Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Tip: train vaak en kort
"Als je paard veterinair fit is, kun je gerust drie keer per week een half uur tot driekwartier rijden. Zo kun je de spieren opbouwen en behouden. Het is niet verstandig om maar één keer per week te rijden en dan direct een lange buitenrit te maken.
De tijdsbesteding van een paard bestaat ruwweg uit 2 tot 3 uur bewegen, afgewisseld met 1 uur rust. Dat patroon herhalen ze de hele dag en nacht door. Houd je een paard een groot deel van de dag of nacht in de stal, dan moet het paard daar voldoende ruimte hebben om te bewegen.
Poetsen en de stal uitmesten is dagelijks nodig om je paard in goede gezondheid en fit te houden. Zelfs al staat je paard overdag in de wei, dit is en blijft een dagelijks karwei. Daar ben je minstens 2 uur per dag mee bezig. Daarnaast komt uiteraard het rijden of longeren en opnieuw verzorgen.
Het duurt tot ongeveer 3 à 3,5 jaar alvorens de groeiplaten van de humerus (bovenarm) en de femur (bovenbeen) gesloten zijn. Tussen 3 en 4 jaar beginnen het bekken en het schouderblad dan te sluiten, alsook de bovenste halswervels. De rest van de wervelkolom volgt als laatste.
Eigenlijk bestaan er maar heel weinig echte moeilijke paarden. Meestal is er in een vroeg stadium iets mis gegaan, door de de mens meestal. Het paard is verkeerd beleerd, op een verkeerde manier en te snel zadelmak gemaakt, en vaak ook niet echt ingereden. Echt inrijden van een paard kost tussen de 500-800 uur!
Voor sommige paarden is 13 procent van hun eigen gewicht al zwaar, voor andere dieren ligt die grens op 20 procent. Dit betekent dat de ruiter van een pony van 350 kilo maximaal tussen de 45,5 en 70 kilo mag wegen, inclusief zadel en kleding.
Paarden die stress of pijn hebben, trekken hun rug- en nekspieren vaak strak. Je ziet dit aan een holle of juist een rechte rug en een rechte nek. Net zoals mensen, kunnen ook paarden bij stress maag-, nek- of rugklachten krijgen.
Het helpt om na te denken over de drie belangrijkste dingen voor een paard: voldoende voer, toegang tot metgezellen en vrijheid om rond te lopen.
Kijk naar zijn oren
Om te weten of je paard van je houdt, moet je leren hoe je de bewegingen en standen van zijn oren kunt observeren en interpreteren. Als hij losse en ontspannen oren heeft als hij bij je in de buurt is, dan is dat een teken dat hij zich bij jou op zijn gemak voelt.
Voor de meeste paarden is ongeveer 7 uur weidegang meer dan genoeg om voldoende energie en eiwit op te nemen, als ze daarnaast nog ander voer krijgen kan het zelfs al teveel zijn. Geef ze een ander perceel of deel van het weiland als het gras korter is dan 5 – 6 cm.
Dus heb ik wat onderzoek gedaan: Wilde paarden in Australië, gemiddeld 15,9 kilometer per dag. Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag. Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
Een paard moet al gauw drie uur per dag in beweging zijn, aangepast aan de aard en de belastbaarheid van het paard, om aan de gestelde richtlijn van 15.000 stappen te voldoen.
Paarden kennen, in tegenstelling tot mensen, geen dag-nachtritme. Paarden slapen zowel 's nachts als overdag. Wel komt het totaal aantal slaapuren van een volwassen paard aardig overeen met die van de mens. Een volwassen paard slaapt namelijk 6 tot 9 uur per etmaal.
Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker twee à drie dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat een dag krachttraining per week.
Gemiddeld ben je als plezierruiter ongeveer 50 euro kwijt per maand. Voor kinderen tot 12 jaar kost een paardrijles bij de meeste maneges ongeveer 10 euro per les van een half uur. Oudere kinderen betalen 12 tot 15 euro per uur. Een privé les zal uiteraard ook duurder zijn dan een groepsles.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen, muren, hekken en grond eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.
Wat is paardentherapie? Paarden reageren voornamelijk op wat mensen om hun heen doen. Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen.
Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.
Als je paard gespannen is kan het zijn dat hij zijn focus meer bij iets anders heeft dan bij jou. Je krijgt dan minder reactie op je hulpen dan anders, want hij heeft wel iets beters te doen of in de gaten te houden.
Het paard geeft je een kusje op je wang of mond. Dit kan met de lippen of met de tong.
De regel voor wat een paard aankan
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben.
Ook volwassenen kunnen op pony's rijden. De Haflinger en Ijslander zijn bijvoorbeeld geschikt voor de wat grotere ruiters. Belangrijk is daarbij een evenwichtige lengte- en gewichtsverhouding tussen pony en ruiter.