Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
Voor Android-smartphones kun je een (gratis) virusscanner downloaden en je telefoon scannen. Onder andere die van Kaspersky, McAfee, Malwarebytes en ESET zijn aan te raden. In veel gevallen wordt de stalkerware herkend en verwijderd. Soms is een Android-telefoon gekraakt voordat er stalkerware op is geïnstalleerd.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Berichten die je niet herkent zijn een teken dat een hacker toegang tot je account zou kunnen hebben. Als uw contactpersonen melden dat ze spam ontvangen van jouw e-mailadres, is dat een rode vlag die aangeeft dat je e-mail mogelijk is gehackt en dat je gegevens in gevaar zijn.
Beveiligingslek. Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Voor het aftappen van telefoongesprekken geldt dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schriftelijk toestemming moet geven. Die toestemming wordt getoetst door de onafhankelijke Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden.
Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand. Een hacker inhuren betekend meestal dat deze gewoon mSpy installeert en doet alsof hij toegang heeft gekregen tot de telefoon doormiddel van zijn werkzaamheden.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Wat gebeurt er bij een hack? Bij een hack van je WhatsApp account neemt iemand anders jouw profiel over. Van daaruit kunnen criminelen jouw contacten berichten sturen om zo betrouwbaarder over te komen. Kwaadwillende kunnen jouw account overnemen doordat jij een appje krijgt van een bekende (die ook gehackt is).
Controleer datalekken.
Check met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Zoom de camera een paar keer in en uit en maak een aantal foto's. Als je merkt dat je camera veel trager is dan normaal, kan dat betekenen dat deze gehackt is. Controleer de lijst met apps die toegang tot je camera hebben. Als er een app tussen staat die je niet herkent, is je camera mogelijk gehackt.
Met een gehackt e-mailaccount kunnen criminelen op het internet je identiteit aannemen. In dit geval spreekt men van identiteitsdiefstal. Hiermee hebben hackers toegang tot je contacten, kunnen ze op jouw naam online aankopen doen of je account gebruiken om spam of trojans te versturen.
Als iemand je account hackt, breekt diegene online in in jouw privé-omgeving. Dit kan je e-mail-account zijn, of sociale-media-account of online opslagplek, zoals Dropbox. Ook je computer, tablet en smartphone kan gehackt worden. De informatie daar kan de hacker delen met anderen.
Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen, maar dan wat minder legitiem.