Watermeloen kun je ook invriezen.
Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Hoewel je de meeste meloenen buiten de koelkast bewaart – bij voorkeur op de vensterbank in het zonnetje – kun je watermeloenen het beste koud bewaren. Zo komt de smaak ook het best tot z'n recht. Wil je watermeloenen liever langer bewaren? Invriezen kan ook, maar doe dat niet langer dan een paar dagen.
Snijd de watermeloen in grote driehoekjes en verwijder de schil. Plaats de stukjes op een bakplaat en stop het 2 uur in de diepvries. Eenmaal bevroren, doe de partjes in ziplock plastic zakjes– of bakjes.
Hoeveel watermeloen kun je eten? – Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor : ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Eiwitrijk kauwen
De pitjes van een watermeloen kun je eten.
Controleer of je diepvriezer werkt
Controleer eerst of je diepvriezer naar behoren werkt. Leg een thermometer in het vriesvak en kijk de temperatuur na. Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.
Hoe zie je dat een meloen niet meer goed is? Je kunt het beste vaststellen of Meloen niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Meloen verkleurd of beschimmeld is, dient ze weggegooid te worden. Hoe moet je Meloen bewaren?
Watermeloen is de beste vriend van iedereen die op de lijn let. Een lekker ijsje bevat al snel 300 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid watermeloen maar 45 calorieën bevat. Daarnaast bevat watermeloen geen vet of natrium en nauwelijks cholesterol.
Onderzoekers zeggen dat het fruit buiten de koelkast ook langer houdbaar is. Een meloen blijft gemiddeld twee tot drie weken goed op kamertemperatuur, in tegenstelling tot één week in de koeling.
Een rijpe meloen kun je beter zo snel mogelijk consumeren. In de koelkast is de vrucht 1 tot 2 dagen houdbaar. Bewaar een watermeloen overigens wel altijd in de koelkast, gekoeld is hij ook het lekkerst!
Het vruchtvlees van een watermeloen is veilig en voedzaam voor honden, maar als uw hond er te veel van eet, kan hij last krijgen van zijn maag. Watermeloen bevat ook suiker, hoewel het hoge watergehalte betekent dat het geen ongezonde bloedsuikerpieken zou hoeven veroorzaken.
Hoelang je een meloen kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Een uitgedroogd steeltje
Net zoals met alle fruit en groenten, zijn de best smakende watermeloenen diegenen die de kans hebben gehad om volledig te rijpen voordat ze werden geplukt. Als de vrucht te vroeg werd geplukt, zal ze al snel eerder zacht en melig worden in plaats van zoet, knapperig en smaakvol.
Kan je een overrijpe watermeloen eten? Overrijpe meloenen hebben de neiging erg zoet te worden, te ” snotterig” van structuur en kan gaan vergisten. Eet een meloen dus zo snel mogelijk op na aankoop. Let goed op dat je geen verrotte meloenen eet.
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.
De klopmethode. Een rijpe watermeloen bestaat voor 93% uit water. Door de meloen op te tillen en er op te kloppen kun je, volgens experts, de rijpheid bepalen. Een hol geluid betekent dat er genoeg vocht in het vruchtvlees zit en de watermeloen rijp is.
Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.
Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren.
Wist je dat meloen eigenlijk een groente is en geen fruit? De meloen is namelijk familie van de komkommer. Het is dus eigenlijk een (vrucht)groente. En wel een hele grote: watermeloen kan maar liefst 2,5 kilo wegen!
Watermeloen stimuleert de aanmaak van collageen
Je kunt de zaden van de watermeloen doorslikken (nee, er zal géén watermeloen in je buik groeien) of kiezen voor een beauty product dat geconcentreerde watermeloenzaadolie bevat.
Zo kun je het beste watermeloen snijden
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!