Een eigen cafetaria beginnen – Hoe je 90.000 euro per jaar kan verdienen. Wij Nederlanders bezoeken per jaar zo'n 120 miljoen keer een cafetaria. Dit is goed voor een totale omzet van ongeveer 800 miljoen euro per jaar voor snackbareigenaren. Een gemiddelde snackbar draait een omzet van zo'n 120.000 euro per jaar.
Het aanvangssalaris van een Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars bedraag meestal tussen de € 477 en € 1.772 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 562 en € 2.041 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Bedrijfsresultaat restaurants en cafetaria's
Hierbij wordt in de branche restaurants en cafetaria's gemiddeld een bruto marge van 69.0% behaald.
Voor het starten van een cafetaria of snackbar heb je in sommige gemeenten een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Daarmee geeft de gemeente je toestemming om een snackbar te openen. Informeer bij de gemeente waarin je je bedrijf start, of je de exploitatievergunning moet aanvragen.
Een gemiddelde snackbar draait een omzet van zo'n 120.000 euro per jaar. Omzetten van 350.000 euro of meer zijn ook haalbaar.
Of je nou barman- of vrouw, chef-kok of receptionist bent of in een snackbar werkt, jouw minimumloon per uur wordt vastgesteld op basis van deze werkweek. Vanaf 21 jaar moet je minstens € 12,12 per uur verdienen in de horeca. Als voltijds medewerker ligt je wettelijk minimumloon per maand op € 1.995.
Een portie van 50 gram kost de friturist dus 14 cent, terwijl die vaak worden verkocht voor 70 cent. Dat komt neer op een brutomarge van 400 procent.
Door bescheiden kostprijs ruime marge
De kostprijs van een frikandel bedraagt amper 0,06 euro. De groothandel koopt ze voor 0,17 euro per frikandel in bij de fabrikant. De friturist betaalt 0,50 euro bij de groothandel en de consument legt gemiddeld 1,75 euro neer voor een frikandelletje.
Gemiddeld gezien is 9 procent van een pak frieten btw, goed voor 0,2 euro. Tot slot houdt een pakje friet nog allerlei andere kosten in. Zo moeten er ook belastingen, verzekeringen, sociale lasten en andere kosten worden betaald. Samen behelst dit 5 procent, of 0,1203 euro van de totale prijs van een pakje friet.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen.
Duurder bier in 2023
De omzet kwam uit op ruim 34,6 miljard euro, de aangepaste nettowinst steeg met bijna 31 procent tot 2,8 miljard euro.
Het loon van een zelfstandig frituuruitbaatster: 3.500 euro netto.
Na je studie start je tussen de 2109 euro en 2789 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2565 euro tot 3693 euro bruto. In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Meewerkend horeca ondernemer.
In 2019 bedroeg het gemiddelde bedrijfsresultaat in de horeca 14,7 procent. Dit betekent dat op elke euro omzet gemiddeld bijna 15 cent winst wordt gemaakt. De kosten zijn gemiddeld 85,3 procent van de omzet. Gemiddeld bedragen de inkoopkosten in de horeca 31 procent van de omzet.
Esquire vroeg zich af hoe een frikandel smaakt die gemaakt is door een chefkok. Aan Schilo van Coevorden de taak om twee varianten te maken van de frikandel. Eentje is de lobster frikandel gemaakt van onder meer garnalen, eidooier, zout, kreeftensaus, mayonaise van safraan, kaviaar en een beetje goud.
In de moderne frikandel vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40 %), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe.
Het tekort van de snack ligt volgens frikandellenfabrikanten aan het gebrek van personeel in de fabrieken. Ook kunnen zij niet aangeven wanneer de frikandellen weer volop te leveren zijn. Een tijdelijke oplossing is het leveren van frikandellen aan cafetaria's van andere kwaliteit.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Gezond frituren betekent het vermijden van de vorming van potentieel carcinogene verbindingen en een te grote opstapeling van afbraakproducten. Omdat gefrituurde bereidingen veel vet aanbrengen worden ze in het kader van een gezonde voeding best beperkt tot 1 keer per week (2).
Startsalaris zonder ervaring ongeveer € 1.700 bruto per maand. Gemiddeld salaris ongeveer € 1.950 bruto per maand. Salaris met meer dan tien jaar ervaring ongeveer € 2.200 bruto per maand.
Voor LSR geldt dat je verlies draait bij een omzet van €200,- of minder. Je draait break-even bij een €200,- en €300,- en je begint een kleine winst te draaien vanaf de €300,- en €400,-. Vanaf de €400,- draai je een goede winst. Dit was mijn artikel over horeca kengetallen!
In de grafiek onder ziet u dat het gemiddelde bedrijfsresultaat van de branche cafés tussen 2009 en 2017 is gestegen met 3.88% procentpunt naar 15.29%. Hierbij wordt in de branche cafés gemiddeld een bruto marge van 67.4% behaald.