "hij of zij is nu op een betere plek" achterwege en gebruik troostwoorden waar de rouwende écht wat aan heeft.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.