Vaak hoor je dat Duitsers altijd superserieus zijn, je grappen niet kunnen waarderen en geen gevoel voor humor hebben. Beide beelden zijn op ware observaties gebaseerd. Het hangt er maar vanaf, waar en in welke situatie je Duitsers ontmoet.
Je zou het misschien niet geloven, maar Duitsers hebben een geweldig gevoel voor humor en zijn dol op lachen. Het punt is gewoon dat niet-Duitsers vaak niet begrijpen wat er zo grappig is. De Duitse humor is gebaseerd op lompe, schijnbaar serieuze opmerkingen, die grappig worden door hun context.
Duitsers zijn vaak beleefder en afstandelijker
Duitsers zijn erg voorzichtig als het gaat om het leggen van contacten. Ze kijken eerst de kat uit de boom. Hierdoor komen ze vaak wat formeler, maar dus ook beleefder over. Nederlanders willen graag aardig gevonden worden, Duitsers willen graag gerespecteerd worden.
Nederlanders die regelmatig in Duitsland vertoeven, beroepshalve of tijdens vakanties, zeggen vaak dat al die akelige clichés en vooroordelen over Duitsers eigenlijk helemaal niet kloppen. Dat wil zeggen: ze zijn heus niet zo dikdoenerig, brutaal, luidruchtig, autoritair en arrogant als wordt beweerd.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser. Er bestaan verschillende verklaringen over de herkomst van dit woord.
Op de vraag hoe gelukkig ze zich voelen, geven Duitsers in 2022 gemiddeld een 6,9 als antwoord. Dat cijfer was vorig jaar een 6,6, maar in 2019 – vóór de coronapandemie – lag dit gemiddelde nog bij een 7,1. Met name vrouwen en gezinnen zijn gelukkiger dan voorheen, Duitse jongeren daarentegen niet.
Duitsers zijn in het algemeen wat minder informeel, minder bot, hechten meer waarde aan hiërarchie en zijn harde werkers. Het ligt wel aan het deel van Duitsland waar je bent om dit waar te nemen.
03 Duitsers zijn de meest functionele mensen op aard
Zoals de Duitsers uitblinken in hun ingenieursschap wat betreft het fabriceren van auto's, zo zijn zo eigenlijk in alle facetten des levens heel erg functioneel. Als een Duitser zijn koffer of rugzak inpakt, kun je ervan op aan dat alles piekfijn op zijn plaats zit.
„Veel Duitsers zijn slachtoffer van de clichés die Nederland bij promotieactiviteiten van zichzelf ophangt. Ze associëren Nederland met kaas, Frau Antje, tulpen en het koninklijk huis.'' „Nederland staat er verder om bekend dat het er daar zo locker, ontspannen aan toegaat.
Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar. Van de onderzochte Germaanse talen wordt het Engels door de meeste sprekers van de andere Germaanse talen verstaan.
Vanuit een Duits perspectief
De Nederlanders worden gewaardeerd om hun innovatiekracht, hun handelsgeest en hun cultuur. Voor velen is de grens nauwelijks merkbaar; mensen gaan winkelen, uit eten, brengen hun vakantie in Nederland door – en redden zich prima. De meeste Duitsers weten echter heel weinig over Nederland.
Anders dan de meeste Nederlanders denken is hét Duitse scheldwoord niet Schweinehund maar juist Arschloch, [vrij vertaald: klootzak].
Duitsers kijken het liefste televisie als ze vrije tijd hebben, gevolgd door het luisteren naar de radio en telefoneren. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van een Duitse stichting die onderzoek naar de vrijetijdsbesteding van Duitsers, de BAT-Stiftung.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Zo werken in Duitsland de meeste mensen 8 uur per dag, waarbij ze 30 minuten pauze krijgen, of 45 minuten als ze langer dan 8 uur werken. De pauze mag worden opgesplitst in meerdere korte pauzes. De fulltime werkweek is net als in Nederland meestal 40 uur, en je mag niet meer dan 48 uur per week werken.
München is als derde geëindigd met 30.099 euro en is daarmee de rijkste stad. Ter vergelijking, het landelijke gemiddelde ligt op 21.179 euro. Andere rijke steden zijn Erlangen en Düsseldorf. Volgens GfK heeft Duitsland volgend jaar in totaal 1,7 biljoen euro te besteden.
Het woord mof als scheldnaam voor Duitsers is al veel ouder dan de Tweede Wereldoorlog. Volgens het woordenboek van Van Dale stamt het woord af van het Hoogduitse woord 'muff', dat scheve muil of een bars persoon betekent.
Zoals we van onze Oosterburen gewend zijn, zijn zij ook in de bergen wat formeler. 'Gutentag' of 'Hallo' is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel 'Ciao' (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak 'Grüß Gott'.
Meeste Duitsers in Nederland woonachtig in Limburg
Begin 2019 woonden er in totaal circa 77 duizend mensen met de Duitse nationaliteit in Nederland (zie tabel 5.2.2). Hiervan woont een groot deel in de aangrenzende provincie Limburg, maar er wonen ook veel Duitsers in de provincies Noord- en Zuid-Holland.