Een traditioneel ontbijt bestaat uit zoete of hartige pannenkoeken. Deze laatste worden gegeten met boter en honing. De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten. En de Marokkaanse keuken zou de Marokkaanse keuken niet zijn zonder kruiden.
De lunch: De lunch bestaat meestal uit een kruidige stoofpot van lamsvlees, vis of kip met groenten. Hierbij wordt salade, couscous of brood gegeten.
Speciale gerechten zijn mechoui, geroosterd lam en pastilla, een ovengerecht van duif (of kip) en amandelen in dun bladerdeeg. Een ander lekker gerecht is poulet au citron, malse kip, gestoofd met olijven en citroenen. Een typisch Marokkaans dessert is beghrir, pannenkoekjes met boter en honing.
Vers fruit zoals mandarijn, appel, peer, banaan, sinaasappel*, pruim*, perzik*, druiven*, (water)meloen*, abrikozen* Gedroogd fruit zoals gedroogde vijgen (ook vers in de zomer) en dadels Olijven, groene en zwarte, meestal in olie Smaak, geur, kleur en uitzicht zijn belangrijk.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
Gewoon een korte broek en een shirt met mouwen is goed. Het is niet 100% gepast, maar in de toeristische steden is men intussen al veel gewoon. Je schouders bedekken is overigens sowieso een goed idee omdat ze anders snel verbranden, zeker als je niet voldoende zonnecrème smeert.
Marokkaanse eetgewoonten
Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen. Daarnaast kent Marokko nog een aantal bijzondere gebruiken en eetgewoonten.
De nationale drank in Marokko is de groene muntthee. Muntthee wordt de hele dag door gedronken en hoe zoeter hoe beter. Vaak worden in Marokko overeenkomsten bezegeld met een maaltijd of op z'n minst een glas thee.
Kosten voor eten en drinken
Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten.
De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen. Er is veel verse vis te verkrijgen, vooral in de kustplaatsen van Marokko, waar men nog traditioneel de vis vangt.
Door de lange straal komt er een mooi schuimlaagje op de thee. Vooral als er gasten zijn wordt de theepot hoog gehouden, want de hoogte staat voor gastvrijheid.
Marokko heeft strikte regels met betrekking tot alcoholgebruik. Alcohol consumeren op straat en het kopen op plaatsen zonder vergunning is illegaal. En het is ook tegen de wet om alcohol te schenken aan iemand onder de 18 jaar. Dus als je minderjarig bent, mag je geen bars of nachtclubs betreden.
levensverwachting: gemiddeld 77,3 jaar (mannen: 74,2 jaar, vrouwen: 80,5 jaar)
Marokko is absoluut een veilig land om doorheen te reizen, ook als je bijvoorbeeld met alleen vrouwen reist. Het is heel goed te doen om zelf met de huurauto door het land te reizen. Marokkanen zijn van nature zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders.
Marokkaanse vrouwen dragen traditioneel een hijab om hun haar te bedekken, hoewel tegenwoordig veel vrouwen hun haar niet meer bedekken. Tenminste niet tot ze getrouwd zijn. Het belangrijkste is dat je je zonnebril niet vergeet. Geloof me, je wilt niet op stap gaan zonder.
Marokkanen zijn vriendelijke mensen. Gastvrijheid is een erezaak waardoor je na een paar minuten al kan worden uitgenodigd om bij hen thuis een glas thee te drinken of een maaltijd te eten. Een weigering op deze uitnodiging kan worden opgevat als een belediging.
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.
In tajines worden vaak veel aromatische kruiden gebruikt zoals kurkuma, gember- en paprikapoeder of kruidenmengsels als ras-el-hanout. Een leuke wijnkeuze daarbij is een Pinot Noir uit Chili, een Merlot uit Marokko of, wit, een Duitse Riesling.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
Werkuren in Marokko
Het weekend valt op zaterdag en zondag.
Nee, in Marokko worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland, dus je hebt geen speciale reisstekker of wereldstekker nodig om je telefoon op te laden of bijvoorbeeld je scheerapparaat te gebruiken.